Rendőrök és polgárőrök tanácskozása

Tiszafüred, 2016. augusztus 25. Tiszafüredi Rendőrkapitányság

A Tiszafüredi Rendőrkapitányság munkatársainak és a Tiszafüredi járásban működő polgárőr egyesületek vezetőinek őszi szakmai megbeszélésére került sor augusztus 25-én, a kapitányság épületében. A rendőrség részéről Halmai Ferenc rendőrkapitány vezette az értekezletet, a polgárőrségtől jelen volt Szabó Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is.

Halmai Ferenc rendőrkapitány köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, a megjelentek között név szerint kiemelte Szabó Zoltánt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, Kövér Gábor elnökhelyettest és Földi István járási koordinátort. A rendőrkapitány bevezetőjében elmondta, hogy a Tiszafüredi járás a megye egyik fehér foltja, hiszen jó bűnügyi, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági mutatókkal rendelkezik, a megyében elismerik a kapitányság munkáját. A kapitány már a bevezetőben tájékoztatott arról, hogy a rendőrségtől kéthetente küldenek munkatársakat a határra, ezért kéri a körzeti megbízottakat és a polgárőröket, hogy a havi megbeszéléseken egyeztessék a feladatokat. A határvédelem szorosabb együttműködést kíván meg mindnyájuktól. Halmai Ferenc szólt a középiskolások számára kötelező, ötvenórás közösségi szolgálatról, amelyet a diákok a polgárőrökkel együtt is teljesíthetnek.

Az értekezlet második részében a járásban működő polgárőr egyesületek vezetői, képviselői adtak számot az elmúlt félév legfontosabb feladatairól, eredményeiről.

A tiszaszőlősi polgárőrség szolgálatvezetője kifogástalannak nevezte a munkakapcsolatot a helyi körzeti megbízottal. Elmondta, hogy 142 óra közös szolgálatot teljesítettek a helyi rendőrrel, önálló járőrszolgálatot csaknem háromszáz órában láttak el. A szőlősi egyesületnek 18 tagja van, szeretnénk ezt a számot növelni. Szőke Lászlóné, az egyesület titkára azt hangsúlyozta, hogy jelentős összegű támogatást kapnak a helyi önkormányzattól.

IMG_3919 IMG_3920 IMG_3921 IMG_3923

Gorzsás József, a Tiszaszentimrei Polgárőr Egyesület elnöke büszkén számolt be arról, hogy 91 főre duzzadt a taglétszámuk. Kiemelte, hogy jó a kapcsolatuk a körzeti megbízottakkal, és az önkormányzattól is minden segítséget megkapnak.

A tiszaderzsi polgárőrök nevében hasonlóan jó kapcsolatokról beszélt Nagy László. Elmondta, hogy a közösségi rendezvényeken kiemelkedő jogsértés nem történt. Nagy László felajánlotta a segítségét a jelenlévőknek, ugyanis jó kapcsolatai vannak több kutató-mentő egységgel.

Kövér Gábor, megyei elnökhelyettes (aki az Országos Polgárőr Szövetség Vízi Tagozatának elnöke is) azokról a térségi eseményekről beszélt, ahol a Tisza-tavi polgárőrök közös munkájára volt szükség. Röviden beszámolt az ifjú polgárőrök részére szervezett tábor munkájáról.

Tiszaörs képviselője elmondta, hogy a településen kialakult egy olyan gyakorlat: ha a körzeti megbízottat a határhoz vezényelték, akkor a polgárőrök nappali szolgálatot is vállaltak.

A nagyiváni Földi István, aki egyúttal a járási koordinátor is, azt mondta, hogy ilyen minőségében, büszke a járási csapatra. A középiskolások közösségi szolgálatával kapcsolatban tájékoztatást adott arról, hogy a múlt évben felvették a kapcsolatot a két tiszafüredi középiskolával, a két intézmény az egyesületekkel megállapodást kötött, de eddig nem volt olyan tanuló, aki a közösségi munkát a polgárőrség keretében végezte volna. A nagyiváni egyesületről elmondta, hogy a létszám nyolcvan körül van. A polgárőrök száz óra közös szolgálatot láttak el a körzeti megbízottal és háromszáz órában önálló szolgálatot teljesítettek.

Szabó Zoltán, a polgárőrség megyei elnöke is kifejtette véleményét. Ismeri, hogy a térségben milyen munkát végeznek a polgárőr egyesületek. (A megyében 73 működő polgárőr egyesület van.) A közeljövő feladataként az iskola-óvoda-kezdést jelölte meg, amiről többen szóltak a jelenlévők közül. A polgárőrök feladata, hogy a gyermekek épségben hazaérjenek, ne történjen baleset.

Halmai Ferenc rendőrkapitány is hozzászólt ehhez a témához: kérte, hogy a tanév első időszakában legyenek ott az iskoláknál a polgárőrök, segítsék a diákok közlekedését. Ha az autósok meglátják a sárga mellényt viselő önkénteseket, biztos, hogy lassítani fognak.

Az értekezlet végén a kapitány megköszönte a polgárőrök önkéntes munkáját.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv augusztus 31-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról