Tavaszi zsongás a Deák téren

Tiszafüred, 2016. március 26. Deák tér

Március 26-án, Tavaszi zsongás néven családi húsvétolót szervezett a Kovács Pál Művelődési Központ a Deák téren. A gyerekeket számtalan játék, kézműves foglalkozás, állatsimogató, szórakoztató műsor várta, a felnőttek elsősorban a kézműves portékák között válogattak.

Délelőtt tíz órakor a Vaga Banda társulata nyitotta meg a rendezvényt, harsány, vásárba hívogató muzsikával, így még azok a járókelők is megálltak a Fő utcán, akiknek nagyon sietős dolguk volt. Nem először találkoztunk már Tiszafüreden ezzel a komédiás csoporttal, akik a régi vásári mutatványosok, utazószínházak, -zenészek gazdag hagyományát kívánják megőrizni. A gólyalábasok a gyerekeket hívták játékba és táncba, a zsonglőrök az ügyességüket mutatták be, a muzsikusok pedig a jó hangulat megteremtéséért voltak felelősek.

Rövid idő után egyre többen érkeztek a térre, és valóban a családosok voltak többen. Egy-két- három kisgyermekkel érkeztek az apukák, anyukák, nagyszülők, és együtt keresgélték, próbálták ki a fák alatt elhelyezett játékokat. Az Örvényi út mellett, ötletes módon, szalmabálákból alakítottak ki a szervezők egy állatsimogatót, ahová könnyen bejutottak az érdeklődők, de a nyuszik nem tudtak onnan megszökni. Ez a játék a legkisebbek, a két-három évesek számára volt vonzó, akiknek a nyulacskák és a békésen legelésző kisbárány még újdonság volt.

hs1 hs9 hs11 hs7

A különféle régi, népi játékok az óvodásokat, iskolásokat várták. Egyszerű anyagokból összeállított eszközök nyújtottak jó szórakozást a gyerekeknek. A babzsák-dobálással, a bajvívással, a bújócska játékkal, a fateknőből történő horgászással mindenki tetszése szerint töltötte az időt, a kisebbeknek a felnőttek is segítettek. A játékok mellett ismét ott volt a már jól ismert körhinta, a négy kosárral, ami üvöltő zene és diszkófények nélkül adott élményt a kisgyerekeknek. A nagyobbak számára több asztalnál és helyszínen kínált időtöltést a játszóház, ahol húsvéthoz kapcsolódó apró meglepetéseket lehetett elkészíteni. Nagyszerű ötlet volt az a játék, ahol óriási tojásokat színeztek a gyerekek. Paprika Jancsi csúzlizdája ugyan már elég ütött-kopott volt, de ezt ellensúlyozta a kikiáltó humora, aki először az apukákat invitálta egy kis csúzlizásra, és szóval tartotta a nézelődőket.

Kevésbé harsány, nem vásári hangulatot hozott a térre a Gyöngyharmat együttes. A zenekar tagjai 1996 óta a péceli Cimbora Népzenei Műhely keretében dolgoznak. Az egész magyar nyelvterület zenei hagyományából válogatva, autentikus magyar népzenét és népzenei feldolgozásokat játszanak. Ezúttal a húsvéthoz kapcsolódó népszokásokat mutatták be műsorukban. Ugyanerre vállalkozott a tiszafüredi Balázs Sándor is, aki szintén szakértője a népszokásoknak. (Ezek a magyarázatokkal, zenével, beszélgetéssel fűszerezett előadások élvezetesebbek lettek volna egy zárt teremben, mert ezen a szombat délelőttön, a Fő út forgalma és a járművek zaja zavarta a zenészeket és a közönséget is.)

hs3 hs4 hs5 hs6

A vásárhoz hozzátartoztak most is az árusok, a különféle kézműves termékek bemutatója, vására, és néhány mesterség kipróbálására is volt lehetőség. Az asztalokon sokféle, szép, kézzel készített portéka közül lehetett válogatni. Nem akárkik álltak az asztalok mellett; a szervezőknek sikerült megnyerniük a Szűcs fazekas család tagjait (délelőtt éppen Szűcs Andrea segítette azokat, akik ki akarták próbálni a korongozást), Nagyné Török Zsókát, fazekas népi iparművészt, Horváth Tibor bőrműves népi iparművészt is, hogy termékeiket elhozzák és árusítsák. A nézelődők számára talán kevésbé volt ismert Czupp Pál fafaragó népi iparművész, aki néhány alkotását is kiállította a téren.

Tapasztalatunk az volt, hogy a rendezvény nagyságát, tartalmát behatárolta maga a tér, ahová ennél több bemutatót, játékot, szórakozást már nem lehetett elhelyezni. Ennél több eseményre, műsorra nincs igazából szükség: a változó összetételű közönség megtalálta itt azt a fél-, egyórás szórakozást, ami kiegészítette a család húsvéti készülődését és megteremtette az ünnep hangulatát.

Az eseményről készült összefoglalót a FőnixTv március 30-ai adásában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról