A civilek napján

Tiszafüred, 2016. február 29. Kovács Pál Művelődési Központ

A Kovács Pál Művelődési Központ – február 29-én – rendezte meg a civilek napját, ahol nyolc civil-, illetve sportszervezet vezetője, képviselője mutatta be a csoport munkáját, tevékenységét, eredményeit.

A rendezvényt a Kovács Pál Művelődési Központ igazgatója, Zám Lajosné nyitotta meg, aki elmondta, hogy fontosnak tartják azt, hogy megszólítsák a civileket, akik számára ezen a fórumon a kapcsolati hálók erősítését kínálják.

Vargáné Balogh Irén alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a település semmire sem menne a civilek támogatása nélkül, hiányozna az összetartó erő és a civil szervezetek által megteremtett közösségek.

A tanácskozás első előadója Andrási Lőrinc növényvédelmi szakmérnök volt, aki a Tiszafüredi Földtulajdonosi Vadásztársaság elnökeként állt a hallgatóság elé. Elmondta, hogy a vadásztársaság 41 fős, ebből 20 fő végez aktív közösségi munkát. 8960 hektáron gazdálkodnak. A Tisza-tó vizes, elmocsarasodott, nagyvadas terület, ahol évente 130-140 vaddisznót ejtenek el. A társaság vadkacsák nevelésével is foglalkozik, ezen kívül téli etetéssel segítik a vadállomány túlélését. A területen 450-500 őz él. Az értékesebb trófeákat meghagyják a külföldi vadászoknak, mert ez bevételt jelent a társaságnak. Elnök úr saját fotóival illusztrálta a tartalmas előadást, majd bemutatta és felajánlotta a társaság közösségi házát a jelenlévőknek, amelyet egész évben igénybe vehetnek különböző események megrendezésére.

Vas-Szegedi Julianna a Zenshin Sportegyesületet mutatta be, amely tavaly novemberben jött létre. Az egyesület három szakágának tevékenységéről adott részletes tájékoztatást. A honkyokushin karatében a versenyzők tavaly több mint harminc kupával és aranyéremmel gazdagodtak. Szentesen ebben az évben világbajnokság lesz, ahol nyolc fővel indulnak. Szabó Csenge és Szabó Zoltán tagja a nemzeti válogatottnak. A Nippon Zengo csoport Tiszafüreden másfél éve alakult meg. Ez a sportág a karate alapelemeit kombinálja az aerobikkal. Az edzéseken 20-30 között van a létszám, a foglalkozásokat a Hámori András Szakközépiskolában tartják. Az egyesület harmadik szakosztálya a futóké, ahol 15-20 fő fut rendszeresen.

civ1 civ3 civ4 civ5

Labancz Ignác és felesége két részből álló, hosszú beszámolót tartott a nagyiváni Szent József Szociális Alapítvány működéséről, tevékenységéről. Hivatalosan 1999-ben alakult meg az alapítvány, amely adományok gyűjtésével, a Szent József Otthon építésének, fejlesztésének támogatásával, krízishelyzetbe került emberek támogatásával foglalkozik, megváltozott munkaképességű személyek képzését, foglalkoztatását végzi. Labancz Ignác szóban és fotókon mutatta be az alapítvány széles körű tevékenységét, valamint azt az eredményes pályázati munkát, amelyek mindehhez forrást biztosítottak. Az alapítvány eredményes működését bizonyítja, hogy rendelkeznek rehabilitációs és felnőttképzési akkreditációval. Labanc Ignácné a foglalkoztató házban végzett termelő munka, a varroda tevékenységét mutatta be.

Az Ép test, ép lélek sportalapítvány létrehozója, Bodó Éva sportedző elmondta, hogy a szervezetet egy hónapja jegyezték be. Jelenleg egy komplex egészségnap létrehozásán dolgozik. Csatlakozott Bodó Évához a sarudi kikötő vezetője, Gál János, aki szintén a sportnap terveiről beszélt. Bejelentette, hogy június 6-án lesz a megnyitója a sarudi horgászmúzeumnak, amelyet össze lehet kötni egy nagyobb szabású sportnappal, vízi kirándulással.

Szirmai József Kunhegyesről érkezett, és a galambászok munkáját mutatta be. Évente húsz versenyen vesznek rész, 100-850 kilométeres távon versenyeztetik a postagalambokat. Rendszeresen jelen vannak helyi rendezvényeken.

Dr. Szegő Ágnes a Tiszafüred Menóra Alapítványról adott tájékoztatást, amely 21 éve alakult meg. Elmondta, hogy a tiszafüredi zsidóság emlékének megőrzése honnan indult, és milyen eredményeket értek el. 1994 óta tiszteletre méltó munkát végeztek: dokumentumfilmet készítettek, emléktáblákat helyeztek el több helyen, ő maga két könyvben gyűjtötte össze a tiszafüredi és a Heves megyei zsidóság történetét. 2006-tól minden év augusztusában megrendezik a zsidó kultúra napját. 2010-ben, majd ez év áprilisában ismét a városba érkezik az ún. vagonkiállítás.

A Tánc és Ifjúság Alapítvány képviseletében Faragó Judit tartott előadást és egy látványos bemutatót, a táncosok által viselt fellépő ruhákból és kellékekből. A tánccsoportok a művelődési központban, pénteken és szombaton tartanak edzéseket. Rendkívül eredményesnek tekinthető az alapítvány által támogatott táncosok tevékenysége, oklevelek, serlegek, köszönő levelek, újságcikkek is bizonyítják ezt. Ebben az évben a város napján, július 7-én rendezik meg gálaműsorukat, amely a Halas Napok nyitórendezvénye lesz.

A Magyar Vöröskereszt területi munkatársa, Varga Sándorné hosszabb történeti áttekintést adott a szervezet létrejöttéről. Ismertette a vöröskereszt szervezeti felépítését, működésének hét alapelvét és a legfontosabb feladatokat.

A tanácskozásra kis kiállítást készített az elmúlt évek terméséből a Vackor Varroda és a Vízfolt Klub Foltvarró Csoport, illetve bemutatta néhány termékét a nagyiváni Szent József Szociális Alapítvány foglalkoztató üzeme.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv március 2-ai adásában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról