Magyar Galambászok Őszi Találkozója

Tiszafüred, 2016. október 29. Benedek Gábor Városi Sportcsarnok és Szabadidőközpont, Bán Zsigmond Református Általános Iskola

Magyar Galambászok Őszi Találkozója elnevezéssel egy országos kiállítást rendezett a Tisza-tó Tagszövetség és a Magyar Postagalamb Sportszövetség – október 28-a és 30-a között – Tiszafüreden, a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban. A kiállítást megnyitó rendezvényre október 29-én került sor. Ugyanezen a napon, szombaton este került sor a Tisza-tó Tagszövetség díjkiosztó gálaestjére, a Bán Zsigmond Református Általános Iskola tornacsarnokában.

A Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban október 28-án a kiállítás előkészítése zajlott: a galambok fogadása, a kiállító- és árusítóhelyek elfoglalása. A kiállítás postagalambászok, dísz- és haszongalambok tenyésztőinek összejövetele volt.  Az országos kiállítás ünnepélyes megnyitójára szombat délelőtt, 11 órakor került sor, amikor már nagyon sok érdeklődő nézelődött a teremben. 

A Himnusz elhangzása után Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere köszöntötte a megjelenteket, és először dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter üzenetét tolmácsolta. A miniszter tisztelettel köszöntötte a hatvanadik születésnapját ünneplő R-17 Postagalambsport Egyesületet. Emlékeztetett a 2015 januárjában megrendezett postagalamb olimpiára, ahol a résztvevők megtapasztalhatták, hogy a magyar postagalamb-tenyésztés világszínvonalú. A galamb hozzátartozik a magyar tájhoz, jelen van a népművészetben is, a galambászok őrzik a Kárpát-medence kultúrájának egy szeletét. A miniszter további eredményes tenyésztői munkát kívánt a jelenlévőknek. Ujvári Imre gratulált az R-17 egyesületben végzett tenyésztői munkához, illetve ahhoz, hogy az egyesület és a tagszövetség elnyerte a rendezés jogát. Örömét fejezte ki, hogy ez a sport és ez a kiállítás is hozzájárul a város rendezvényeihez.

Uhrner Antal, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Véleménye az volt, hogy nagyon sok, szép postagalamb látható a teremben, illetve a látogatók figyelmébe ajánlotta a Karcagi Díszgalambtenyésztő Egyesület kiállítását. Uhrner Antal bejelentette, hogy 2017. január 26-án a két szövetség együtt ünnepli majd a szervezet 125. születésnapját.

Doholuczki Tibor, a Magyar Postagalamb Sportszövetség alelnöke köszönetet mondott Hegyi Györgynek és Tiszafürednek, az országos seregszemle megrendezéséért. Utalt a januári országos kiállításra, majd hivatalosan is megnyitotta a Magyar Galambászok Őszi Találkozóját.

A köszöntők után Tóth István, a szövetség bíráló bizottságának elnöke elmondta, hogy ez a találkozó jó alkalom arra, hogy átadják a bizonyítványt, a minősítést annak a 32 személynek, akik eredményesen elvégezték a bírálók számára meghirdetett tanfolyamot. Tóth István bejelentette, hogy a továbbiakban is terveznek hasonló képzéseket.

gal

A szombat este megrendezett zenés vacsorára a református iskola tornacsarnokában került sor. A találkozó egyúttal a Tisza-tó Tagszövetség és az R-17 Postagalambsport Egyesület éves, ünnepélyes díjkiosztója is volt.

Ujvári Imre itt is ismertette dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter üdvözlő levelét, majd elmondta, hogy Tiszafüred büszke erre az országos jelentőségű rendezvényre, ahol már a Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is vannak vendégek, kiállítók. Úgy látta, hogy jó alkalom ez a háromnapos hétvége, hogy a tenyésztők találkozzanak, beszélgessenek. A polgármester gratulált mindazoknak, akik megszervezték, illetve támogatták ezt a háromnapos rendezvényt.

A Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöke, Bárdos István megköszönte Tiszafürednek, hogy megrendezte a kiállítást, és gratulált Hegyi Györgynek is. Elnök úr úgy látta, hogy ez a kiállítás előkészület a januárban, Brüsszelben megrendezésre kerülő olimpiára. Reményét fejezte ki, hogy az itt látható galambok az olimpián az élmezőnybe fognak tartozni.

Ujvári Imre polgármester egy rövid pohárköszöntőt mondott, majd megkezdődött az R-17 egyesület díjkiosztója. Az okleveleket és serlegeket Bárdos István, Ujvári Imre és Vargáné Balogh Irén alpolgármester nyújtotta át a tenyésztőknek. A 2016. évben elért versenyeredményekért nyolc fő kapott elismerést. Kócsik Kálmánnak, az egyesület alapító tagjának – hatvan éves tenyésztői munkájáért – mondtak köszönetet.

A 26-os számú Tisza-tó Tagszövetség díjainak átadására Bárdos Istvánt és Virág Tibor alpolgármestert kérték fel. A tagszövetségben 28 tenyésztő vett át oklevelet, serleget a versenyszezonban elért eredményekért. A díjak átadása után Szirmai Józsefet szólították a színpadra, hogy átadják számára azt az emlékérmet, amelyben a szövetség elismeri az ötven éven keresztül, a postagalambsport szolgálatában végzett munkát.

A díjak átadása után a vacsora következett, majd St. Martin és Kossuth Gergő előadása, illetve tombola és tánczene szórakoztatta az este vendégeit.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv november 2-ai műsorában láthatják.


 


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról