Tisza-tavi Vágta július 30-án

Tiszafüred, 2016. július 30.

Július 30-án első alkalommal rendeztek Nemzeti Vágta előfutamot Tiszafüreden. Ez az esemény a Nemzeti Vágta 10. előfutama volt. Az üdülőterületi sportpályát nagyon szépen alakították át lovaspályává, ahol jelentős számú érdeklődő kísérte figyelemmel az egész napos programot.

Az első Nemzeti Vágtát 2008. május 31-én és június elsején rendezték meg, ez a 2016-os rendezvénysorozat tehát már a 9. alkalom volt arra, hogy egy nagyszabású, lovas ünneppel népszerűsítsék a lovassportot a szervezők és az abban résztvevők. A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. A verseny pontos elnevezése: Nemzeti Vágta, fajtája szerint: síkverseny. A Nemzeti Vágta elnöke Lázár Vilmos. A vezető tisztségviselők közül jelen volt a tiszafüredi rendezvényen az elővágta és nevezési igazgató, Bendes Csaba és a vágtafőkapitány, Székely Tibor hagyományőrző huszár alezredes.

l8 l3 l9 l1

Az ez évi elővágták sora május elsején kezdődött meg, a tiszafüredi Tisza-tavi Vágta a 10. volt a sorban. A helyi szervezők egy nagyon jó helyszínt találtak az elővágtára. Az üdülőterületi focipályát és környékét rövid idő alatt alakították át egy kör alakú lovaspályává. (A versenyszabályzat szerint az elővágták hossza 1.100 és 1.300 méter között van.) Ezen, a közel 500 méter hosszú és 12 méter széles pályán a Kishuszár Vágta versenyzőinek másfél, a felnőtt versenyzőknek két és fél kört kellett megtenniük. A rendezőket dicséri, hogy nemcsak egy pályát készítettek el, hanem vendégváró díszítéssel is ellátták a területet, valamint a (karácsonyi faluból ismerős) házacskákban különféle portékákat, emléktárgyakat is lehetett vásárolni. A gyerekeket többféle játék várta ugyanezen a helyszínen. Már az esemény előtt kiadott szórólapról lehetett tájékozódni, hogy július 30-án egy egész napos lovas ünnepre érdemes készülni, hiszen az elővágtán kívül győri ördöglovasok és hortobágyi csikósok bemutatója, fogathajtó és sulyokvető verseny is zajlott.

A Tisza-tavi Vágtára nevezett: Pápai Sándor (Atkár), Vaka István (Hatvan), Aranyi Szilvia (Gesztely), Bak Edina (Taktaszada), Földes Bence (Kisvárda), Hajnal Franciska (Kalocsa), Sára Zsolt (Sándorfalva-Homokpuszta), Gyöngy Tamás (Tiszafüred), Gálik Laura (Tiszaigar), Berghoffer Szandra (Veresegyház), Murvai Zoltán (Karcag) és Mihók Orchidea (Ilk). Gyöngy Tamásért már az elmúlt évben is szoríthattunk, hiszen résztvevője volt a 2015-ös Nemzeti Vágtának. Ezúttal nem kellett nagyon izgulni érte, hiszen a nevezési feltételek szerint, mint az elővágtát szervező Tiszafüred lovasa szabadkártyát kapott a Nemzeti Vágtán való részvételre. A Kishuszár Vágta futamok nevezői voltak: Viszus Viktória (Fülöpháza), Szemenkár Alexandra (Győr-Gyimrót), Kálomista Anna (Révfülöp), Hajnal József (Kalocsa), Baján Benita (Szakmár), Makoviczki Ákos (Újkígyós), Tóbiás Zsuzsa (Kocsér) és Kaszanits Maja Gréta (Tiszafüred).

l2 l4 l5 l7

Az elővágta megnyitóján jelen volt Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Tisza-tavi megbízott. Elnök úr a hagyományok és a lovaskultúra fontosságát hangsúlyozta. Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere az egykori tiszafüredi nyeregről beszélt a jelenlévőknek, hiszen az itt élt nyergesek több évszázadon keresztül biztosították a huszárok számára ezt a nélkülözhetetlen felszerelést. A polgármester megköszönte a támogatók segítségét és mindazoknak a munkáját, akik a helyszín előkészítésében és a program lebonyolításában részt vettek.

Az eredményhirdetésre késő délután került sor. A fiatalok között, a Kishuszár Vágta döntőjében Makoviczki Ákos szerezte meg az első helyet, így továbbjutott a Nemzeti Vágtára. A Tisza-tavi Vágta bajnoka Földes Bence, Kisvárda lovasa lett. Ugyancsak továbbjutott a Nemzeti Vágtára Sára Zsolt és Gálik Laura.  Gyöngy Tamás – mint az egyik elővágtát szervező település által nevezett lovas – szintén résztvevője lesz a szeptember közepén megrendezendő Nemzeti Vágtának.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv augusztus 3-ai műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról