XI. Zsidó Kultúra Napja Tiszafüreden

Tisizafüred, 2016. augusztus 28. Kovács Pál Művelődési Központ

A Tiszafüredi Menóra Alapítvány augusztus 28-án, a Kovács Pál Művelődési Központban rendezte meg – már 11. alkalommal – a Zsidó Kultúra Napját.

A XI. Zsidó Kultúra Napjára érkezők már a művelődési központ előterében több lehetőség közül választhattak: megállnak a szépen megterített asztaloknál és bevezetőként megkóstolják a híres zsidó süteményt, a flódnit, esetleg elindulnak a Rejtő Jenő 111. születésnapja alkalmából készített kiállítás megtekintésére, barátokkal kezdenek hosszabb beszélgetésbe vagy helyet keresnek maguknak a nagyteremben. A szervezők türelmesen vártak arra, hogy a vendégek ez utóbbi megoldást válasszák, majd Zám Lajosné, a Kovács Pál Művelődési Központ igazgatója, a Tiszafüredi Menóra Alapítvány kuratóriumának tagja köszöntötte a rendezvény vendégeit.

Először Ujvári Imre polgármester ünnepi köszöntője hangzott el, aki a rendezvényről azt mondta, hogy túlmutat a város határain, példaértékű minden település számára. A zsidó kultúra napjának megrendezése felelősségteljes küldetés, azért is, hogy ne éledjen újra az antiszemitizmus. Tiszafüreden sok minden őrzi az egykor itt élt zsidó családok emlékét. A polgármester emlékeztetett arra, hogy az Oscar-díjas Saul fia című film címszerepét két tiszafüredi fiatalember alakította. Ez a film katartikus közösségi élményt ad – mondta Ujvári Imre -, s ezekre az élményekre ma szükségünk van.

Rejt4 Rejt3 Rejt5 Rejt6

Tiszafüred díszpolgára, dr. Lebovits Imre ezúttal is hangsúlyozta, hogy kötelességünk emlékeztetni a magyar zsidóság tragédiájára, a Horthy-rendszer bűneire. Imre bácsi sorolta a történelmi eseményeket: magyar ultimátum a Szovjetuniónak, a Sztójay-kormány tevékenysége, amely teljes egészében a fasizmus kiszolgálója lett, miközben Horthy kormányzó hallgatott. Sorolta az országokat, amelyek nemet mondtak Hitler parancsának, és nem adták ki a zsidó családokat a németeknek. Lebovits Imre ismertette azoknak a tiszafüredi zsidó orvosoknak a nevét és tevékenységét, akik a település, a térség lakosságáért dolgoztak. A II. világháború után sem fejeződött be a zsidók üldözése, tüntetések, gyilkosságok történtek 1946-49 között. Imre bácsi megköszönte Tiszafürednek, hogy segít az emlékezésben.

A rendezvény második részében felkérték Thuróczy Gergely irodalmi muzeológust, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársát, hogy nyissa meg a kisteremben berendezett kiállítást. A bemutatott dokumentumok a Holokauszt Emlékközpont tulajdonában vannak. Thuróczy Gergely elmondta, hogy 12 éve kutatja Rejtő Jenő életművét, akinek eddig nem is volt életrajza, csak legendái voltak. Az általa összeállított Rejtő Jenő-emlékkötet már elfogyott. A muzeológus – a kiállítás alkalmából – keresgélt és talált tiszafüredi vonatkozású dokumentumokat, amelyek szintén láthatók. A tárlat Rejtő Jenő kevésbé ismert oldalára hívja fel a figyelmet: színházi és filmes kapcsolataira, az egykori sikeres operett- és forgatókönyvíróra. A kiállítás két részből áll – mondta Thuróczy Gergely – Rejtő Jenő életének tényanyagát, dokumentumait mutatja be és az 1930-as évek csillogó operett-világát.

Rejt1 Rejt2 Rejt8 Rejt7

A program harmadik részében – mintegy másfél órában – Klein Judit énekes és a Haverim zenekar koncertje következett. Üdvözlendő gyakorlat, hogy a jelesebb hangversenyeken nemcsak a zenekarról, az előadókról tudunk meg néhány érdekességet, hanem az adott zene kulturális hátteréről is. Ezúttal Klein Judit volt az, aki kiegészítette a muzsikát több hasznos tudnivalóval is. Az énekesnő és a zenekar nemcsak klezmer zenét játszik, de ezúttal elsősorban ilyen zeneszámokat hallhatott a közönség. Klein Judit mesélt a jiddis nyelvről, a klezmer sajátosságairól, a dalok tartalmáról, a zenekarról. A koncerten azt tapasztaltuk, hogy a zenekar tagjai mesteri módon ismerik hangszerüket, magas szinten muzsikálnak, Klein Judit pedig kiváló előadóművész.

Tájékoztatásul elmondjuk, hogy a Rejtő Jenő 111. születésnapja tiszteletére megrendezett kiállítás – a Kovács Pál Művelődési Központ kistermében – szeptember 9-éig tekinthető meg.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv augusztus 31-ei műsorában láthatják.


 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ülésezett a képviselő-testület szeptember 13-án
2. Sajtótájékoztató a Nagykun-Hús Kft. telephelyén
3. Könyvek és programok a könyvtárból
4. A vándor Biblia a református gyülekezetben
5. Száz önkéntes vett részt a TeSzedd! akcióban
6. Újabb pályázatot készítenek elő a gimnáziumban
7. Az egykori „kisspálosok” 55 éves osztálytalálkozója
8. XI. Őszi Vigadalom Tiszaigaron
9. Betyártalálkozó a Patkós csárdánál
10.Őszi Folklór Fesztivál Tiszaszentimrén
11.IV.Tiszavégi nap
12.A Cseperedő Óvoda szüreti rendezvénye
13.Szüreti mulatság a református óvodában
14.Megnyílt Gruber József jubileumi kiállítása

Aktuális (2017. szeptember 20.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról