Észpörgető-vetélkedő a református óvodában

Tiszafüred, 2016. március 22. Bán Zsigmond Református Óvoda

A Bán Zsigmond Református Óvodában – március 22-én – Észpörgető néven, matematika vetélkedőt szerveztek az óvoda nagycsoportosai számára. A legügyesebb óvodás egy meséskönyvet kapott jutalmul, és – tekintettel a húsvétra – minden gyermeknek jutott egy-egy kinder tojás.

Egy matematika vetélkedő még az óvodában is komoly dolog, ezért a 22 kisgyermek, aki részt vett ebben a munkában, megilletődve várta, hogy mi fog történni. Segítségül és vigasztalónak ott voltak az óvó nénik is, akik egy-egy simogatással adták a gyerekek tudtára, hogy „itt vagyok, nem lesz semmi különös, csak játszunk egy jót!”

Mire a gyerekek megérkeztek, Svecné Varga Melinda óvó néni (aki a vetélkedőt vezette) már odakészítette a feladatlapokat, a ceruzákat. Szintén megérkezett a zsűri is: Fegyvernekiné Varga Erzsébet és Gulyásné Csőke Katalin óvó néni, illetve Berkesné Szabó Márta tanító néni, aki elsősorban azért jött, hogy ismerkedjen a gyerekekkel. A zsűrinek itt is komoly és nehéz dolga volt, a 22 óvodás 22-szer három feladatlapját ki kellett javítani, összesíteni, értékelni. Az előzménye ennek az eseménynek az volt, hogy Mezőcsáton rendeztek hasonló, játékos versenyt református óvodák részére, s ennek mintájára találták ki az óvodapedagógusok ezt a vetélkedőt. Minden hasonló rendezvény célja az, hogy kiderüljön, ki mit tud, mennyit sikerült megtanulnia, elsajátítania valamilyen tudásanyagból.

Mit is kell tanulnia, tudnia egy óvodásnak? Az óvodások fejlesztésének alapvető dokumentuma a református óvoda nevelési programja, amely így fogalmaz: A tanulás folyamatos, jelentős részben utánzásos, spontán tevékenység, amely nem szűkül le az ismeretszerzésre, hanem érdekes tevékenységekhez, jelenségekhez kapcsolódik. A matematikai ismeretszerzés a kisgyermek számára nem más, mint a külső világ tevékeny megismerése. A tevékenység, vagyis a tanulás közben felismerik környezetük mennyiségi és térviszonyait. Eközben gyakorolják a tárgyak összehasonlítását, a szétválogatást, a sorba rendezést. Az óvó nénik segítenek a számfogalom megalapozásában, és annak megértésében, mint jelent a több, a kevesebb, az ugyanannyi.

mat1 mat2 mat3 mat4

A vetélkedőben tehát ezekről az ismeretekről adtak számot az óvodások. A kisgyerekeknek nemcsak a megoldással kellett megbirkózniuk, hanem meg kellett érteniük a feladatot (az óvó néni magyarázatából), meg kellett érteniük és elfogadniuk a szabályokat: mikor lehet elkezdeni és mikor kell befejezni a munkát. Az óvó nénik több feladatot kerestek, készítettek elő a versenyhez, ezek közül három lapot kellett kitölteniük a gyerekeknek. Az elsőben egy széttört tojás másik részét kellett megkeresni, amely a formák összehasonlítását jelentette a számukra. A második feladatlap a relációs jelek (óvodás nyelven kacsacsőr) ismeretét feltételezte. A harmadik feladat nagy figyelmet, pontosságot kívánt: mértani formákból összeállított képek darabjait kellett összeszámolni, és a mennyiséget pontokkal jelölni. Nem voltak egyszerűek a képek, egy kis figyelmetlenség kellett csak, hogy valamelyik forma kimaradjon. (Az iskolában a diáknak vagy rejtvényfejtésben egy felnőttnek ilyenkor segít az, hogy amelyik ábrát, szót már beírt, azt áthúzza, tehát már nem fog zavarni a gondolkodás közben.)

Az óvodások részére már csak játék – és nem feladat – volt a húsvéti tojás mintájának folytatása, ahol a megkezdett sort kellett befejezni. Ehhez a mértani formák és az elhelyezés szabályainak felismerésére volt szükség, a többi már csak rajzolgatás volt.

A vetélkedő az eredményhirdetéssel fejeződött be, ahol Mártika néni megdicsérte az óvodásokat, majd átadott a legügyesebb, Kimbauer Nóri számára egy szép meséskönyvet. A többi kisgyermek munkáját, igyekezetét egy-egy kinder tojással ismerték el az óvó nénik.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv március 30-ai adásában láthatják.


 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról