Az Utazási Klubban: Brighton

Tiszafüred, 2015. november 17. Városi Könyvtár és Információs Központ

A Városi Könyvtár és Információs Központ november 17-én szervezte meg az Utazási Klub novemberi összejövetelét, ahol Szekeresné Gönczi Mária, a Hámori András Szakközépiskola angol szakos tanára volt az előadó. A tanárnő ez év nyarán, az angliai Brightonban töltött el két hetet, a Tempus Alapítvány támogatásával.

Az érdeklődőket Prinyi Tünde, a könyvtár igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a klub 33. előadását hallgathatják meg a jelenlévők. Bemutatta a klub tagjainak Szekeresné Gönczi Máriát, aki Brightoni tanártovábbképzés címmel meséli el angliai élményeit.

IMG_2301 IMG_2246 IMG_2295 IMG_2280

A tanárnő a bevezetőben elmondta, hogy egy eredményes pályázatot nyújtott be a Tempus Közalapítványhoz, Nyelvtanulás haladóknak és módszertani továbbképzés címmel. A képzés helyszíne a British Study Centres, egy brightoni nyelviskola volt. Brighton a legnagyobb és leghíresebb tengerparti üdülőhely, 250 ezer lakossal. Az előadó vázlatos áttekintést adott a település történetéről, amely 1780 körül lett egy halászfaluból tengerparti üdülőhely. A város a XVIII. században épült viktoriánus házakból áll. Több fotón mutatta meg a település jellegzetes épületeit: az olasz stílusban épült vasútállomást, az óratornyot, az autóbusz-pályaudvart, a nyüzsgő tengerpartot, az 1841-ben épült elektromos kisvasutat, amely a tengerparton fut végig, 1,6 kilométer hosszúságban. A tanárnő elmesélte, hol, milyen szálláson lakott, hogyan közlekedett a városban, hogyan igazodott el a településen. Részletesen bemutatta az angol oktatási rendszert, a felsőfokú (egyetemi) képzésig. A szakképzés nagy, szakképzési komplexumokban, korszerű tanműhelyekben történik. Az iskola, ahol a képzés folyt, egy magán nyelviskola volt, ahol többféle nemzetiségű hallgatóval tanult együtt. Az iskola kirándulásokat is szervezett a diákok számára, amelyben a település és a környék több látnivalóját, nevezetességét megismerhették meg, például a fehér sziklákat, a IV. György által építtetett Királyi Pavillont, a tengerparti mólót, amelyre egy szórakoztató negyed épült. Szekeresné Gönczi Mária mesélt a város lakóiról, sörözőiről, az ételekről, az egykor itt élt hírességekről. Véleménye szerint: az angolok minden hagyományt megőriznek, és mindennek tudnak örülni.

Az előadás végén egy kis vendéglátásra hívta a jelenlévőket: eredeti angol teát és gyömbéres süteményt kínált a klub tagjainak.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv november 25-ei adásában láthatják


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Tűzesethez riasztották a tűzoltókat július 17-én
2. Programajánló: A természet operaháza
3. A vízirendőrség gyakorlata Tiszafüreden
4. Tájékoztató: Vodafone Digitális Iskola program
5. Újabb edzőmérkőzést játszott a TVSE focicsapata
6. Hírek a City-Gas Tiszafüredi Kajak-kenu Egyesületből
7. Tiszafüredi Halasnapok - összefoglaló 2. rész

Aktuális (2017. július 19.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról