Író-olvasó találkozón: Grecsó Krisztián

Tiszafüred, 2016. május 19. Városi Könyvtár és Információs Központ

Május 19-én egy író-olvasó találkozóra került sor a városi könyvtárban, ahol a vendég Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író, újságíró volt. A másfél órás, érdekes és vidám előadásban nemcsak az író könyveit, gondolatait, de családját is megismerték a jelenlévők.

A hivatalos életrajz szerint: Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron, a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett, 1994-ben. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskola után a József Attila Tudományegyetem magyar szakán diplomázott. 1997-től 2006-ig a Bárka szerkesztője, később a Nők Lapja vezető szerkesztője, négy évig a Szépírók Társaságának alelnöke, 2009-től az Élet és Irodalom munkatársa. Első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta, 2001-ben. 2005-ben látott napvilágot az Isten hozott című regénye, a Tánciskola 2008 tavaszán, a Mellettem elférsz pedig 2011-ben került a könyvesboltokba.  Ennél sokkal izgalmasabb Grecsó saját-sajátos önéletrajzának egy-egy mondata: Apám hippi volt, munkájára nézve parasztember, édesanyám egyetlen lány, öcsém édes-bolond zseni, Jusztika, a nagymamám, a példaképem. Újlipótvárosban élek, van egy pici teraszom, jól főzök, nyáron fehér fröccsöt iszom… 

A városi könyvtár hál’Istennek gyakori író-olvasó találkozóin megszoktuk, hogy az ÍRÓ elsősorban magáról beszél, másodsorban a könyvéről, harmadsorban az írásról. Valami ilyesmire számítottunk most is, de egészen mást kaptunk.

gre3 gre2 gre1 gre5 gre4 gre6

Grecsó Krisztián valami nagyon igaz és nagyon emberi dolgot mesélt el a közönségnek: hogyan értette meg, hogy miért fontos dolog a család, a családtörténet, a családi és közösségi legendárium, és hogyan lett ennek megértése után rossz versíróból regényíró. Jó dolog, hogy elhangzott az előadásban Szabó Magdának a neve, hiszen ha azt mondjuk, hogy magyar családregény, akkor ő az első író, aki eszünkbe jut.

Grecsó Krisztián tehát nem magáról mesélt (bár elhangzott egy-két őszinte mondat a bukásokról, a kudarcokról), hanem a családról, a szegvári falusi közösségről, az utóbbi száz-százhúsz év családi történelmének darabkáiról, és azokról a tapasztalatokról, melyek elvezették őt addig, hogy a sokszor hallott történeteket – fikciókkal elegyítve – megírja. (Itt érdemes közbevetni, hogy a történészek egy része úgy gondolja, hogy nem az az igazi történelem, ami a lexikonokban és történelemkönyvekben van, tehát nem a politika- és hadtörténet, hanem az, ahogyan az egyének és a családok megélték-átélték-túlélték az eseményeket.)

Az író egy olyan lélektani következtetést is megosztott a jelenlévőkkel, amire korábban nem talált magyarázatot: miért meséli nagyapja a már sokszor hallott és mindenki által jól ismert történeteket újra és újra, illetve miért hallgatják a család tagjai sokadszorra, megújuló érdeklődéssel ugyanazokat az eseményeket. A válasz: azért, mert az a világ, azok az emberek már nem léteztek, de amíg a nagyapa mesélt, addig újra ott voltak.

- A családi történetek, a családtörténet számunkra egy nagyon jó önismereti tréning. Ha az ember a családi tükörről fellebbenti a fátylat, akkor jobban megérti saját magát – fogalmazta meg Grecsó Krisztián.

Az előadás után, illetve közben az író három regényből olvasott fel részleteket, majd válaszolt a közönség kérdéseire. A jó hangulatú rendezvény az ilyenkor szokásos dedikálással fejeződött be. A könyvtár igazgatója felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a következő író-olvasó találkozóra május 31-én kerül sor.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 25-ei adásában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról