Közmeghallgatás Tiszafüreden

Tiszafüred, 2016. november 24. Kovács Pál Művelődési Központ

November 23-án és 24-én, három helyszínen – Kócsújfalun, Tiszaörvényen és a Kovács Pál Művelődési Központban tartott közmeghallgatást Tiszafüred képviselő-testülete. Az alábbiakban a november 24-én, Tiszafüreden megtartott közmeghallgatás összefoglalóját olvashatják.

Ujvári Imre polgármester beszámolójával kezdődött a közmeghallgatás, aki először a város 2017. évi költségvetése elkészítésének módjáról adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy a szervezeti és működési szabályzat szerint két fordulóban, 2017. február 15-ig kell elfogadni a jövő évi költségvetést. A 2016. évi költségvetés főösszege 2,7 milliárd forint, az augusztus végi hiány: 300 millió. (Ennél frissebb adat olvasható a város honlapján, a 18/2016. (X. 17.) számú rendeletben, e szerint: október közepéig a hiány nagyságrendje nem változott.) Ujvári Imre elmondta, hogy kiemelt feladatként kezelik a civil- és sportszervezetek támogatását. Erre a célra – közvetlen és közvetett támogatásként – közel húszmillió forintot fordítottak. A munkaerő-piaci helyzetről a polgármester azt mondta, hogy eredmény a két könnyűipari cég működése, ahol közel 25 fő dolgozik. A Julius K-9 további 50 fős bővítést tervez a városban, illetve segítséget nyújtottak abban, hogy – a Kuntej Zrt.-t megvásárló – francia Lactalis cég felvegye a kapcsolatot a Nemzeti Befektetési Intézettel, a tiszafüredi üzemegység bővítése ügyében. A helyi foglalkoztatást segítő közmunkaprogramokról részletes tájékoztatást adott a polgármester: milyen területen, hány főt tudnak foglalkoztatni és ehhez mennyi állami támogatást kapnak. Ujvári Imre felsorolta, hogy a vis maior keretből milyen és mennyi támogatásban részesült az önkormányzat. A régi szennyvíz-gerincvezeték kicserélése megkezdődött, de a további két kilométeres szakasz cseréjéhez ötszázmilliós pályázatban kért további rendkívüli támogatást az önkormányzat. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz tíz pályázat készült, készül el, 2,4 milliárd forint összegben (A pályázatok részletes leírása megtalálható a város honlapján, a képviselő-testület 286/2016. (XI. 10.) számú határozatában). Még egy ötszázmilliós projekt beadása van folyamatban a TOP CLLD nevű programhoz. A polgármester részletesen ismertette a 2016-os évben megszervezett rendezvényeket, eseményeket, melyeknek célja az, hogy Tiszafüred olyan város legyen, ahol minden évszakban megtalálják az emberek a szórakozási lehetőségeket.kz

A polgármesteri beszámoló után Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezetője ismertette a társaság tevékenységét. Szó esett a horgászjegyek értékesítéséről, a horgászrendről, a halőrzésről, a haltelepítésről, a tó környezeti állapotának romlásáról és a folyamat lassítására tett intézkedésekről, a pecasuli eredményességéről.

Vendel Zsolt, az NHSZ Tisza ügyvezetője tájékoztatást adott arról, hogy jelenleg a számlákat ők küldik ki, a negyedik negyedévi szolgáltatási díjról szóló értesítés az ügyfelekhez január 20-áig érkezik majd meg. Az ügyvezető tájékoztatást adott a szelektív hulladékgyűjtés eredményeiről, egyúttal megköszönte a lakosság aktív tevékenységét.

A három beszámolót követően került sor a jelenlévők véleményének, kérdéseinek megfogalmazására. A lakosok további információkat kértek a munkahelyteremtésről, a szennyvíziszap-szállításkor érezhető bűz megszüntetéséről. Virág Tibor alpolgármester három lehetséges megoldási módot vázolt fel:

- a friss szennyvíziszapot beszállítják az NHSZ Tiszához, amely alkalmanként húszmillió forint költség lenne,

- ha elkészül a Kisújszállásra tervezett biomassza-erőmű (két-három év múlva), akkor a telepről oda szállítják majd az iszapot,

- további lehetőség még – százmilliós nagyságrendben – az iszaptároló medence felemelése és lefedése.

A közmeghallgatás végén szóba került még a tiszafüredi szakképzés helyzete, illetve többen kifogásolták az egyik közösségi oldalon megjelenő vélemények hangnemét, stílusát.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv november 30-ai műsorában láthatják.


 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról