Író-olvasó találkozón: Schäffer Erzsébet

Tiszafüred, 2016. október 3. Városi Könyvtár és Információs Központ

A Városi Könyvtár és Információs Központ is bekapcsolódott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatába, s ennek első tiszafüredi eseménye az október 3-án megrendezett író-olvasó találkozó volt. Az este vendége Schäffer Erzsébet író, újságíró volt, aki mintegy másfél órában az élet derűs oldaláról mesélt a nagyszámú hallgatóságnak.

Ezen az estén a könyvtár munkatársai az összes ülőalkalmatosságot összegyűjtötték a házból, mert a száz kíváncsi vendéget le kellett ültetni az író-olvasó találkozó kezdetén. Nem csodálkoztunk azon, hogy – néhány kivétellel – nőkkel, asszonyokkal volt tele a terem, hiszen Schäffer Erzsébet neve és munkássága összeforrt a Nők Lapja című hetilappal, amely évtizedekig szinte az egyetlen, nők számára íródott újság volt, az ötvenes évektől talán a rendszerváltásig. Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, író, publicista, dolgozott a Gyermekünk című lapnál, 1989-től a Nők Lapja munkatársa. Közgazdasági technikumban érettségizett, végül egy barátja biztatására jelentkezett az újságíró-iskolába. Az újságírásban elsősorban azt szereti, hogy: „Menni kell, úton lenni, figyelni az arcokat, hallgatni az embereket – ez a legizgalmasabb az újságíró munkájában.”

sc3 sc1 sc2 sc5

Ezekből az úti – villamoson, HÉV-en, vasúton megfigyelt vagy megélt – történetekből kaptak az est vendégei másfél órát. Megtapasztaltuk, hogy az író jó megfigyelő és jó előadó. Az élet apró, villanásnyi, derűs, kellemes és szépséges pillanatait látta meg, őrizte meg és mondta el, olyan pillanatokat, amelyek mellett az átlagember elsiet (de ahol az író megáll!), mert fontos, halaszthatatlan, életbevágó ügye, dolga van. Jól esett ezeket a történeteket hallgatni: hétköznapian emberi, az élet szebbik oldalát bemutató, tanulságos, gyakran mellbevágó esetek voltak ezek.

A történeteket nem lehet elmesélni, ezek Schäffer Erzsébet előadásában váltak érdekessé. Maguk az esetek hétköznapiak: hogyan találkozik két tinédzser egy négyéves kislánnyal, mit mesél és tanít a mongol nagymama az unokájának, történet két idős emberről, akik együtt fogyasztják el reggeli kávéjukat (és közben játszanak), egy fiatal pár beszélgetése a vonaton, történetek a mobiltelefonról, a legszebb versről, a fügéről, egy téli, debreceni utazásról.

sc4 sc8 sc9 sc6

És közben a bölcs gondolatok: Keveset játsszunk, pedig szükségünk van rá. Belefáradunk, belefásulunk a hétköznapokba. Ki kell lépnünk a megszokottból, a szabályokból, ne akarjunk mindig megfelelni, s ekkor csodák, kis apró csodák történnek velünk.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 5-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról