Író-olvasó találkozón: Dragomán György és Szabó T. Anna

Tiszafüred, 2016. május 31. Városi Könyvtár és Információs Központ

Május 31-én újabb vendége, vendégei voltak a városi könyvtárnak: Dragomán György író, műfordító és Szabó T. Anna költő, műfordító mesélt életükről, az alkotás folyamatáról a találkozó közönségének.

Érdekes dolog egy író-olvasó találkozóra elindulni. Ha közismert, népszerű íróról, költőről van szó, akinek műveit jól ismerjük, akkor könnyű szívvel nyitjuk ki a könyvtár ajtaját, hiszen tudjuk, kivel fogunk találkozni, jó ismerősként köszöntjük majd (például Nógrádi Gábort, Müller Péter Sziámit, Jókai Annát vagy Balla M. Annát), visszük otthonról a kedvenc kötetet, hogy dedikáltassuk, és esetleg néhány percet beszélgessünk az alkotóval. Ilyenkor ismeretekkel és élményekkel gazdagabban megyünk haza, és sokáig emlékezünk rá; itt volt a híres-neves író, mit mondott, miről mesélt a hallgatóságnak.  Ha olyan író, költő vendég érkezik, akiről nem hallottunk, nem ismerjük a műveit, a munkásságát, akkor azzal a kíváncsisággal ülünk be a könyvtárba, hogy megismerjük, mint embert (már amennyire ez egy óra alatt lehetséges), belelássunk egy kicsit a lelkébe, ahol a szépirodalom lakik, és valamennyire megismerjük az alkotás folyamatát, vagyis azt, hogyan dolgozik az alkotó. Ha kedvező az első benyomás, akkor vásárolunk egy könyvet vagy másnap, harmadnap keresgélünk a könyvtárban, és szánunk rá időt, hogy a szerző valamelyik művével megismerkedjünk. 

dr8 dr3 dr1 dr2

Dragomán György és Szabó T. Anna szépirodalmi munkássága, megjelent könyvei, a kiérdemelt díjak alapján már az elismert irodalmárok közé tartoznak, de a hallgatóság egy részének még ismeretlen volt a házaspár. Már a beszélgetés elején kiderült, hogy mindketten erdélyi gyökerekkel rendelkeznek: Szabó T. Anna Kolozsváron, Dragomán György Marosvásárhelyen született. A nyolcvanas évek végén települt át a két család Magyarországra. A két fiatal Szombathelyen, a gimnáziumban ismerkedett meg. Úgy udvaroltak egymásnak, hogy Anna mindennap egy verset, György mindennap egy novellát írt szerelmének. Mindketten egyetemet végeztek, diplomát szereztek. Anna első kötete 1995-ben jelent meg, amit még három könyv követett. Foglalkozását tekintve: író, műfordító és költő. Dragomán György első könyve 2002-ben jelent meg, címe: A pusztítás könyve. Mindketten – több elismerés mellett - József-Attila-díjat kaptak. A találkozón valójában kettőjük beszélgetéséből alakult ki egy olyan kép, amiből megismerhettük mindkettőjüket. Mivel egy házaspárról van szó, természetszerűleg nagyon jól ismerik egymást, a másik műveit, gondolatait, kimondott vagy ki sem mondott érzéseit.

dr4 dr6 dr5 dr7

Az íróvá válás folyamatáról Dragomán György elmesélte, hogy Anna már költő volt, a harmadik kötete jelent meg, amikor ő titokban írta az első regényét. A munka közben egymástól is tanultak. Többször előfordult, hogy megírt egy novellát, és utána rájött, hogy ő még tudna ahhoz történeteket írni. Így lettek a novellákból regények. Az írás közben még nincs címe a regénynek, esetleg egy munkacíme van, gyakran Anna ad címet a könyvnek. Első regényét, A pusztítás könyvét édesapjának ajánlotta.

Szabó T. Anna elmondta, hogy írás közben elolvassák és bírálják is egymás munkáját. Nagyon sok hasonlóság van bennük, ez kiderült az évek alatt. A versírásról elmondta, hogy nehezen barátkozott meg a személyes költészettel, amikor egyes szám első személyben kell a verssorokat megfogalmazni. 2002 nagyon boldog időszak volt az életükben: megjelent a férje első könyve és megszületett az első fiuk is. Mint gyermek, Kányádi Sándor versein nőtt fel, ma is szereti Babitsot, a nyugatos költőket.

A találkozó második részében a vendégek válaszoltak a hallgatóság kérdéseire. Itt szó esett a műfordításról, Anna gyermekeknek szóló köteteiről, az illusztrációk fontosságáról.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv június 8-ai műsorában láthatják.

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról