Tündérek és manók - a Vackor Varroda kiállítása

Tiszafüred, 2016. november 12. Kovács Pál Művelődési Központ

Tündérek és manók címmel nyílt meg – november 12-én – a Vackor Varroda kiállítása a Kovács Pál Művelődési Központ kistermében. Az alkotócsoport ezúttal Európa népeinek szellemi örökségéből kereste elő azt a mesebeli világot, amelynek tagjai a manók és a tündérek.man1

Amikor kézbe vettük a Vackor Varroda meghívóját, máris keresgélni kezdtük gyermekkori élményeinket: tündérekről és manókról. Tündér, tehát a jótét lélek, aki segít mindenkin, lehet Tündérszép Ilona vagy Csokonai Vitéz Mihály Tündéje, esetleg Petőfi Sándor Tündérországának (… ahol nyoma sincs a télnek…) lakója. A szépirodalomban találtunk példákat, de a magyar népmesékben csak itt-ott bukkannak elő ezek a csodás lények, és nem mint szeretetre méltó alakjai a mesevilágnak, hanem mint csodalények, varázslók, szemfényvesztők. A manó egy még titokzatosabb szellemvilág lakója. A mesékben alacsony, de rendkívül erős, okos, olykor rosszindulatú lény, mint a legrégibb magyar népmese Hétszűnyű Kapanyányimonyók figurája. A manók még ritkább lényei a mi népmeséinknek, inkább törpékkel találkozunk ebben a világban. A legismertebb mesében, a Hófehérke és a hét törpében egyértelműen törpék vannak és nem manók. A szakirodalom szerint egyik alak sem magyar eredetű, alig van utalás rájuk a magyar népköltészetben. Ennek ellenére, ma már mindkét név, sőt mindhárom anyakönyvezhető, tehát élnek közöttünk Manók, Tündék és Tündérek is.

A kiállítás megnyitójában először Zám Lajosné, a művelődési központ igazgatója, majd Vargáné Balogh Irén alpolgármester köszöntötte a szép számú vendégsereget. Alpolgármester asszony azt mondta, hogy elgondolkodtató az a kiállítás, amit láthatunk, visszarepít a múltba, a saját gyermekkorunkba, ahol mi lehettünk Hófehérke vagy a jó manócska. Alpolgármester asszony – mint pedagógus – arról is beszélt, hogy a fejlődő gyermekeket nagyon sok inger, benyomás éri. Okostelefont, számítógépet használnak, de nem olvasnak mesekönyvet, pedig a könyv lelki táplálékot ad az olvasónak. Vargáné Balogh Irén értékelte a kiállítást: élethűek a figurák – mondta -, szinte várjuk, hogy megmozduljanak. A Vackor Varroda bekerült a helyi értéktárba, hiszen elismerést, tiszteletet érdemel az a tevékenység, amit végeznek. Ismertette a Vackor Varroda történetét, majd a tagok névsorát, egyúttal megköszönte azt a sok éves munkát, amit eddig végeztek.

Ezután – Sütő Sára és Sütő Áron előadásában – egy kis manótörténelem, majd két népmese következett.

A mesék után Zám Lajosné megnyitotta a Vackor Varroda kiállítását, egyúttal felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a varroda által készített ajándéktárgyakat tombolán lehet megnyerni. A tombolavásárlással a csoport munkáját támogatják a vendégek.

man12 man13 man11 man14

A közönség ezután megtekinthette a kisteremben elhelyezett kiállítást. A legtöbben azonnal megkérdezték a csoport tagjaitól: honnan jött az ötlet, hogy a manók és tündérek világát varrják, jelenítsék meg. Egyszerű választ kaptunk a kérdésre: egy újságban talált manótérkép volt az ötletadó, hogy a mesevilágnak ezt a szeletét tervezzék meg, illetve készítsék el. Mivel a csoport kiállításainak időpontja rendszeresen az év vége felé, novemberben van, így a közeledő karácsony hangulatát is megtaláltuk a korábbi életképeken és ezen a kiállításon is. Mit is tudhatnak meg az érdeklődők – ezen a helyen – a manók és tündérek világáról? A kisterem végében, csaknem tudományos igényességgel, arról kaptunk tájékoztatást, hogy Európa melyik részében, milyen manók élnek, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, és érdemes-e találkozni velük a halandó embereknek. Néhány soros leírást olvastunk a susztermanóról, a tündérről, a goblinokról, a házi- és hegyimanóról, a szőrös domovojról, a német bányászmanókról és a törpékről, akik bányászattal vagy kovácsmesterséggel foglalkoznak a föld alatt. A manókiállítás több mesét, mondát jelenít meg. A komplett mesejelenetek mellett több, kiegészítő életkép is látható, ahol különleges környezetben, érdekes házikókban élnek ezek az apró emberkék.

A kiállítás első jelenete A suszter manói című Grimm-mesét mutatta be, a varrodától megszokott aprólékos, valósághű formában. A műhely, annak berendezése, eszközei, szerszámai mind a helyükön voltak. Maga a mese is elolvasható volt azok számára, akik esetleg már elfelejtették a régi történetet, és annak tanulságát: Jó tett helyébe jót várj!

A hegyei manóról szóló svájci népmese egy egészen másfajta világot mutatott be. Ezúttal a helyszín megformálásának tökéletességét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe: az erdő, a növény- és állatvilág megjelenítését. (Néha nem is értjük, honnan van annyi energiája a varroda tagjainak, hogy ennyi mindent összegyűjtsenek egy-egy kép megformálásához.)

man8 man2 man10 man9

Selma Lagerlöf svéd írónőnek kevésbé ismert meséje, Az anyamókus elevenedik meg az egyik asztalon. A történetben egy törpe segít a ketrecbe zárt anyamókusnak, hogy gyermekeit visszakapja. A mesében szereplő nagyanyó is ott áll az ablakban, aki később elmondja ezt az eseményt másoknak is.

A goblinok külön megtisztelő helyet kaptak a kiállításon. Szegények gonoszak is, csúfosak is, különleges, zöld arcuk sem teszi őket barátságosabbá, hát még az a tulajdonság, hogy szívesen állnak a boszorkányok szolgálatába. A modern fantáziaregények világának szereplői lettek ők, társai a hárpiáknak és az orkoknak. Ennél az életképnél érdemes arról is szót ejteni, hol is laknak a manók. Nagyobb részük az erdő mélyén, öreg fák rejtekében, gyökerei között vagy a föld alatt építi fel házát. Ez látható ezen a helyen, a goblinok asztalánál is. Másik részük inkább az ember közelébe húzódik, elbújik a ház sötét sarkában, a küszöb alatt. Ellensúlyozva a goblinok mogorva világát, néhány tündér repked a manók felett, vigyázva arra, nehogy rosszat tegyenek.

A vendégek találkozhatnak itt a szeszélyes házimanóval, aki a német tengerpart lakóit segíti, ha éppen úgy van kedve. A jelenethez kisebb falusi udvart állítottak össze a csoport tagjai: szénával, állatokkal, zsákkal, kosárral. A manó szénát hozott a szegény gazdának, de cserébe elvárta, hogy édes kását kapjon mindennap.

A szénégető és a manók történetében egy erdei szénégető kemencét láttunk, a szükséges háttérrel, kellékekkel. Elkészült az erdő, a hasogatásra váró fahasábok, a mohával tele fatörzs, a szekér, a boksa, idekerült néhány széndarab is, ráadásul több manó is segítette a szénégetőt.

man7 man3 man5 man4

A hatodik jelenetben a bányászmanók sorakoztak fel, vörös sipkában, hosszú szakállal, a mesterség eszközeivel, mielőtt munkába indultak volna. Egy szakirodalom szerint a Hófehérke és a hét törpe című, nálunk is közkedvelt mese német eredetű, a gyerekek ebben a történetben találkozhatnak a bányászmanókkal.

Az utolsó asztalon a domovojt, a keleti szlávok házi szellemét és egy hangulatos szobabelsőt látunk. Az orosz népi hiedelemvilágból idecsöppent kicsi házi szellem egész testét szőr borítja. A szeretetre méltó házi domovoj bárhol megtalálható a lakásban, tanyázhat a kályha közelében, a küszöb alatt, a kemencesutban, de soha nem hagyja el a házat. A kiállítás készítői itt is nagyon figyeltek arra, hogy a ruházat, a környezet élethű legyen.

A hosszú nézelődés után ezúttal is azt tudjuk elmondani, hogy fantasztikus, amit a Vackor Varroda tagjai itt bemutattak. Nem egyszerűen báboknak, babáknak, figuráknak a kiállítása ez, hanem egy csodálatos mesevilág Európából, olyan, amit még sehol, senki nem készített el ilyen formában.

A Tündérek és manók című kiállítás – a művelődési központ kistermében – november 26-áig tekinthető meg. Azok számára, akik el szeretnék olvasni az itt megjelenített meséket, elmondjuk, hogy ezek a történetek összegyűjtve megtalálhatók Sulyok Magda: Az arasznyi emberkék című könyvében.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv november 16-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról