Megkezdődött a Vízfolt Klub foltvarró fesztiválja

Tiszafüred, 2016. október 15. Kovács Pál Művelődési Központ

Folton álmodom címmel nyílt meg a Vízfolt Klub foltvarró csoport kiállítása a Kovács Pál Művelődési Központban, október 15-én. A rendezvény egyúttal az egyhetes foltvarró fesztivál első napja is volt.

Sokan várták már – elsősorban a tiszafüredi lányok, asszonyok – a Vízfolt Klub kiállítását, hiszen ilyenkor olyan egyedi, különleges kézimunkákkal találkozhatnak, amiket máshol nem lehet látni. A művelődési központ nagyterme ilyenkor felöltözik, és a színes textíliák, használati tárgyak hangulatos enteriőrt varázsolnak a helyiségbe. Ezen a szombat délelőttön először kicsit csalódtunk, mert hiányoztak a máskor megszokott, hatalmas ágyterítők, takarók, amelyekkel a terem falait fel szokták díszíteni a klub tagjai. Ennek oka az volt, hogy ezúttal kisebb, apróbb kézimunkákat hoztak el magukkal a foltvarrók. Elképzelhető, hogy ezeket a foltvarrással készült textíliákat már karácsonyi ajándéknak szánják a készítőik.

A megnyitó vendégeit a művelődési központ igazgatója, Zám Lajosné köszöntötte. Bemutatta a jelenlévőknek Balogh Dorinát, aki a kulturális és városi rendezvények állandó szereplője. A fiatal lány ezúttal is népdalcsokrot mutatott be, és most is megérdemelte az elismerést. Mester Csabának, a művelődési központ munkatársának előadásában hallottuk azt a foltvarrók között jól ismert verset, amelyben egy férj panaszolja el, miért indul el otthonról boxer alsóban és nyakkendőben.

folt1 folt10 folt3 folt11

Az előadások után Zám Lajosné név szerint mutatta be a klub tagjait, majd értékelte azt a munkát, amit a foltvarrók végeznek. Felhívta a figyelmet Karancsi Mária kiállítására, aki papírfonással készült tárgyakat mutat be az érdeklődőknek. Igazgató asszony gratulált a klub tagjainak a végzett munkához, a kiállításhoz, majd átadott egy modern varrógépet a csoport vezetőjének, Bojtor Tündének. Az ajándék megvásárlásához az önkormányzat nyújtott anyagi támogatást. Vargáné Balogh Irén alpolgármester köszönetet mondott a csoport tagjainak, illetve mindazoknak, akik segítették, hogy ez a kiállítás létrejöjjön.

A klub egyik tagja, Zsák Dezsőné egy faliképet ajándékozott a Tiszafüredi Bölcsődének, amit az intézmény vezetője, Kovács Lászlóné vett át. A csoport nevében egy kis vendéglátásra és az elmaradhatatlan tombolahúzásra invitálták a vendégeket.

folt13 folt2 folt7 folt8

Ezek előtt még volt lehetőség a kiállítás megtekintésére. Ezúttal a különböző táskák nyerték el leginkább a vendégek tetszését, formában, színben, mintában mindenki talált olyat, amit azonnal megvásárolt és hazavitt volna. Karancsi Mária – előre beharangozott – kézimunkái nagy sikert arattak. Sokan kérdezősködtek arról, hogyan készülnek ezek az alkotások. Néhány apróságot megtudhattak a kíváncsiskodók: Mária közel egy éve kezdett papírral dolgozni. Elmondta, hogy a munkához szükség van egy hétköznapi újságnak a lapjaira, amit csíkokra kell vágni, majd egy pálcára feltekerni. Ez lesz az alapanyag. A papírcsíkok fonása ugyanúgy történik, mintha vesszővel dolgoznánk vagy szőnyeget szőnénk: vezetőszálakat és keresztszálakat használunk. A színezéssel szebbé, a lakkozással tartósabbá tehetjük az elkészült tárgyakat. A papírfonásról már az interneten is tájékozódhatunk, nagyon sokan kipróbálták, és közzé tették már a tapasztalataikat.

A Vízfolt Klub kiállítására és a foltvarró fesztivál foglalkozásaira október 17-étől 20-áig (hétfőtől csütörtökig) várják az érdeklődőket; táskavarrásra, ötletbörzére, baráti beszélgetésre.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 19-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról