Előzetes letartóztatás a Kun-Mediátor ügyben

Előzetes letartóztatás elrendelése a Kun-Mediátor ügyben

Megjelenés ideje: 2016. december 16., 11:57

A Szolnoki Járásbíróság a mai napon, 2016. december 16-án egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a 62 éves budapesti asszonynak, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy mint a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselője az ügyfeleket tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt közel 800 embernek 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a cég képviselőjeként eljárva a társaság karcagi irodájában 1999 nyarától egészen 2015 tavaszáig pénzügyi befektetési lehetőséget kínált. A cég nevében havi rendszerességgel kötött szerződéseket, melyek alapján az ügyfelek pénzt utaltak, vagy adtak át neki, ő pedig a cég nevében eljárva vállalta, hogy azt havi 1,5-1,75%-os hozamot garantálva pénzintézeteknél köti majd le. Így összesen 790 sértettől, mindösszesen 12 milliárd 299 millió 662 ezer 580 forintot vett át.

A gyanúsított azonban a megalapozott gyanú szerint megtévesztette ügyfeleit. A cég a pénzügyi szolgáltatói tevékenység folytatására ugyanis nem rendelkezett engedéllyel, a gazdasági és pénzügyi viszonyokra tekintettel reális lehetősége nem volt az ígért hozam garantálására, a befektetés céljából átvett pénzösszegeket pedig nem helyezte el pénzintézeteknél, hanem ezidáig ismeretlen célra fordította. Annak érdekében azonban, hogy a fenti tevékenységét folytathassa az ügyfelek részére többször fizetett hozamot. Erre azért volt lehetősége, mert a sértettek a befizetett tőkeösszegek kifizetését több esetben nem kérték.

A cég az ország több pontján működtetett irodákat egészen 2015. április 14-éig, amikor valamennyi irodáját bezárta, így az ügyfelek megtakarításaikat nem tudták felvenni. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított fenti cselekményeivel az ügyfeleket megtévesztette, amivel 790 sértett sérelmére mindösszesen 12 milliárd 299 millió 662 ezer 580 forint kárt okozott.

A bíróság megítélése szerint a megalapozott gyanú tárgyát képező cselekmény alkalmasnak látszik  2 rendbeli különösen jelentős kárt okozó csalás, 33 rendbeli különösen nagy, 309 rendbeli jelentős, 394 rendbeli nagyobb, 50 rendbeli kisebb és 2 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás, valamint 1 rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettének megállapítására.

A bíróság az alapos gyanú fennállása mellett, azért rendelte el a gyanúsított előzetes letartóztatását, mert az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekmények miatt kiszabható szabadságvesztés büntetés tartamára, valamint arra tekintettel, hogy a gyanúsított a hatóságok elől korábban külföldre szökött tartani lehet attól, hogy szabadlábon maradása esetén elszökne, elrejtőzne hatóságok elől. Ahogyan attól is, hogy a még kihallgatandó tanúk befolyásolásával, bizonyítékok elrejtésével, illetőleg megsemmisítésével próbálná meghiúsítani a bizonyítás eredményességét.

A bíróság végzése nem jogerős. Az ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a kérdésben az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék határoz majd. Addig azonban a gyanúsított mindenképpen fogva tartásban marad, az elsőfokú bíróság végzése ugyanis fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

 

Szolnok, 2016. december 16.

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. A Magyar Rákellenes Liga felhívása
2. Közbiztonsági fórum Tiszafüreden
3. Előadás a gluténmentes táplálkozásról
4. Erdélybe küld gyommag-gyűjteményt a szakember
5. Megkezdődött a Foltvarró Fesztivál
6. Séta az egészséges életmód jegyében
7. Esti mesét mond: Molnár Donát
8. Nagyszabású rendezvényt tartottak Kunmadarason
9. Varró Dániel költő-műfordító volt a könyvtár vendége
10.Foci: 5:2 arányú győzelem!
11.Beszélgetés Abádszalók polgármesterével

Aktuális (2017. október 18.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról