A Tűbarátság foltvarró csoport kiállítása

Tiszafüred, 2016. május 14. Szent Imre Katolikus Általános Iskola

Május 14-én, a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában nyílt meg a Tűbarátság foltvarró csoport kiállítása. A megnyitó eseményen Vargáné Balogh Irén alpolgármester méltatta a csoport munkásságát, eredményeit.

A kis közösség nevében Bodó Árpádné üdvözölte a megnyitó vendégeit, köszöntötte Vargáné Balogh Irén alpolgármester asszonyt és dr. Kristonné Kiss Klárát, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola igazgatóját. Köszönetét fejezte ki, amiért az iskola – már évek óta – helyet ad a csoport kiállításának.

Alpolgármester asszony a megnyitóban elmondta, hogy könnyű és egyúttal nehéz dolog elemezni a csoport munkáját. Csodálatosak ezek a foltvarró munkák, ezért könnyű azokat méltatni, ugyanakkor nehéz is, mert a kézimunkák őrzik egy-egy ember életének örömteli és keserű pillanatait is. Vargáné Balogh Irén összefoglalta a foltvarró csoport történetét a 2009-es megalakulástól kezdve. Azóta készítik apró anyagokból a csodálatos dolgokat, családias hangulatban, maguk és mások örömére. Bemutatta a jelenlévőknek a csoport tagjait, majd ismertette, milyen sokrétű tevékenységet végeznek a megalakulás óta. Alpolgármester asszony gratulált a csoport tagjainak, majd megnyitotta a kiállítást.

tbar1 tbar2 tbar5 tbar3

Kovács Veronika, a debreceni Ady Endre Gimnázium diákja Várnai Zseni egyik versével és népdalokkal mutatkozott be.

Bodó Árpádné egy rövid tárlatvezetést is tartott azok számára, akik kíváncsiak voltak, milyen technikával, milyen jellegű foltvarró munkákat láthat a kiállításon. Elhangzott, hogy ezúttal a fehér liliomot választották, mint vallási jelképet, amely több kézimunkán megjelent. Erzsike sorolta, hogy a textíliákat csoportosították: az egyik helyen az anyagok újrahasznosítását mutatták be, egy másik részen különböző szimbólumokat láthatnak az érdeklődők. Egy újabb csoportban mutatták be a modern foltmunkákat, amit Krauszné Bartók Erika ismertetett meg a csoport tagjaival.

Virágné Nagy Emília egyik saját alkotására, egy faliképre hívta fel a figyelmet, amely egy kirándulás emlékét örökítette meg. A Fekete-Tisza forrását varrta meg, nagyon aprólékos munkával. (A Tisza – Ukrajnában - két forrásból ered. Ebből az egyiket, a Fekete-Tisza forrását tekintik a Tisza forrásának.) A kézimunka valójában egy nagyméretű falikép, amely a Kárpátok erdőségét és a kiépített forrás közvetlen környezetét örökíti meg, és a forrásból egy kék színű fonál vezet lefelé (amiről tudjuk, hogy Tiszafürednél már nagy folyóvá szélesedett).

tbar4 tbar6 tbar8 tbar7

Számtalan szebbnél szebb foltvarró munkát láttunk a kiállításon. Párnákat, táskákat vagy a bejáratnál két olyan, csíkvarrással készült faliképet, amelyben két anyagot – amelyekből az egyik mintás, a másik egyszínű – úgy illesztenek össze, hogy a minták szétdarabolva vagy egymást fedve adják meg a kész alkotás szépségét. Különlegesek voltak a modern foltmunkák, ahol az volt az érdekesség, hogy míg a hagyományos módon készített textíliákon a legtökéletesebb szimmetria van jelen, addig a modern stílus – mint rendező elvet - az aszimetriában találta meg. Fiatalos, modern bútorokkal berendezett lakásba szívesen elhelyeznénk ilyen kézimunkákat. Hasonló kettősség szerez örömet a látogatóknak mindenhol: az egyik alkotás attól lesz szép, hogy sokszínű, százszorszép, a másik attól, mert csak kétféle, összeillő színből áll, és ezzel nyújt harmóniáját.

Ezúttal is köszönjük a Tűbarátság foltvarró csoport tagjainak az élményt, a látványt. Ajánljuk a város lakóinak figyelmébe a katolikus iskolában – május 17 és 20 között megtekinthető - kiállítást.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 18-ai műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról