Vidám őszi kiállítás a református óvodában

Tiszafüred, 2016. október 27. Bán Zsigmond Református Óvoda

Vidám ősz címmel egy különleges kiállítást állítottak össze a Bán Zsigmond Református Óvodában a gyerekek és az óvó nénik. Az ősz ajándékaiból, a kamra mélyéről vagy a padlásról előkeresett régi eszközökből egy nagyszerű életképet varázsoltak az óvoda díszudvarára.

Ősz-apóka köpönyege,
hej, de tarka-barka.
Úgy látszik, hogy sárga,
piros falevélből varrta.

Tarka-barka köpenyének
sok a zsebe, ránca,
hull a dió, hull az alma,
ha köpenyét rázza.

Úgy látszik, hogy a múlt héten Ősz-apóka a református óvodában járt, és nagyon sok mindent ott felejtett az udvaron: köpönyegéből sárga és piros falevelet, diót, almát hullajtott el, sőt, összeszedett még jó sok mindent innen-onnan, hogy örömet szerezzen a gyerekeknek. Ebből a mindenféléből aztán az óvó nénik és a gyerekek különleges hangulatot varázsoltak az óvoda és az iskola között lévő kis udvarra. Az életképek ötletesek, szépek, szellemesek voltak, ami elsősorban a felnőtteket dicséri. Amikor a kiállítás elkészült, egy kis ünnepségre gyűltek össze mindannyian.

A kiállítás-megnyitó egy nagyszerű lakomával, hamuba sült pogácsával, sütőtök-csemegével és jó ízű falatozással kezdődött, majd a csoportok körbejárták az egész udvart.

szi3 szi1 szi2 szi4 szi5 szi6

Nehéz megfogalmazni, milyen hangulata volt a kiállításnak. Egyrészt idézte a régi paraszti udvarok, porták világát, amit ma már csak tájházakban, múzeumokban látunk. Ehhez ott voltak a kézi munkával font egyszerű tárolóedények, konyhai eszközök és felszerelések, és az ősz sokféle termése, amit a kamrában kell majd elhelyezni. Őszapó küldte a sok színes levelet, mellette virágot, gombát, almát, körtét, diót, kökényt, csipkebogyót. Láttunk kosarat szőlővel, tököt kendővel. A régi paraszti munkák sora is várta a szorgos kezeket: a szőlőt szüretelni kellett, a kukoricát letörni és lemorzsolni. Volt a kiállításnak egy másik, valami különleges, népmesei hangulata is: babák, bábuk, manók, termésbábok hívták játszani az óvodásokat.

Jó lett volna odaülni az egyik kisszékre és órákig hallgatni magyar népmeséket, sorban, egymás után. Mesedélelőtt helyett azonban az óvodai csoportok mutatkoztak be Ősz-apókának, ezen a vidám őszi délelőttön.

Az eseményről készített összefoglalót a Főnix Tv november 2-ai műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról