Testületi ülés szeptember 28-án

Tiszafüred, 2016. szeptember 28.

Soron kívüli ülést tartott a képviselő-testület szeptember 28-án. A képviselők zárt üléssel kezdték meg a munkát, majd nyilvános értekezlet keretében nyolc előterjesztésről, illetve határozati javaslatról döntöttek.

A testület zárt ülése rövid ideig tartott, mintegy tíz perc elteltével megkezdődött a nyilvános értekezlet. Az első előterjesztés azt javasolta, hogy a képviselő-testület válassza meg Rimóczi Béla képviselőt az Ifjúságpolitikai, Egészségügyi és Szociális Bizottság, valamint a Települési Értéktár Bizottság tagjává. (A testület új tagja a mandátumáról lemondott Pál Zsuzsanna helyére került, a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiszafüredi listájáról. Rimóczi Béla a szeptember 7-ei képviselő-testületi ülésen tette le a képviselői esküt, illetve vette át megbízólevelét.) A képviselők - az érintett tartózkodása mellett – egyhangúlag elfogadták a határozati javaslatot, tehát Rimóczi Béla képviselő két bizottságban dolgozhat a továbbiakban.

Döntött a testület nyolc, felsőfokú oktatásban résztvevő ösztöndíjának ügyében. A határozatban az szerepel, hogy négy fiatal a rendeletben biztosított keretből, további négy pályázó a polgármesteri keretösszegből részesül ösztöndíjban.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ karcagi tankerületének kezdeményezésére, Tiszafüred Város Önkormányzata (mint tulajdonos) hozzájárult a Kossuth Lajos Általános Iskola felújítására és bővítésére benyújtandó pályázat beadásához. Ujvári Imre polgármester kiegészítésül elmondta, hogy mintegy százmilliós összegben, az iskola energetikai fejlesztése, homlokzatának és szociális helyiségeinek felújítása és új tornaterem építése történne meg.

A képviselők támogatták a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatójának kérését: térítésmentesen biztosítják a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokot a szalagavató ünnepség és a szükséges próbák megtartásához. A képviselő-testület tulajdonosi hozzájárulását adta – egyhangú döntéssel – két új közkifolyó kialakításához: a Janafoki és a Petőfi utcában.

A 7. előterjesztés a víziközmű vagyonnal összefüggő fejlesztési tervről szólt. A tervet a szolgáltató, a Tiszamenti Regionális Vízművek készítette, a 2017-2021 közötti időszakra. Egy aktuális témáról – a szennyvíziszap kezeléséről - többen kérdezték a vízmű jelenlévő szakemberét, Zsótér László osztályvezetőt. A szakember egy Kisújszálláson létrehozandó biogázüzem megépítésében, működésében látta a probléma megoldását. A magyarázatából kiderült, hogy ez a szolgáltató és a város lakói számára egy nagyon távoli megoldás: majd kiírják a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatait, azt megpályázza a vízmű, majd megvalósítják és – ki tudja hány év múlva – megszűnik az a szörnyű szaghatás, amelyet a földekre kiszállított, szikkasztott szennyvíziszap okoz. Zsótér László optimista e tekintetben, szerinte a biogázüzem két-három éven belül megvalósításra kerülhet. A témával kapcsolatban Veres Tibor képviselő egy meglepő információt mondott el: a - 2011 óta működő - tiszaszentimrei biogázüzem fogadná a tiszafüredi szennyvíztelepen keletkező, kezeletlen szennyvíziszapot. A másik fontos kérdése a képviselőknek az volt, hogy mi lesz a szennyvizet szállító gerincfővezeték még ki nem cserélt – csaknem két kilométeres - szakaszával. Ujvári Imre polgármester és Zsótér László egyaránt elmondta, hogy a teljes cserére az önkormányzatnak – esetleg a TRV-nek - kell pályáznia, hiszen erre nincs saját forrás, és a szolgáltató sem tudja vállalni a munka költségeit. A város központjában, a Fő úton, a gerincvezeték által okozott megsüllyedés kijavítására néhány héten belül megkezdődik a munka. A kócsújfalui ivóvízminőség-javító programban az egészséges ivóvizet egy önálló, helyben megépült, telepített tisztítási technológiával kell megoldani. Ennek határideje 2017. december 31. A Tiszamenti Regionális Vízművek által benyújtott fejlesztési tervet és a szolgáltató 2015. évi beszámolóját a képviselő-testület – egy tartózkodás mellett – elfogadta.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 5-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról