Mazsola játszóház december 12-én

Tiszafüred, 2015. december 12. Városi Könyvtár és Információs Központ

Ebben az évben – december 12-én - utolsó alkalommal várta a vendégeket a városi könyvtárban a Mazsola játszóház. A délelőtti kézműves foglalkozás ezúttal a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódott: ajándékdobozt készíthettek a gyerekek.

Számunkra és a gyermekeinknek, sőt szüleink, nagyszüleink számára is ugyanazok a jelképek kapcsolódtak, kapcsolódnak a karácsonyi ünnepkörhöz: a feldíszített fenyőfa, az angyalok, a csillagok, a szaloncukor, az ajándékozás szokása, pedig ezek az idők folyamán, talán véletlenül kapcsolódtak össze, és jelentik nekünk a XXI. században a szeretet ünnepét.

mazs1 mazs2 

A legrégebbi hagyományt – az ajándékozást – egészen biztosan megtaláljuk több földrész népeinek szokásai között. Itt Európában az ókori Rómába tudunk visszatekinteni, ahol a „római karácsony” alkalmából, január elsején ajándékozták meg egymást az emberek. Az angyal és a csillag, esetleg a bárány megformálása és díszként való elhelyezése a fenyőfán, már Jézus születéséhez, az igazi karácsonyhoz kapcsolódik: a betlehemi csillag és az angyalok adták hírül a pásztoroknak, hogy megszületett a Messiás. A fenyőfa, vagyis a karácsonyfa-állítás szokása még fiatalabb: a XVI. századból ismerünk ábrázolásokat Németországban, ahol egy legenda Luther Mártonnak tulajdonítja a karácsonyfa „feltalálását”. Magyarországon a XIX. század első harmadától vannak adatok karácsonyfáról. A szaloncukor története Magyarországon mintegy kétszáz évre vezethető vissza. A franciák kezdték el készíteni az ún. fondant-cukrot, tőlük került cukorműves mesterek közvetítésével – a 19. században – hazánkba. Népszerű karácsonyi édességgé vált, s egyúttal a karácsonyfák csillogó dísze is lett.

Mindezekből igen sok mindent megtaláltunk a játszóházban. Molnár Károlyné Margó néni, a foglalkozás mestere ötletesen kapcsolta össze a fenyőfát és az ajándékozást. Előkészített a gyerekeknek egy olyan mintát, amelyből először két fenyőfát kellett kivágni, majd apró formákkal – csillagokkal, szivekkel, hópelyhekkel - feldíszíteni, s amikor mindez elkészült, akkor egyszerű módon, ajándékdobozt lehetett formálni belőle. Aki nagyon hamar elkészült, annak volt lehetősége ablakot díszítő angyalkát készíteni, esetleg gipszfigurát festeni, amivel már meg is született egy-egy karácsonyi ajándék. A dobozt így már nem üresen kellett hazavinni.

A gyerekek megajándékozása sem maradt el ezen a délelőttön: a könyvtár munkatársai karácsonyi zenével és szaloncukorral örvendeztették meg a játszóház vendégeit.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv december 16-ai adásában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról