Az Utazási Klubban: Izrael

Tiszafüred, 2016. november 30. Városi Könyvtár és Információs Központ

A városi könyvtár Utazási Klubjának 37. összejövetelére került sor november 30-án. Az előadó Zám Lajosné volt, aki ez év májusában – az Élet Menete küldöttségének tagjaként – Izraelben járt.

A rendezvény kezdetén Prinyi Tünde, a könyvtár igazgatója köszöntötte a vendégeket, aki visszaemlékezett arra, hogy öt évvel ezelőtt kezdte meg működését az Utazási Klub. (A Főnix Televízió archívuma szerint: a klub első előadása 2011. október 4-én volt, akkor Kaszás Enikő Nepálról tartott előadását hallgatták meg a jelenlévők.)

Zm12 Zm13 Zm15 Zm14

Zám Lajosné Ildikó először arról beszélt, hogy Magyarországon 2014-ben hozták létre az Élet Menete Alapítványt, amely ebben az évben egy tizenöt fős delegációt utaztatott Izraelbe. A küldöttség olyan személyekből állt, akik önkéntes munkát végeztek az alapítványnál. Tiszafüredről részt vett az utazáson: Zám Lajosné, Zám Sára és a Saul fia című Oscar-díjas film két címszereplője, Farkas Balázs és Farkas Gergő. A kirándulásra május 10 és 15 között került sor. Szállásuk Tel Avivban, a Leonardo Art Hotelben volt, amelynek folyosóin, helyiségeiben képek, szobrok állandó kiállítása látható. Az első napon a Yom Hasoá (a holokauszt napja) ünnepén vettek részt. Egy másik nemzeti ünnepnek is részesei lehettek: a Yom Ha-zikaron, amit egy nappal Izrael Állam függetlenségi ünnepe előtt tartanak. Ennek magyar elnevezése: az emlékezés napja, az elesett katonákra és a terror áldozataira emlékeznek.

Zm20 Zm21 Zm22 Zm23

A második nap eseményeiből a Ros Hanikra-i kirándulást mutatta be Zám Ildikó, a mészkő barlangokat, amelyekben utakat építettek a turistáknak. Tiberias település a sivatag közepén fekszik, mégis gyönyörű, csepegtető öntözéssel gondozott parkjai vannak. A harmadik napot Jeruzsálemben töltötték, amelynek óvárosát három kilométer hosszú kőfal veszi körül. A nyolc kapu közül egy, az Aranykapu van befalazva. Ezen a napon, a főtéren, 54 országból ötezer ember gyűlt össze, hogy Izrael függetlenségének napját ünnepeljék. Május 12-én a csoport Latrunba látogatott, ahol az Izraeli Védelmi Erők múzeuma található, rengeteg kimustrált hadi eszközzel. Ezen az estén egy gálaesten vettek részt, ahol minden ország képviselője felvitte a saját zászlóját a színpadra. A csoport a negyedik napot Tel Avivban töltötte. Ellátogattak a magyar nagykövetségre, ahol Nagy Andor nagykövet fogadta őket. Az ötödik napon Massáda volt az úti cél, amit Nagy Heródes építtetett. Ez valójában egy erőd, amely a fennsíkból kiemelkedő hegy tetején van. Az erődben magtárak, fürdők, csarnokok vannak, óriási mennyiségű vizet tudtak tárolni a ciszternákban.  A következő napon a Holt-tenger partján jártak, s nem maradt el a fürdőzés sem, illetve megtekintették David Ben-Gurion emlékházát. A hatodik napon a Tel Aviv-i Carmel piacot nézték meg, majd elindult a csoport hazafelé. 

Az előadás után szó esett a 2017. április 16-án, Budapesten megrendezendő Élet Menetéről, illetve annak szervezéséről.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv december 7-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról