Tour D' Opera a Tisza-tó körül

Tiszafüred, 2015. július 25.

Július 25-én, délelőtt a Halas térről indult el a második Tour d’ Opera kerékpáros túra. A különleges rendezvény tizenegy helyszínen kínált sokféle művészi élményt a résztvevőknek.

A túra résztvevői a tiszafüredi Halas téren gyülekeztek, szombat délelőtt. A kerékpárokon kívül szükség volt azért négykerekű járművekre is, hiszen a távolabbról érkezők autón szállították ide a bicikliket. Már a megnyitó előtt is fesztelen volt a hangulat, hiszen itt szó sem volt versenyről, csak egy egész napos, remek időtöltés várta a jelentkezőket, akiknek egyedül a rekkenő hőséggel kellett megküzdeniük.

Az egyedülálló sportesemény résztvevőit – mintegy 250 főt – Radó Denise, Jászai Mari-díjas színész-rendező köszöntötte, aki vállalta a rendezvény háziasszonyi feladatait. A szervezők nevében ő köszöntötte az esemény szülőanyját, Debreczeni Ildikót. Elmondta azt is, hogy Debreczeni Ildikó három szerelmét, a Tisza-tavat, a kultúrát és a kerékpározást illesztette össze a Tour d’ Operában.

A rendezvény fővédnöke, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megbízásából Szakáli István Loránd helyettes államtitkár köszöntötte a jelenlévőket, aki tolmácsolta a miniszter gondolatait, a kerékpár múltjáról, jelentőségéről. Kerékpárral még a művészetek világát is meg lehet hódítani – írta Fazekas Sándor.

Tiszafüred polgármestere, Ujvári Imre is köszöntötte a túra résztvevőit, zseniális ötletnek nevezte a Tour d’ Opera megrendezését. Sorolta, hogy Tiszafüreden milyen fejlesztések történtek és történnek a kerékpáros turizmus fejlesztése érdekében. Ujvári Imre úgy gondolja, hogy egy ilyen esemény felhívja a figyelmet a kultúrára, a sportra, az egészséges életmódra, s egyúttal népszerűsíti a térség kulturális és természeti értékeit.

tour1 tour3 tour2 tour4

Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi és Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója bejelentette, hogy nagy örömére szolgál, hogy ezt a napot a jelenlévők a Tisza-tónál töltik el. Ez a turisztikai régió Magyarország legdinamikusabban fejlődő régiója, amely már összekapcsolódik az ökoturizmussal, a horgászattal, a kerékpáros turizmussal. Egy új lépés a turisztikai régióban ez az új turisztikai termék: összekapcsolni a komolyzenei és a kerékpározás iránti igényt.

Debreczeni Ildikó, a tour ötletgazdája bízik abban, hogy ebből az ötletből sikerül hagyományt teremteni. Radó Denise elmondta, hogy a rákóczifalvi Maci Múzeumból is érkeztek vendégek, akik részt vesznek a túrán, és ez a helyszín is belekerül majd a mackók útlevelébe. A Tour d’ Opera mezőnyét Berecz Zsolt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke indította útjára.

Az első megállóig nem kellett sokat tekerniük a túra résztvevőinek, hiszen a Tisza Balneum Thermal Hotelben Balázs Anita és Balázsné Tóth Hajnalka csellóművészek előadása és a holtág szép panorámája várta őket.

Poroszlón Bornemissza János polgármester köszöntötte a kerékpárosokat, ahol operamuzsika és táncbemutató volt a program.

Kiskörén, a KÖTIVIZIG székházában Pogány Gábor Benő szobrászművész kiállítása és az épület előtt felállított színpadon – háttérben a kiskörei vízerőművel – a szolnoki Mozdulat Táncműhely várta a túra résztvevőit. Egy másféle, természetközeli élményt nyújtott a hallépcső megtekintése.

A kerékpáros túra résztvevői – az esti órákban – érkeztek vissza a Halas térre, ahol a szervezők elismerésüket fejezték ki a lelkesedésért, a kitartásért mindazoknak, akik körbekerekezték a Tisza-tavat. Itt került sor a támogatók által felajánlott ajándékok kisorsolására.

A Tour d’ Opera utolsó műsorszáma – már könnyedebb hangulatban – a tiszafüredi Extreme Dance Team csoportjainak bemutatója volt.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv július 29-ei műsoráan láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról