A Szivárvány-ház rendezvénye: Bukfenc

Tiszafüred, 2016. szeptember 28. Benedek Gábor Városi Sportcsarnok és Szabadidőközpont

Szeptember 28-án, a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban rendezte meg hagyományos, Bukfenc elnevezésű sportvetélkedőjét a Szivárványház Fogyatékosok Református Otthona. A versenyen sérült és egészséges fiatalok együtt élték át a sport, a mozgás örömét.

Az elmúlt hetekben kicsit több figyelem irányult a sérült, fogyatékkal élő fiatalokra, hiszen a 31. nyári olimpiai játékok után, szeptember 7 és 18 között, szintén Brazíliában, Rio de Janeiróban rendezték meg a 15. paralimpiai játékokat. Ezekben a napokban a világ bármely táján, azok is láttak fogyatékossággal élő sportolókat, akik a mindennapokban nem találkoznak velük. A paralimpiai játékok testi fogyatékosok, sérültek számára rendezett nemzetközi sportversenyek, melyet az olimpiai játékok mintájára szerveznek. Az értelmi fogyatékos sportolók részére az ún. speciális olimpiát rendezik meg, amelyről szinte semmit sem tudunk. Az internet eligazít azért bennünket ebben a világban is: Megtalálható a Speciális Olimpia jelmondata: „Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!” Ez a mozgalom a sporttal, a sportolás által ébresztett tudatossággal, tettrekészséggel és a küzdeni akarással változtatja meg az értelmi fogyatékossággal élő emberek életét. Buzdítja őket, erőt ad nekik, és rengeteget tesz az elfogadásukért.

buk10 buk11 buk12 buk13

A Szivárványház munkatársai 2001-től kezdve, tehát már 15. alkalommal rendezték, szervezték meg a Bukfenc elnevezésű sportversenyt. Az otthonban súlyos fogyatékos, halmozottan sérült, kisebb részben középsúlyos fogyatékos gyermekek és felnőttek élnek, akik egész életüket itt töltik el. A házban ápolást, gondozást, teljes körű ellátást kapnak, és olyan fejlesztést, amely legalább a testi-lelki állapotuk szinten tartását igyekszik biztosítani. Ehhez a fejlesztéshez hozzátartozik a fogyatékosság súlyosságától függő oktatás, képzés, foglalkoztatás, és a sportolás, amelyhez megfelelő tornaterem áll rendelkezésre. A Bukfenc sportversenyre – a kezdeti időszakban – a testvérintézményeket és az ott lakó sérült fiatalok egy-egy csoportját hívták meg. Ilyen otthonok vannak például: Karcagon, Nyíregyházán, Cegléden, Őrbottyánban, Sajósenyén. Ezek az otthonok most is elküldték a gondozottak közül kiválasztott legjobb csapatot. Jó néhány évvel ezelőtt csatlakozott a vetélkedőhöz az akkori Zrínyi Ilona (ma Szent Imre) Általános Iskola gyógypedagógiai tagozatának egy-egy csoportja. (A tagozaton enyhe fokban értelmi sérült fiatalok képzése folyik.) Az utóbbi években a Bán Zsigmond Református Általános Iskola diákjai is rendszeres résztvevői az eseménynek. A szervezők célja ezzel az volt, hogy a sérült és egészséges fiatalok közös sportversenyén az ép gyermekek magatartásába beépüljön a másság elfogadásának készsége, illetve a fogyatékos fiatalok új közösségbe, új helyzetbe illeszkedjenek bele.

Kovács Péter, az otthon munkatársa (aki hosszú évek óta szervezi ezt az eseményt), elmondta, hogy ennek a napnak a pénzügyi hátterét és a helyszínt most is a Kerítésbontó Alapítvány, illetve Tiszafüred Város Önkormányzata biztosította. A rendezvényen 150 fő, vagyis 11 csapat vett részt, a szokások szerint sérült és egészséges fiatalok együtt versenyeztek. A játékos sportversenyen 8 feladatot kellett végrehajtaniuk a csapatok tagjainak. A verseny után az otthonban közös ebéden vettek részt a fiatalok, majd zenés szórakoztató programmal fejeződött be a rendezvény.

A Bukfenc ezúttal is egy olyan vetélkedő volt, ahol minden csapat első helyezést ért el, egyforma serleget és emléklapot vihettek haza. Ebben az esetben joggal mondhatjuk el, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel volt a fontos.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 5-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ülésezett a képviselő-testület szeptember 13-án
2. Sajtótájékoztató a Nagykun-Hús Kft. telephelyén
3. Könyvek és programok a könyvtárból
4. A vándor Biblia a református gyülekezetben
5. Száz önkéntes vett részt a TeSzedd! akcióban
6. Újabb pályázatot készítenek elő a gimnáziumban
7. Az egykori „kisspálosok” 55 éves osztálytalálkozója
8. XI. Őszi Vigadalom Tiszaigaron
9. Betyártalálkozó a Patkós csárdánál
10.Őszi Folklór Fesztivál Tiszaszentimrén
11.IV.Tiszavégi nap
12.A Cseperedő Óvoda szüreti rendezvénye
13.Szüreti mulatság a református óvodában
14.Megnyílt Gruber József jubileumi kiállítása

Aktuális (2017. szeptember 20.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról