A magyar kultúra napja Tiszafüreden

Tiszafüred, 2016. január 22 Kovács Pál Művelődési Központ

A Kovács Pál Művelődési Központ január 22-én, a magyar kultúra napján egy ünnepségre hívta a város lakóit. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Vargáné Balogh Irén alpolgármester.

A magyar kultúra napja alkalmából a szervezők a népi kultúra több szeletét kínálták az érdeklődőknek: népzene, néptánc és népi játszóház várta a vendégeket, ahol városunk elismert művészei, mesterei közreműködtek. A kulturális élmény kiegészült egy kiállítással is, ahol kerámiákat, fafaragásokat, modelleket láthattunk.

Vargáné Balogh Irén alpolgármester ünnepi köszöntőjében először a Himnusz sorait idézte, hiszen Kölcsey Ferenc – 1823-ban - január 22-én fejezte be költeményét, amely a mai napig nemzeti imádságunk. A Himnusz sorai ma is éppoly aktuálisak, mint voltak megírásuk idején – mondta alpolgármester asszony. Hagyományaink, amelyeket történelmünk során létrehoztunk, igazolást adnak fennmaradásunkhoz. Kultúránk megőrizte a magyar falvak hagyományát, amelyek a nép ajkán születtek vagy keze által formálódtak és őrizzük magyar anyanyelvünket is. Nem véletlen, hogy nemzeti kincseink közül éppen a Himnusz születése vált a magyar kultúra ünnepévé. Alpolgármester asszony emlékeztetett arra, hogy ezer esztendővel ezelőtt Szent István a keresztény Európában jelölte ki a magyarság sorsát. Azóta, tehát ezer éve vigyázzuk azokat az értékeket, amelyeket magunkkal hoztunk.

kult3 kult1 kult2 kult4

Az ünnep alkalmából Gyöngy Ferenc előadásában hangzott el Kölcsey Ferenc: Himnusz című költeménye.

A rendezvény a Morotva Népzenei Együttes műsorával folytatódott, amelyben közreműködtek a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncosai is.

kult5 kult6 kult7 kult8

A hangversenyt követően a nézőtér gyorsan táncteremmé alakult át, ahol néptáncosok irányításával kicsik és nagyok ismerkedtek a néptánc alapjaival.

Eközben a legkisebbeket a szomszédos teremben játszóház várta. Szűcs Andrea és Szűcs Judit fazekas népi iparművészek, Kovács István modellkészítő és Végh József fafaragó segítségével agyag és fa megmunkálása volt a feladat. A mesterek előre elkészített, előkészített anyagokat adtak a gyerekek kezébe, majd megmutatták, hogyan is kell azokkal dolgozni, hogy végül egy kis apróságot, emléket vihessenek haza a magyar kultúra napjáról.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv január 27-ei adásában láthatják


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ülésezett a képviselő-testület szeptember 13-án
2. Sajtótájékoztató a Nagykun-Hús Kft. telephelyén
3. Könyvek és programok a könyvtárból
4. A vándor Biblia a református gyülekezetben
5. Száz önkéntes vett részt a TeSzedd! akcióban
6. Újabb pályázatot készítenek elő a gimnáziumban
7. Az egykori „kisspálosok” 55 éves osztálytalálkozója
8. XI. Őszi Vigadalom Tiszaigaron
9. Betyártalálkozó a Patkós csárdánál
10.Őszi Folklór Fesztivál Tiszaszentimrén
11.IV.Tiszavégi nap
12.A Cseperedő Óvoda szüreti rendezvénye
13.Szüreti mulatság a református óvodában
14.Megnyílt Gruber József jubileumi kiállítása

Aktuális (2017. szeptember 20.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról