9. Intersport Tour de Tisza-tó

Tiszafüred, 2016. május 7. Halas tér

Május 7-én már kilencedik alkalommal rendezte meg a BSI az Intersport Tour de Tisza-tó elnevezésű kerékpáros rendezvényt. A korábbi évek alapján, most is többféle sportágban, formációban lehetett versenyezni, körbejárni vagy csak nézelődni a Tisza-tó körül. Erre – ezen a napon – 1650-en vállalkoztak.

Amikor 2008-ban a Budapest Sportiroda útjára indította az Intersport Tour de Tisza-tó nevű sporteseményt, még nem gondolhattak arra, hogy ez a kerékpáros rendezvény is bekerül azoknak az eseményeknek a sorába, ahol limitet kell felállítani a nagyszámú nevezés miatt. A szervezők ezúttal a 65 km-es távon 1200 főben, a 15 kilométeres túrán 400 főben maximálták az indulók számát. A kerékpáros túrán résztvevők - akik többnyire családok, kisebb-nagyobb gyerekekkel - nem versenyben mérik össze tudásukat, hanem egy túra keretében ismerkednek a Tisza-tóval, a természeti környezettel, és a céljuk az, hogy jól érezzék magukat. A 15 kilométeres túra számukra azt jelenti, hogy kétszer hét-hét és fél kilométert kerekeznek, Tiszaszőlősig, olyan tempóban és szünetekkel, ahogy az számukra ideális. Ezúttal számukra is határoztak meg szintidőt a szervezők. A túra résztvevői 10 óra és 10 óra 30 perc között rajtoltak el. A táv teljesítésére az előírás az volt, hogy legkésőbb 12:15-ig vissza kell érniük a Halas térre. A szabálynak nagyon egyszerű magyarázata van: a gátkoronán nézelődő kerékpárosok így nem zavarják, nem tartják fel a versenyzőket.

kerk5 kerk9 kerk2 kerk1

Ezen a szombat délelőttön 16 ⁰C volt a levegő hőmérséklete és közepes erősségű szél fújt, gyakori széllökésekkel. Ez utóbbi a gáton bizonyára zavarta a sportolókat, de egyébként ragyogó napsütés volt az egész rendezvény alatt. A rajt előtt Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere köszöntötte a résztvevőket, aki először a sportbarátságról, a mozgás, a küzdés, a célbaérés öröméről beszélt. Biztatásképpen elmondta, hogy 12 és 15 óra között egy halászlé ebéddel várják a tour résztvevőit. (A helyi szokásoknak megfelelően elkészített halászlé a Nemzeti Étteremben készült.) A rövid köszöntő után, 10 óra 50 perckor Ujvári Imre elindította az Intersport Tour de Tisza-tó mezőnyét.kerk7

A tour – a családi kiránduláson kívül – több versenyszámot kínált most is a jelentkezőknek. A klasszikus versenyszám: a kerékpárosok egyéni versenye, amely a Halas térről ún. lassú rajttal indult el. Erre azért van szükség, mert a tó körül, a gátkoronán kiépített aszfaltcsík még nem alkot zárt kört, ugyanis Tiszafüred és Poroszló között csak a 33-as főúton, illetve a Tisza-hídon lehet átmenni. A versenyzők biztonsága érdekében felvezető autó mögött, félpályán haladhattak a biciklisek. A szervezők most is elmondták, hogy egyben kell tartani a mezőnyt, Poroszlóig nincs még verseny, mindenki 20-25 kilométer/órás sebességgel kell hogy haladjon. A nevező létszám limitálására azért is szükség van, mert az ezernél több induló csaknem 11 perc alatt haladt át a rajtvonalon, így már a rajtnál szétszakadozott a mezőny. (A győzelemre esélyes versenyzők természetesen úgy helyezkedtek, hogy már a lassú rajtnál az élbolyban legyenek.) A rajtvonalon 1134 bringás haladt át. A lassú rajt után egy-két perccel már visszaérkeztek azok a kerékpárosok, akik tíz órakor indultak el a 15 kilométeres táv megtételére.

A szokások szerint, egy kisebb mezőny indult el Poroszlóról, hogy görkorcsolyával kerülje meg a tavat. Őket autóbusszal szállították el a rajtig, hogy a kerékpárosok után elinduljanak az 57 kilométeres táv megtételére. Erre a kihívásra tizenkilencen jelentkeztek.

A touron két éve van lehetőség kerékpáros-futó vegyes csapatok indulására is. Ez egy olyan váltóverseny, amelyben minden részt vevő csapatnak garantáltan két kerékkel kevesebb van, hiszen a két, három vagy négyfős társaságok egy tagja futva, míg a többiek kerékpárral teljesítik a rájuk eső szakaszt. Ez a verseny is Poroszlóról rajtolt el. Az 57 kilométer alatt a csapat tagjai váltják egymást. Ezúttal a páros bringatlonban 8 pár, a háromfős váltóban 15, a négyfős váltóban 32 csapat indult el, illetve ért célba.

Érdemes szólni a verseny technikai lebonyolításáról is. A nevezők a Halas téren kapták meg az időmérésre szolgáló chipet, amelyet a boka fölé kellett illeszteni, ugyanis a rajtnál és a célnál elhelyezett szőnyegben lévő szenzorok olvasták le a versenyző adatait, illetve a megtett időt. A szervezők tapasztalata és a technika együtt eredményezte azt, hogy egy ilyen nagy létszámú esemény eredményeit – másodpercre pontosan – már délután öt órakor meg lehetett találni a BSI honlapján.

Az adatok alapján: a 65 kilométeres kerékpáros mezőny legjobbja a nyíregyházi Solymosi János lett, 1 óra 40 perc 31 másodperces idővel. (A verseny eddigi legjobb ideje 1 óra 33 perc.) A görkorisok között Sajó Márton végzett az élen. Ő Kazincbarcikáról érkezett, és meglepő módon, ideje csak 34 perccel maradt el a legjobb kerékpáros versenyzőtől. A bringatlonban három kategóriában három győztes csapat volt: a Böszörményi Közútfutók négy és fél óra alatt, a háromfős váltó Csécsei Team három óra 48 perc alatt, a négyfős Mátra I. váltó négy óra négy perc alatt ért célba.

A tiszafürediek remélik, hogy ízlett a tour résztvevőinek a halászlé, és visszatérnek majd a tóhoz később is, kerekezni, pihenni, kirándulni.

kerk3 kerk4 kerk10 kerk11

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 11-ei műsorában láthatják.


 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról