Ünnepség október 23-án

Tiszafüred, 2016. október 23. Kovács Pál Művelődési Központ, Kiss Pál tér

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére október 23-án, a Kovács Pál Művelődési Központban rendezte meg Tiszafüred Város Önkormányzata az ünnepi megemlékezést. Az emlékünnepség résztvevőinek egy csoportja – égő fáklyákkal a kézben - átsétált a Kiss Pál térre, az 1956-os emlékműhöz, ahol a koszorúzásra került sor.

Nemzeti imádságunk elhangzása után (melyben közreműködött a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar) Ujvári Imre polgármester lépett a mikrofonhoz, hogy az ünnepség elején felolvassa dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter üzenetét. A miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából köszöntötte mindazokat, akik felidézik ezen a napon a szabadságharc eseményeit. Támogatta a forradalmat a magyar vidék, a földjétől megfosztott parasztság, a kisemmizett iparosok, a polgárok. Szabadságunkat nekik, a forradalom egyszerű hőseinek köszönhetjük – üzente Fazekas Sándor a tiszafüredieknek. Ujvári Imre polgármester ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy „október 23-a kifejezi a nemzet egységét, élni akarását”. A polgármester idézte a második világháborút követő eseményeket, majd saját családjának történetét, amikor a Tiszaderzsen élő nagyapa vagyonát kisajátították, ezért Tiszafüredre költöztek, ahol a családfő részt vett az októberi, tiszafüredi eseményekben. Ujvári Imre szólt arról, hogy 1848-ban és 1956-ban is pontokba foglalták a követeléseket, bár a két forradalom követelései nem voltak azonosak. 1956 követeléseinek fontos eleme a felelősök számonkérése volt. Emlékezzünk meg hőseinkről – mondta a polgármester -, azokról, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy a magyar nemzet javára cselekedjenek.

56.2 56.1 56.5 56.6

Emlékező beszédet mondott Szarvas László, a Kossuth Lajos Gimnázium tanára is, aki szintén személyes emlékeit idézte. Családi beszélgetéseket, amelyek 56-ról szóltak, diákkori – 1989-es – emlékeit, amikor a Magyar Köztársaságot kikiáltották. 1956-ban idegen hatalom ellen ragadtak fegyvert a magyarok. A forradalom bukása után a diktatúra még annak emlékét is igyekezett eltörölni. Számukra a lelkek megtörése bizonyult a nehezebbnek. Szarvas László sorolta a már jól ismert október 23-ai és az azt követő napok eseményeit. A pesti srácok emléke összetartja a 15 millió magyart, és erény, ha valaki visszaemlékezik ezekre a hősökre – fejezte be az ünnepi beszédet Szarvas László.

A múltidézés következő részében a Kossuth Lajos Gimnázium tanulóinak zenés műsora következett. Megdöbbentő események elevenedtek meg a fiatalok előadásában: hogyan történt az ítélethozatal egy bírósági tárgyaláson, milyen módszerekkel félemlítették meg, zárták börtönbe, ölték meg azokat, akik nem értettek egyet a rendszerrel.

Az ünnepség Kékessy Györgynek, Tiszafüred díszpolgárának személyes visszaemlékezésével folytatódott. Hivatásos katona akart lenni, s amikor besorozták – 19 évesen – a néphadsereg katonája lett. A forradalom kitörésekor a pestszentlőrinci laktanyában feltették a kérdést maguknak: Kinek engedelmeskedjünk? Amikor piros-fehér-zöld szalagot osztottak a katonáknak, az egész laktanya átállt a szabadságharc oldalára. Kékessy György részletesen ismertette, mi történt vele a forradalom leverése, vagyis november 4-e után, hogyan került végül az Egyesült Államokba, majd az amerikai hadseregbe. Bár nem akarta Európát elhagyni, végül negyven évet élt Amerikában.

56.3 56.4 56.8 56.9

Az ünnepi műsorral egyidőben, a művelődési központ kistermében megtekinthető volt a Tiszafüredi Kistérségi Ifjúsági Egyesület által rendezett: Megemlékezés 1956 arcairól című kiállítás. A tablók mellett Fazekas Attila képregényét is láthatták az érdeklődők. A kiállítás október 28-áig látogatható.

Az ünnepség a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak rövid táncjelenetével és a Szózattal fejeződött be, majd a jelenlévők egy csoportja – lobogó fáklyával a kézben – elindult a Kiss Pál téren található 1956-os emlékműhöz. Az emlékezés ezen a helyszínen folytatódott, ahol a református templom harangjai is köszöntötték a nemzeti ünnepet. Pontban 17 órakor a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar nyitotta meg az ünnepség második részét. A protokoll szerint: állami és önkormányzati szervek, pártok, ifjúsági szervezetek, két történelmi egyház és azok oktatási intézményeinek, a gimnáziumnak a képviselői, civil szervezetek, majd a nemzetőrség és a rendőrség nevében helyezték el a tisztelet koszorúit az emlékmű előtt.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 26-ai műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról