Őszi vásár a református óvodában

Tiszafüred, 2016. szeptember 30. Bán Zsigmond Református Óvoda

Szeptember 30-án, péntek délután a Bán Zsigmond Református Óvodába hívtak mindenkit - apraját és nagyját - a hagyományosan hangulatos, óvodai őszi vásárra. Az óvó nénik ezúttal is sokféle szórakozással: bábjátékkal, hangversennyel, vásárral várták a gyerekeket és a szülőket.

Az óvodai őszi vásár az intézmény díszudvarán kezdődött, amely az iskola és az óvoda között található. Itt az épület falai egy zárt, virágokkal díszített kis teret alkotnak, ahol egy-egy rendezvényen jól elférnek az óvoda kisgyermekei. Ezúttal persze szűknek bizonyult a terület, hiszen az óvodásokkal együtt a szülők és testvérek is megérkeztek, hogy együtt töltsék el ezt a délutánt. A vendégeket Fegyvernekiné Varga Erzsébet vezető óvónő köszöntötte, majd külön üdvözölte nagytiszteletű Szabó Konrád Sándort és feleségét, nagytiszteletű Szabóné Varkoly Zsuzsanna asszonyt, valamint Ozsváth Jánost, az intézmény vezetőjét. Ezután a kisbíró állt ki a jelenlévők elé, és sorolta, hogy mi mindent lehet látni a vásárban.

Az óvodai csoportok is készültek erre a mulatságra: badacsonyi szőlőhegyről, kalácssütésről, almáról, diótörésről szóltak a versek, a dalok. Az óvó nénik két bábjátékot mutattak be a közönségnek. Az egyik a jól ismert gyermekdal alapján készült: Én elmentem a vásárba…, a másik előadás az aranyos-tarajos kakaskáról szólt. A délután következő műsora a Kiss Kata Zenekar félórás előadása volt. Az együttes magyar népzenét és népdalfeldolgozásokat mutatott be, majd táncházba hívták a gyerekeket és a felnőtteket.

vs1 vs2 vs3 vs4

Az óvoda nagy udvarán ekkor már minden készen állt, hogy tallérokért megvásárolják mindazt, amit az óvó nénik készítettek a gyerekek számára. Amikor megérkezett a sokadalom, volt is nagy lakodalom, akarom mondani, zsivaj és tülekedés a sátraknál. Minél kisebb volt az óvodás, annál nagyobb izgalommal válogatott a vásárfiák közül. A legnagyobb sátornál olyan kincseket lehetett vásárolni, amik nélkülözhetetlenek egy kisgyermek számára: sárkányt, békát, baglyot, szélforgót, piros párnákat, agyagfigurákat, őszi termésekkel teli kosárkát. Volt itt néhány korona is (sajnos, csak papírból), hátha erre jár egy-két király, aki éppen elveszítette az uralkodói jelvényét. Ahogyan egy rendes vásárhoz illik, enni- és innivaló is akadt a vásárban: a málnaszörp mellé perecet, pogácsát, mézeskalácsot lehetett majszolni.

Aki nagyon hamar elköltötte a tallérokat, talált magának másféle mulatságot: az asztaloknál tanító nénik várták az érdeklődőket egy kis kézműves foglalkozásra. Amikor hat óra körül elbújt a nap a fák mögé, lassan hazaindult a vásározó népség, vitte magával a vásárfiát és a rendezvény vidám emlékeit.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 5-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról