A DeGyöngyös Alkotócsoport kiállítása

Tiszafüred, 2013. május 25. Kovács Pál Művelődési Központ

A kiállítást Zám Lajosné, a Kovács Pál Művelődési Központ munkatársa nyitotta meg.

gyngy51

Örömmel mondta el, hogy a debreceni DeGyöngyös Alkotócsoport tagjainak első magyarországi és tiszafüredi kiállítását láthatják most az érdeklődők. Bemutatta a csoport hat jelenlévő tagját: Simonné Faragó Tímeát, Kiss Antalnét, Kissné Herperger Mariannát, Hajdu Arankát, Érlaki Tóth Krisztinát, Komoróczy Adriennt, és elmondta, hogy a csoport másik négy tagja nem tud jelen lenni a megnyitón.gyngy81

 Zám Lajosné egy kis ékszertörténeti összefoglalót készített erre az alkalomra, amiből megtudtuk, hogy az ékszerkészítés egyidős az emberiséggel. Az első ékszerek madártollak, termések, bogyók, állati csontok, karmok voltak, amelyek nemcsak díszítettek, hanem – a hiedelem szerint – megóvtak a betegségektől, a gonosz szellemektől. Ezek az ősi tárgyak a sírokban maradtak meg. Az előadásból megismertük a magyarországi ékszerkészítési szokásokat is.

gyngy11 gyngy21

A csoport tagjai közül Kissné Herperger Marianna mesélte el, hogyan működik az alkotóközösség, hogyan segítik, biztatják egymást a munkában.

gyngy71 gyngy31

Az alkotócsoport által elhozott ékszerekről megtudtuk, hogy ezek iparművészeti darabok. A kiállításon összesen 263 ékszer látható.

Amikor a megnyitó után nézelődtünk a kiállításon, a foltvarrók jutottak eszünkbe, hiszen több közös vonás lehet a két kézimunka között. Ahogyan egy textilmunkán dolgozik a tiszafüredi foltvarró csoport valamelyik tagja, ugyanolyan munkafolyamatra van szükség a gyöngyékszer készítésénél is. Meg kell tervezni, esetleg lerajzolni az elkészítendő darabot, majd végtelen türelemmel, precizitással, aprólékossággal, több nap, esetleg több hét alatt összeállítani az alkotást. Ahogyan a bevezetőben hallottuk, itt már egyértelműen művészi alkotásokról, iparművészetről van szó. Nem hangzott el, de elképzelhető, hogy ezek között vannak már zsűrizett alkotások is.

gyngy91

Sokféle, szebbnél szebb ékszert láttunk a kiállításon. Nemcsak a színek, a formák különböznek egymástól, hanem a stílusok is. Vannak hagyományos, egyszerűbb nyakláncok, karkötők, de láttunk egészen modern, mai, ünnepi ruhához illő alkotásokat is.

Szeretettel ajánljuk a tiszafürediek figyelmébe ezt a szép kiállítást, amely május 31-ig tekinthető meg, a Kovács Pál Művelődési Központban.


Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 29-i adásában láthatják.

 

 

 Adásunk tartalomjegyzéke

1. A Magyar Rákellenes Liga felhívása
2. Közbiztonsági fórum Tiszafüreden
3. Előadás a gluténmentes táplálkozásról
4. Erdélybe küld gyommag-gyűjteményt a szakember
5. Megkezdődött a Foltvarró Fesztivál
6. Séta az egészséges életmód jegyében
7. Esti mesét mond: Molnár Donát
8. Nagyszabású rendezvényt tartottak Kunmadarason
9. Varró Dániel költő-műfordító volt a könyvtár vendége
10.Foci: 5:2 arányú győzelem!
11.Beszélgetés Abádszalók polgármesterével

Aktuális (2017. október 18.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról