Egyeztető fórum a rendőrkapitányságon

Tiszafüred, 2016. június 9. Tiszafüredi Rendőrkapitányság

Június 9-én egyeztető fórumra hívta partnereit a Tiszafüredi Rendőrkapitányság. A fórum célja az volt, hogy a jelenlévőkkel értékeljék az együttműködés formáit, területeit, illetve javaslatokat fogalmazzanak meg a közterületek biztonságosabbá tételére.

Az egyeztető fórumot Potornai Zoltán alezredes, a Tiszafüredi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője nyitotta meg. Egy rövid bevezetőben elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok mellett javaslatokat vár arra a kapitányság, hogyan végezze a továbbiakban a feladatait. Az alezredes néhány adattal jellemezte a 2016-os év eddig eltelt időszakát: a kapitányság illetékességi területén csökkent az elkövetett bűncselekmények és a közlekedési balesetek aránya, a múlt év hasonló időszakához képest. A fórumon egy eszmecsere alakult ki a jelenlévők között, jó és rossz tapasztalataikat, az egyes településen jelentkező problémákat és azok lehetséges megoldásait sorolták, illetve a közbiztonságot fenyegető cselekmények megelőzéséhez kérték a kapitányság, a rendőrök segítségét.

Tiszaörs képviselője ahhoz kért segítséget, hogy – bár kedvező a község bűnügyi statisztikája -, egy kamerarendszer kiépítésével még javulna a közbiztonság. Kérdésre válaszolva Potornai alezredes elmondta, hogy nem tapasztalták migránsok jelenlétét a térségben, de előfordulhat, hogy a migráció útvonala Romániába tevődik át, és így a két főúton is megjelennek ilyen csoportok. A nyári szezonban az üdülőterületen, a szabad strandon figyelemmel kísérik a kiskorúak jelenlétét, és az ott talált gyermekeket a rendőrök hazaszállítják. Amennyiben a szülővel együtt tartózkodik a fiatalkorú a szórakozó helyen, akkor rendőri intézkedésre nem kerül sor. Az ún. finn módszert a Tiszafüredi Rendőrkapitányság is alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy egy óra alatt – egy bizonyos helyszínen – minden járművezetőt ellenőriznek, szondával mérik az esetleges alkoholfogyasztást. A tapasztalat az, hogy minden alkalommal kiszűrnek ittas gépjárművezetőt. A drogfogyasztás nem jellemző a kapitányság illetékességi területén. Előfordult, hogy módosult tudatállapotban talált fiatalokat vizsgálatra küldtek, de kiderült, hogy nem olyan szert fogyasztottak, ami tiltólistán van. Nagyrendezvényeken és a nyári szezonban előforduló garázdaság, verekedés esetén a rendőrség akkor tud intézkedni, ha a sértett feljelentést tesz. Sokszor beszélnek az emberek jogsértésekről, de a felelősségre vonáshoz az kell, hogy a sértett azt bejelentse. A rendőrség akkor tud hatékonyan intézkedni, ha jogsértés közben történik a bejelentés. Rendezvényeken, falunapokon a szervező felelőssége a helyszín biztosítása. Ebben mindenhol számíthatnak a polgárőrök segítségére. Mivel egyre többen közlekednek – nem mindig szabályosan – elektromos kerékpárral, szóba kerültek az ezek által előidézett balesetveszélyek. Az elektromos kerékpár nagyobb sebességre képes, mint a hagyományos, jobban gyorsul, zajtalanul közlekedik, de nem vonatkoznak rá a motorkerékpároknál előírt szabályok. Az alezredes elmondta az ellenőrzések tapasztalatát: kevés ilyen jellegű jogsértéssel találkoztak.

A fórum végén Potornai Zoltán alezredes összefoglalta az elhangzott javaslatokat.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv június 15-ei műsorában láthatják.


 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról