Ünnepi rendezvények március 15-én

Tiszafüred, 2016. március 15.

Március 14-én és 15-én hat különböző helyszínen várták a város lakóit. A nemzeti ünnep alkalmából elismerések átadására, fáklyás felvonulásra, kiállítás-megnyitóra, emlékező istentiszteletre, koszorúzásra került sor, illetve ünnepi műsorokat láthattak az érdeklődők. A rendezvény előkészítésében, a lebonyolításban, a műsorokban közreműködött a Bán Zsigmond Református Általános Iskola is.

Hétfő este még csak a hideg, a keddi rendezvényekre már a hó, később az eső is megérkezett, ezért részben módosult a március 15-ére meghirdetett ünnepi program.

Délelőtt 9 órakor a református templomban emlékező istentiszteletre került sor, ahol Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője és a Tiszafüredi Református Egyházközség énekkara szolgált. Főtiszteletű úr az igemagyarázatban arról beszélt, hogy március 15-e az az ünnepünk, amelyet az egész nemzet magáénak érez. Szeretjük ezt az ünnepet, mert egységre hív, megnyilvánul benne a hazaszeretet, a hősiesség, az áldozatkészség, az egészséges önbecsülés. Az emlékezés nem beletemetkezés a múltba – mondta Derencsényi István. A történelmet Isten formálja, alakítja és tartja kézben, a szabadság Isten ajándéka.

Az istentiszteletet után az ünnepség a Bán Zsigmond Református Általános Iskola tornacsarnokában folytatódott, ahol a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar indulókkal fogadta az érkezőket. A vendégek között köszöntötték Kovács Sándort, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökét, valamint a Görgey és a Kossuth család leszármazottait. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője levélben üdvözölte a megjelenteket, illetve méltatta nemzeti ünnepünket, a márciusi ifjak tetteit. Gratulált mindazoknak, akik március 14-én átvették az önkormányzat kitüntetéseit.

Ujvári Imre polgármester azt a szerepet emelte ki, amelyet Tiszafüred betöltött 1849 márciusában. Tiszafüred akkor stratégiai jelentőségű, kulcsfontosságú hely volt, ahol fontos döntések születtek. A polgármester sorolta 1849 elejének eseményeit, a tisztikarban megjelent ellentéteket, majd Görgey Artúr ideiglenes főparancsnoknak történő kinevezését. Összefoglalta a szabadságharc további eseményeit, majd tanulságul megfogalmazta 1848 üzenetét: csak az egész nemzet összefogásával érhetünk el sikereket.

m3 m2 m4 m5

Az ünnep második szónoka Kerékgyártó László, a Görgey Kör elnöke volt, aki szintén a szabadságharc eseményeit összegezte. Kiemelte Görgey Artúr tehetségét és szerepét a harcokban, majd elemezte a bukás okait. Az emlékezés Kossuth Gergő előadásával folytatódott, aki Erkel Ferenc: Bánk bán című operájának közismert dalát énekelte el.

A Bán Zsigmond Református Általános Iskola diákjai és az óvodások egy ünnepi műsorral készültek a megemlékezésre. A tanulók egyenként mutatták be a szabadságharc legkiemelkedőbb vezetőit, katonáit. Itt is elhangzott az, hogy 1848 kiemelkedő példája a nemzet összefogásának.

Az ünnepi műsor után indultak el a jelenlévők a Kossuth téri 1848-as emlékműhöz, majd a Lipcsey kúriához, hogy elhelyezzék koszorúikat, virágaikat. A Kossuth téri emlékműnél 14 koszorú elhelyezésére került sor: a Tiszafüredi Járási Hivatal, Tiszafüred Város Önkormányzata, a Roma Kisebbségi Önkormányzat, a Tiszafüredi Tankerület, majd egyházak, oktatási intézmények, pártszervezetek és a Tiszafüredi Rendőrkapitányság nevében emlékeztek a képviselők, a megbízottak. Virágokat helyeztek el az emlékműnél a katolikus iskola diákjai is. A Kossuth térről a Lipcsey kúriához vonult az emlékező közösség, ahol Kossuth Lajos emléktáblájára helyeztek el koszorúkat. Ezen a helyszínen is jelen voltak és tisztelegtek 1848 és hőseinek emléke előtt a Görgey és a Lipcsey család leszármazottai.

m19 m20 m21 m22

Március 15-én, délután színpadi műsorokat láthattak az érdeklődők, a református iskola tornacsarnokában. A Máskor – más kor címet viselő összeállításban óvodások és az iskola tanulói idézték a történelmet. A műsor második részében bemutatkozott a Tiszafüredi Református Egyházközség énekkara és a Szőke Tisza Népzenei Együttes. A Mandala Dalszínház: A költő visszatér című előadása volt az utolsó műsorszám. A rockopera az 1848-49-es szabadságharcot és a kort mutatta be. A műsorban Petőfi Sándor versei is elhangzottak.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv március 16-ai adásában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról