Az Utazási Klubban: a Szentföld

Tiszafüred, 2016. március 22. Városi Könyvtár és Információs Központ

Március 22-én, a városi könyvtár Utazási Klubjának 35. összejövetelén a Szentföld – Zarándoklat Jézus nyomában című előadást hallgatták meg az érdeklődők. Kurcinák Elizabeth és Pappné Tóth Márta a 2015. októberi zarándoklatról tartott élménybeszámolót.

Az Utazási Klubban eddig megtartott előadások egy-egy kirándulás, vendégség, esetleg a munkavégzés miatti külföldi tartózkodás élményeit foglalták össze. Kivételt képezett az a két előadó, akik az El Camino-i zarándoklaton összegyűjtött benyomásokat, érzéseket osztották meg a hallgatósággal. Ez utóbbi előadáshoz tudjuk hasonlítani a kedd esti összejövetelt, ugyanis Kurcinák Elizabeth és Pappné Tóth Márta nem a kíváncsi turista, hanem a hívő ember szemével látta, nézte Szentföldön a tájat, a városokat. Élménybeszámolójukban nem földrajzi, építészeti, kulturális vagy néprajzi jellemzők szerepeltek, hanem Jézus útját bejárva, inkább érzelmeket, mint élményeket hoztak haza. Pappné Tóth Márta ezt úgy fogalmazta meg, hogy számukra az utazás inkább a lelküknek, mint a szemüknek szólt.

A beszámolót Elizabeth kezdte, aki Jézus élete első részének jelesebb állomásait és az azokat őrző vallási kegyhelyeket mutatta be. Előadása és a képek segítségével egy szentföldi, virtuális kiránduláson vettek részt a klub tagjai. Először Názáret szent helyeit mutatta be a jelenlévőknek: az Angyali Üdvözlet Bazilikát, amely egy domboldalra épült, egy barlang fölé. Ezután a Szent József templomról, a Látogatás templomáról, Keresztelő Szent János templomáról szólt az előadó. Betlehem vallási szempontból legjelentősebb építménye a Születés Bazilika, amelyben egy ezüst csillaggal jelölték meg Jézus születésének helyét. Újabb helyszín volt a zarándokok számára Jerikó, benne a Megkísértés hegye, a Boldogság Hegye temploma, ahol Jézus elmondta a hegyi beszédet, a kafarnaumi zsinagóga, ahol Jézus tanított, a tabghai hét forrás, ahol a kenyér és a hal szaporítása történt. Elizabeth személyes érzéseit is megosztotta a hallgatósággal. Fájdalmakkal, nehezen indult útnak, de mindenhol azt érezte, hogy Jézus átsegíti őt az akadályokon. Kimondhatatlan öröm számára, hogy eljutott a Szentföldre.

szent1 szent2 szent3 szent4 szent5 szent6

Pappné Szabó Márta Jeruzsálemet mutatta be, amely a fény és a feltámadás városa, ahol Jézus életének második felét töltötte. Jeruzsálem három világvallás központja. Márta sorban mutatta be azokat a helyszíneket, amelyek a nagyhét eseményeit idézik. A virágvasárnaphoz kapcsolódó Aranykaput, ahol Jézust ujjongó tömeg fogadta pálmaágakkal. Hétfőn, kedden és szerdán Jézus zsinagógákban tanított, majd a csütörtöki helyszín az utolsó vacsora terme volt. A vacsora után Jézus tanítványaival az Olajfák hegyére indult. A Gecsemáné kertben beszélt az Úrral, majd Jeruzsálemért imádkozott. Az Agónia bazilikában egy kő őrzi Jézus vérét. Nagypénteken a Gecsemáné kertben árulja el Júdás. Képek mutatták a teret, ahol Pilátus elítélte Jézust, a Megostorozás kápolnáját, a fájdalmak útjának 14 stációját. A 10-14. stáció a Szent Sír Bazilikában található. A bazilikában egy falikép mutatja be azt az órát, amely Jézus halála és a Szent Sírban történő elhelyezése között telt el.

A zarándoklat résztvevőinek a ferencesek megengedték, hogy éjszaka a Szent Sírnál virrasszanak, majd reggel Bereczkei Miklós atya misézett a szent helyen. Az előadás végén Pappné Márta is elérzékenyülve gondolt vissza a megtett útra, amely számára egy szívbemarkoló találkozás volt Jézus Krisztussal.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv március 30-ai adásában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról