Regionális közművelődési konferencia Tiszafüreden

Tiszafüred, 2016. szeptember 23. Kovács Pál Művelődési Központ

A Kovács Pál Művelődési Központ – szeptember 23-án – Szakmatükör címmel regionális közművelődési konferenciát szervezett. A résztvevők négy megye húsz településéről érkeztek.

A délelőtt tíz órakor megkezdődött konferencia résztvevőit Zám Lajosné, a Kovács Pál Művelődési Központ igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a tanácskozás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Bemutatta a szakmai nap előadóit, akik között a Debreceni Egyetem oktatói, illetve szolnoki, debreceni, kecskeméti, törökszentmiklósi közművelődési szakemberek voltak.

A vendégeket köszöntötte Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere is, aki örömét fejezte ki, hogy a konferencia helyszínéül Tiszafüredet választották. A polgármester utalt a Debrecennel megkötött együttműködési megállapodásra, amelynek eredményeként közös, elsősorban kulturális rendezvények valósultak meg. Vázlatosan összegezte azokat a lépéseket, amelyekkel a város hozzájárult a fiatalok fejlődéséhez, képzéséhez, oktatásához: az oktatási és gyermekintézmények állagmegóvása, eszközbővítése, épületek bővítése, korszerűsítése, ösztöndíjak és tehetséggondozó programok, helyi fiatalok számára ösztöndíjak, családsegítő szolgálat működtetése. Ujvári Imre véleménye az volt, hogy a közművelődésnek fontos társadalomfejlesztő szerepe van. Az önkormányzat gondoskodik a sportolási lehetőségekről is, fejleszti a közösségi tereket, pályázatokat nyújt be, és támogatja a civil szervezeteket.

IMG_4142 IMG_4158 IMG_4143 IMG_4151

Az első szakmai előadó dr. Juhász Erika, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője volt, aki a közművelődési és ifjúságügyi szakma helyzetéről tartott vitaindítót. A tanszékvezető többször utalt arra, hogy a közművelődés, mint szakma, hatvan éves. A kezdetekről szólva elmondta, hogy előbb alakult ki a gyakorlat, és utána vált tudománnyá. Részletes elemzést nyújtott a közművelődési szakmáról. Elmondta, hogy folyamatos megújulásra, kutatásra, oktatásra és képzésre van szükség. Juhász Erika bemutatta a közművelődési szakemberek képzésének lehetőségeit, fokozatait, és szólt a szakma feladatáról is.

Oláh Edit Kecskemétről érkezett, a Hírös Agóra szakmai vezetőjének helyetteseként dolgozik. Az ifjúságbarát városból előremutató példákat hozott. Az előadó beszélt több olyan problémáról is, amelyek nehezítik a munkájukat. A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ 2015-ben, három intézményből jött létre. Négy közösségi térben dolgoznak, mindenhol megjelennek azok a szolgáltatások, amelyek fontosak a fiatalok számára. Oláh Edit bemutatta azokat a közösségi tereket, amelyek a központhoz tartoznak, és ismertette, hogy milyen szolgáltatásokkal, lehetőségekkel várják a fiatalokat ezeken a helyszíneken.

Roma származású fiatalok közösségfejlesztése címmel tartott előadást dr. Csilleiné Mága Erika, aki Szolnokon dolgozik, a 2015 februárjában alakult Együtt-Egymásért Ifjúsági Klub vezetője. Az előadó saját életének történéseit is a jelenlévők elé tárta, mintegy bizonyítva azt, hogy egy sokgyermekes tiszabői cigánycsalád tagjaként is volt lehetősége népművelő diplomát szerezni. Az előadásban ismertette a klub célját, az eddig szervezett, illetve tervezett előadásokat, beszélgetéseket, programokat. A meghívott – gyakran roma származású művészek, tudósok – példát mutatnak a klub hátrányos helyzetű fiataljainak.

Mátrai-Nagy Andrea Bíborka a Debreceni Művelődési Központ szakmai osztályvezetőjeként a központ szerkezetét mutatta be: a tíz egységből álló intézményhálózat feladata a helyi közösség szervezése. Egy-egy egységnek sikerült teljesen önálló arculatot kialakítani: a Tímárház kézműves foglalkozásoknak, a Homokkerti Közösségi Ház a Debreceni Népi Együttesnek ad helyet. A többi egység a különböző csoportok, klubok munkáját segíti.

A délelőtti előadások és az ebédszünet után dr. Márkus Edina adjunktus előadása, illetve műhelybeszélgetések következtek.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv szeptember 28-ai műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról