Katona József: Bepillantás a gombák világába

Tiszafüred, 2016. november 17. Kovács Pál Művelődési Központ

A Kovács Pál Művelődési Központ Kertészkedjünk címmel egy előadássorozatot indított, melynek második foglalkozására november 17-én, délután került sor. Betekintés a gombák világába címmel, Katona József gombaszakértő egy kiállítással várta a vendégeket, majd egy érdekes előadásban és képekben mutatta be a legfontosabb tudnivalókat.

A megjelent érdeklődőket Zám Lajosné, a Kovács Pál Művelődési Központ igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy az előadássorozat következményeként egy kertbarát klub is létrejöhet majd. A foglalkozásokat havi rendszerességgel szeretnék megtartani, s ehhez – előadóként - várják a szakemberek vagy civilek jelentkezését.

A délután előadója, Katona József jól felkészült erre az alkalomra: előadással, kiállítással, tablóképekkel, filmvetítéssel várta az érdeklődőket. Bevezetőjében elmondta, hogy nem betekintést, csak bepillantást ad a gombák világába, hiszen az egymilliót is eléri a gombafajok száma. A terem közepén látható kiállításról elmondta, hogy hétfőn (három nappal ezelőtt) gyűjtötte a gombákat, ezért némelyik már nem a legszebb állapotban van. Katona József édesanyjától örökölte a szakmát, anyukája is gombaszakértő volt.

IMG_5077 IMG_5078 IMG_5100 IMG_5096

Az előadás első részében a gombák helyéről beszélt, amelyet a természetben elfoglalnak. A gomba nem növény és nem állat, hanem különálló főcsoportja az élőlényeknek. A gomba szerkezete, felépítése nem változik, százezer évvel ezelőtt is ugyanúgy nézett ki, mint ma. A szakértő elmondta, hogy a gombákat három nagyobb csoportra osztja a tudomány: a korhadékbontók, a gyökérkapcsolatú és a parazita gombák. Érdekes része volt az előadásnak a gombák alaktanának ismertetése, amely a legfontosabb tudnivaló az egyedek felismeréséhez. Katona József sorba vette a gombakalap, a kalapszél, a tönk, a lemezállás, a bocskor, a gallér jellemzőit, közben a gombák életkörülményeiről, táplálkozásáról, szaporodásáról is szó esett. Az előadás harmadik részében a gombamérgezések kerültek elő. Teljes részletességgel ismertette a sejt-, az idegmérgek, a muszkarin-típusú mérgezés és a gombafehérjék iránti érzékenység jellemzőit. Ennél a témakörnél is elhangzott a komoly figyelmeztetés: a mérgezéseknél nem a gomba a hibás, hanem a felelőtlen ember. Mindig érdemes gombaszakértőhöz vinni az összegyűjtött gombát.

IMG_5082 IMG_5106 IMG_5085 IMG_5090

A foglalkozás utolsó részében egy filmvetítés következett, ahol az ehető és mérgező gombák bemutatására került sor. Elhangzott, hogy 65 olyan gombafaj van, ami a piacon árusítható. Katona József – aki maga is nagyon szereti a gombát – még főzési tanácsokat is adott a jelenlévőknek. A képeken azt láttuk, hogy színben és formában hihetetlenül változatos a gombák világa. Sokak kedvence a sárga rókagomba, a gombák királyának nevezik az ízletes vargányát. A szakértő megmutatta a galócák mérgező egyedeit, köztük a népmesék szép gombáját, a piros kalapos, fehér pettyes légyölő galócát. Sokan szeretik rántva az óriás pöfeteget, a nagy őzlábgombát, a késői laskabomba inkább levesnek, pörköltnek jó. Láttunk több érdekes és látványos gombafajtát: a tintahalgombát, a sárga korallgombát, a drága szarvasgombát, a Júdás-füle gombát, a sereg gombát, ami úgy néz ki, mint amikor a törökök ostromolták az egri várat.

A filmvetítés után volt lehetőség a kiállítás és a tablók megtekintésére, illetve kötetlen formában osztották meg tapasztalataikat egymással a jelenlévők.

Az eseményről készült összefoglalót és a Katona Józseffel készült riportot a Főnix Tv november 23-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról