Író-olvasó találkozón: Finy Petra

Tiszafüred, 2016. október 5. Városi Könyvtár és Információs Központ

A városi könyvtárban – október 5-én – folytatódott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata. A délután folyamán Finy Petra, író, költő érkezett az alsó tagozatos gyerekekhez, hogy egy Meseórán érdekes és vidám történetekkel szórakoztassa a jelenlévőket.

Az idősebbek meg a komoly, nagyon fölnőttek számára – akinek nincsen öt év körüli gyermeke – semmit sem mond az író neve. Adódik tehát a kérdés: Ki ez a Finy Petra? A lány, aki szőkén, lendületesen, szakadt farmerben, könyvekkel a kezében belépett a könyvtárba, nem nézett ki úgy, mint egy író. Hogy néz ki egy író? Vannak sztereotípiái (feltevései, előítéletei) a felnőtteknek erről, a gyerekeknek persze nincsenek. (Ezért kreatívabbak a fiatalok, mint az idősebbek.) A felnőtt úgy tudja, hogy az író az idős, bölcs, tapasztalt ember, aki azért író. hogy leírja az okos gondolatait azoknak, akik kevésbé okosak, mint ők. Az író sokat olvas és ír (lehet, hogy nem tollal, hanem számítógépen), tehát előbb-utóbb elromlik a szeme, így szemüveget kell viselnie. A vicces író – mint például a Tiszafüreden már jól ismert Nógrádi Gábor – a szemüvege fölött kacsint a gyerekekre, mert tudja, hogy kacsintani, mosolyogni és nevetni jó dolog. A felnőttek csupa olyan írót olvasnak, aki régen élt, a kisgyerekeknek pedig élő írók kellenek, akivel együtt lehet nevetni és mesét írni. A nagyobbaknak már nem kellenek írók és könyvek (valahogy az iskolában azt tanulják, hogy már minden író meghalt), nem szeretnek olvasni, főleg azt nem, ami kötelező, sőt még azt sem, amin nevetni lehet. Valahogy megváltozott a világ, ugyanis mindig változik; a mai tizenéves nem tud azon nevetni, amit nyolcvan-száz évvel ezelőtt írtak, és amire azt mondják a tanárok, hogy ez a humor.

finy1 finy2 finy4 finy5

Szóval: ki ez a Finy Petra? A külső alapján egy szorgalmas, kicsit bolondos egyetemista, aki két előadás között, éppen leszaladt a boltba, hogy valami rágcsálnivalót vegyen. A bemutatkozás és az internet alapján két gyermek édesanyja, aki 1978-ban született. Író, költő. Számos kiadónál jelentek meg gyerekverses kötetei és meséskönyvei, valamint ifjúsági regénye, felnőtt prózakötete. 2006-ban indult pályája. Gyerekkönyvei a „kényes” témákat helyezik középpontba, mint például: A tesó-ügy, az Ovi-ügy és A doki-ügy. A Rufusz Rafael-sorozat kötetei pedig humoros és gyógyító mesék rossz evőknek és rossz alvóknak. Sajátos, jelzőkben és költői képekben gazdag prózanyelve, és apróságokat, nyelvbotlásokat beemelő versnyelve van. Prózanyelv és versnyelv, ez is lehet nyelvbotlás: a prózának a nyelve és a versnek a nyelve, amint éppen megkóstolják a menzai levest, hogy mennyi só van benne!

Finy Petra nem előadást tartott a gyerekeknek, hanem vidám terefere formájában tartotta szóval őket. Az alapoknál kezdődött a dolog: mi az, hogy költő, mi az, hogy vers. A gyerekek dicséretére legyen mondva: tudták, hogyan kell leírni Weöres Sándor nevét, ismerték a Bóbita című verset. Finy Petra játékosságából is kaptak ízelítőt: a modern Bóbita már lájkol és kommentel, tudja, mi az az aksi és a Facebook. A móka folytatódott egy Petőfi Sándor-átirattal, majd egy lepkét kellett felébreszteni, kiabálással, dobogással, tapsolással. Robot Robit is megismertük, aki gyerek-távirányítással működött. A program második részében került sor a mesékre. Rajzfilmeken elevenedett meg Finy Petra két meséje: a Milu Egyiptomban és Az ovi-ügy című történet. Ez utóbbi mese (ami legkevésbé sem kitalált történet volt) arról szólt, hogyan látja egy hároméves az óvodát, az óvó nénit, mi az izgalmas egy óvodában, s miért jó odajárni, mindennap.

A Meseóra valóban egy óra hosszáig tartott, s a végén – amikor már minden könyvet aláírt Finy Petra - vidáman köszöntek el egymástól a gyerekek, s vitték magukkal az élményt: ma, itt, Tiszafüreden volt egy író vagy költő, vagy valami ilyesmi.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 12-ei műsorában láthatják.


 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról