Szépkiejtési verseny a könyvtárban

Tiszafüred, 2016. április 26. Városi Könyvtár és Információs Központ

Április 26-án, a városi könyvtár rendezte meg a Kazinczy Ferencről elnevezett szépkiejtési versenyt, az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára. A vetélkedőben ezúttal 11 diák mutatta meg, hogyan kell szépen olvasni.

A Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója, Prinyi Tünde köszöntötte a verseny résztvevőit, vendégeit, és bemutatta a zsűri tagjait. A bíráló bizottságban Vargáné Balogh Irén alpolgármester, Nagy Csabáné és Szabó Jánosné nyugdíjas pedagógusok és Kiss Balázs foglalt helyet, akiről a könyvtárosok azt mondják, hogy „itt nőtt fel a könyvtárban”.

A bevezetőben elhangzott, hogy a könyvtár már több mint harminc éve szervezi meg a város diákjainak ezt a vetélkedőt. Kiss Balázs előadása után ismertették a verseny menetét. E szerint először a szervezők által kiválasztott kötelező szöveget kell bemutatni. Mindkét korcsoportban Wass Albert írása volt az az irodalmi mű, ami ismeretlen volt a gyerekek számára.

kaz1 kaz2 kaz3 kaz5 kaz6 kaz7

Amikor a pedagógusok erre a versenyre készítik fel a gyerekeket, biztosan elmondják, hogy az csak az alap, ha valaki jól ismeri az olvasás technikáját. Ezen kívül, rendelkezni kell olyan gyakorlattal is, hogy a szem minél hosszabb szöveget tudjon átfogni, az értelem azonnal felfogja annak értelmét, a szívnek pedig meg kell éreznie az írás hangulatát, amihez meg kell választani a megfelelő olvasási tempót, hangerőt, hangszínt. Az olvasás közben kapcsolatot kell teremteni és tartani a jelenlévőkkel, hogy azok érezzék, az előadás, a gondolatok nekik szólnak. Az ilyen felolvasó vagy a versmondó versenyeken kiderül, hogy van az előadásnak egy olyan szubjektív tényezője, amin nem tudunk változtatni: a hang minősége. Az, hogy kinek milyen hangja van, anatómiailag meghatározott, a hangképző szervek és azok működése meghatározza az előadó hangszínét. Ezen nem tudunk változtatni, Van, akinek kellemes, lágy, kedves hang adatott, s vannak olyanok, akiket kellemetlenül magas, rekedtes beszédhanggal áldott meg a sors. Számukra egy vers- vagy mesemondó verseny, egy szépkiejtési vetélkedő nem nyújt sok babért. Érdekes módon, ezen a napon csupa leány érkezett a versenyre, nem tudni, hol maradtak a fiúk. A korábbi évek tapasztalata az, hogy a mutáláson átesett serdülő fiúk férfias, határozott hangja egy komoly szöveg bemutatásánál nagyon hatásos lehet.

A verseny az előre meghatározott formában zajlott le: a diákok először a kötelező, majd a szabadon választott szöveget mutatták be. Mindig érdekes, hogy a pedagógusok vagy a versenyzők milyen irodalmi műveket választanak. Ezúttal többségében az életet, a mindennapokat szebbé tevő, a szeretetről, a barátságról, a természet szépségéről hallottunk komoly gondolatokat. Az otthoni gyakorlás eredményeként ezeket a szövegeket a gyerekek kevesebb hibával, jobb hangsúlyozással mutatták be.

Az előadások után a zsűri munkája következett, majd Nagy Csabáné szakmai értékelését hallgatták meg a jelenlévők. Vargáné Balogh Irén alpolgármester elismerte, hogy sok óra munka van az itt bemutatott előadások mögött. Megköszönte a pedagógusoknak, a gyerekeknek, hogy ezt a szép tavaszi délutánt együtt tölthették. Alpolgármester asszony először az emléklapokat, majd az okleveleket és könyvjutalmakat nyújtotta át a versenyzőknek. Az 5-6. osztályosok között első helyezést ért el Gulyás Laura (Szent Imre Katolikus Általános Iskola), a hetedik-nyolcadik osztályos korcsoportban a legjobb Katona Loretta (Kossuth Lajos Általános Iskola) volt.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 4-ei adásában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról