Fórum elektromos mopeddel közlekedők számára

Tiszafüred, 2016. június 17. Járóbeteg Szakrendelő

A Tiszafüredi Rendőrkapitányság – június 17-én - egy tájékoztatóra hívta azokat, akik mozgásukban korlátozottak, és ezért elektromos mopeddel közlekednek. Az elméleti és gyakorlati oktatás helyszíne a Poroszlói úton található Járóbeteg Szakrendelő volt.

A kapitányság képviseletében Czirbik Csaba, a Közlekedésrendészeti Alosztály vezetője köszöntötte a megjelenteket, aki bevezetőjében elmondta, hogy az összejövetelnek több célja van. Tájékoztatást kíván adni arról, hogyan kell szabályosan közlekedni a mopeddel, hogyan védekezhetnek az idős emberek a trükkös csalókkal szemben. Az előadás és a beszélgetés után – egy kiépített ügyességi pályán – a jelenlévők kipróbálhatják, mennyire tudják irányítani járművüket.moped

A jelenlévők egy része már korábban is részt vett hasonló tájékoztatón, de ezúttal is figyelemmel hallgatta a legfontosabb tudnivalókat.

Czirbik Csaba hangsúlyozta a résztvevőknek, hogy a mopeddel közlekedőkre alapvetően a gyalogosok számára előírt közlekedési szabályok vonatkoznak. Tehát elsősorban a gyalogjárdán kell közlekedniük, ha erre nincs lehetőség, akkor a közút jobb oldali szélére húzódva haladhatnak. A közlekedésben nincs előnyük az időseknek vagy a mopedeseknek, a szabályok rájuk is vonatkoznak. Ha a mopeddel fordulni akar a közlekedésben részt vevő, akkor inkább álljon meg, így kényelmesebben hátra tud nézni, hogy az irányváltás számára biztonságos-e. A jelenlévők is több kérdést tettek fel a körforgalommal, illetve a lámpás kereszteződésekkel kapcsolatban, ahol egyértelmű volt a rendőr magyarázata: a mopeddel közlekedő gyalogosnak számít, tehát a gyalogátkelőhelyen kell átkelnie. Több, nagyon hasznos tanács is elhangzott az előadásban: a defenzív, vagyis védekező közlekedés fogalma, amikor előre megtervezve, átgondolva induljunk el otthonról, és tudatosan vegyünk részt a közlekedésben. Elhangzott, hogy mit jelent a védett és alárendelt útvonal, milyen táblákat kell felismernie a mopedeseknek. Fontosak és figyelmeztetőek a közlekedésben hallható zajok, ezért figyeljünk, füleljünk arra, hogy mi történik körülöttünk. A rendőr felhívta a figyelmet a közlekedésben elengedhetetlen kommunikációra: nézzünk az autós szemébe, ha kereszteződésnél állunk, így a gépjármű vezetője tud nekünk segítséget adni, esetleg lemond az elsőbbségéről, a mi javunkra.

Az előadás második részében az alosztály-vezető az időseket fenyegető bűncselekményekről és azok megelőzéséről beszélt. Felhívta a figyelmet az ál-szolgáltatókra, akiket nem szabad beengedni a házba, a lakásba. Ilyen esetben hívják a 112-es számot, és jelentsék be a gyanús személyeket.

Az előadás után a rendelő mellett felállított ügyességi pályán mindenki kipróbálhatta, hogyan tudja irányítani a mopedet, hogyan tud részt venni – ezzel a járművel - a közlekedésben.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv június 22-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ülésezett a képviselő-testület szeptember 13-án
2. Sajtótájékoztató a Nagykun-Hús Kft. telephelyén
3. Könyvek és programok a könyvtárból
4. A vándor Biblia a református gyülekezetben
5. Száz önkéntes vett részt a TeSzedd! akcióban
6. Újabb pályázatot készítenek elő a gimnáziumban
7. Az egykori „kisspálosok” 55 éves osztálytalálkozója
8. XI. Őszi Vigadalom Tiszaigaron
9. Betyártalálkozó a Patkós csárdánál
10.Őszi Folklór Fesztivál Tiszaszentimrén
11.IV.Tiszavégi nap
12.A Cseperedő Óvoda szüreti rendezvénye
13.Szüreti mulatság a református óvodában
14.Megnyílt Gruber József jubileumi kiállítása

Aktuális (2017. szeptember 20.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról