Szépírás verseny a református iskolában

Tiszafüred, 2016. november18. Bán Zsigmond Református Általános Iskola

A Bán Zsigmond Református Általános Iskola – november 18-án – szépírás versenyt rendezett, a Nagykunsági Református Egyházmegye általános iskolái számára. A versenyen öt iskola 21 kisdiákja vett részt. szp1

A szépíró verseny előzménye az volt, hogy az iskola egyik pedagógusa, Kozák Ilona tanító néni már több éve hirdeti meg ezt a vetélkedőt az iskola kisdiákjai részére. Az összegyűlt tapasztalatok felhasználásával szervezte meg – most már nagyobb körben – ezt a szépírás versenyt. A felhívásban az szerepelt, hogy második, harmadik és negyedik osztályos tanulók jelentkezését várják. A verseny célja az, hogy felhívják a figyelmet a kézírás fontosságára. Egy ilyen esemény lebonyolításához szükség van egy ún. szabályrendszerre is, amit szintén Kozák Ilona állított össze: Hogyan kerülhetnek be a tanulók a versenyre, ott milyen szöveget másoljanak, milyen eszközzel, mennyi ideig dolgozhatnak, kik lesznek a zsűri tagjai, milyen szempontok alapján értékelik majd az elkészült munkákat. Mindezekre választ is kaptak a jelenlévők a verseny kezdetén. A tiszafüredi iskola felhívását négy intézmény fogadta el a Nagykunsági Református Egyházmegyéből: a kisújszállási, a kunmadarasi, a mezőtúri, a törökszentmiklósi református iskola.

A verseny előtt nagytiszteletű Szabó Konrád Sándor egy rövid áhítatot tartott, ahol azt mondta el: milyen nagy áldása Istennek, hogy az ember tud írni. Az írás segítségével az utókornak is meg tudjuk örökíteni az eseményeket. Ozsváth János, az iskola igazgatója is köszöntötte a gyerekeket. Igazgató úr arról beszélt, hogy ma már a világ a billentyűzet felé tolódik, pedig a kézírás tartalmát az agyunk jobban tudja rögzíteni. A szervezést végző Kalóz Ilona tanító néni az írás tudományáról, a kalligráfiáról tett említést, majd ismertette a verseny lebonyolításának módját. A második és harmadik osztályosok egy-egy verset, a negyedikesek egy magyar népmese részletét másolták le egy külön teremben. Elkísérték a tanulókat a zsűri tagjai is: Kolozsvári Imréné, Szabó Konrád Sándor, Szabóné Varkoly Zsuzsanna és Takácsné Paksi Mária.

szp2 szp3

A másolásra a versenyzők 10-10 percet kaptak, de a legkisebbeknél további időt adott a jólelkű zsűri a munkára. Ezután következett az értékelés. A másolásnál az írás összképét, harmóniáját, elhelyezését, a betűk formáját, a szóközök egyenletességét, a tévesztések számát vette figyelembe a zsűri. Az eredményhirdetés előtt Kozák Ilona minden résztvevő és a felkészítést végző pedagógusok számára is ajándékot nyújtott át, majd a legügyesebbek oklevelet és könyvjutalmat vehettek át. Az iskolavezetés célja az, hogy ezt a vetélkedőt is beillessze az általuk már több éve megrendezett angol és matematika tanulmányi versenyek közé, amelyeket a tiszántúli református általános iskolák tanulói számára hirdetnek meg.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv november 23-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. A Magyar Rákellenes Liga felhívása
2. Közbiztonsági fórum Tiszafüreden
3. Előadás a gluténmentes táplálkozásról
4. Erdélybe küld gyommag-gyűjteményt a szakember
5. Megkezdődött a Foltvarró Fesztivál
6. Séta az egészséges életmód jegyében
7. Esti mesét mond: Molnár Donát
8. Nagyszabású rendezvényt tartottak Kunmadarason
9. Varró Dániel költő-műfordító volt a könyvtár vendége
10.Foci: 5:2 arányú győzelem!
11.Beszélgetés Abádszalók polgármesterével

Aktuális (2017. október 18.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról