A zene világnapja Tiszafüreden

Tiszafüred, 2016. szeptember 30. Deák tér és a város több pontja

A zene világnapjának tiszteletére, szeptember 30-án a Kovács Pál Művelődési Központ munkatársai – a Fekete László Zeneiskola tanárainak, diákjainak és a Szőke Tisza Népzenei Együttes tagjainak közreműködésével - a város sok helyszínére vitték el azt a gondolatot, hogy a zenével teljesebb lesz az emberek élete.

A Deák téren kezdődött meg az a hangverseny-sorozat, amelyet a Kovács Pál Művelődési Központ szervezett erre a napra. Az első muzsika a Valahol Európában című musical közismert betétdala volt, amely mottója is lehet a zene világnapjának: A zene az kell, mert körülölel…

zen1 zen2

Ezután Erős Lászlóné, a Szőke Tisza Népzenei Együttes vezetője köszöntötte a jelenlévőket, a zene világnapja alkalmából.

Vargáné Balogh Irén alpolgármester asszony is a zene ünnepéről szólt. A zene egy sokak által magyarázott, de sokak által megfoghatatlan valami – mondta -, ami érzéseket vált ki, ellágyít és megnevettet, felemel és lehúz. Az életünkben egy olyan csodálatos dolog, amivel minden embernek teljesebb, színesebb lesz az élete. Az alpolgármester utalt arra, hogy az UNESCO döntése alapján - 1975-től - október elseje a zene világnapja. Idézte Kodály Zoltán és Thomas Mann gondolatait a zenéről. Büszkék lehetünk arra, hogy városunkban olyan zenei értékek vannak, mint Rőmer Ottó népzene-pedagógus, a Pipás Zenekar, a Szőke Tisza Népzenei Együttes, a Harmónia Kamarakórus vagy a világszerte ismert Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar.

zen4 zen5

A szavak után a zene vette át a főszerepet, tangóharmonika, fuvola és gitár szólalt meg. Kőmíves Miklós, a zeneiskola igazgatója összefoglalta, hogy milyen melódiákat hallanak a jelenlévők, és elmondta véleményét: minden műfajnak megvan a maga szerepe az életünkben, minden műfajnak megvannak a maga értékei.

A hangversenyt a Szőke Tisza Népzenei Együttes előadása zárta le, majd Erős Lászlóné bejelentette, hogy a jelenlévők nagyon sok helyszínre viszik el ezen a napon a zenei világnap hírét és a muzsikát.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 5-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Tűzesethez riasztották a tűzoltókat július 17-én
2. Programajánló: A természet operaháza
3. A vízirendőrség gyakorlata Tiszafüreden
4. Tájékoztató: Vodafone Digitális Iskola program
5. Újabb edzőmérkőzést játszott a TVSE focicsapata
6. Hírek a City-Gas Tiszafüredi Kajak-kenu Egyesületből
7. Tiszafüredi Halasnapok - összefoglaló 2. rész

Aktuális (2017. július 19.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról