Darabos Lászlóra emlékezünk

Tiszafüred, 2017. január 15.

Január 14-én, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt kollégánk, Darabos László.

Keressük a szavakat, az emlékeket, az elhangzott mondatokat, az együtt töltött órák üzenetét, értelmét, de ebben a pillanatban még nem találjuk.

Tudtuk, hogy évek óta beteg volt. Gyakran mesélte, hogy milyen kezelésekre jár, mikor megy Debrecenbe, milyenek a leletek, a legújabb diagnózis, de ezek a beszámolók rövidek, tárgyilagosak, néha vidámak voltak. Kívülről úgy látszott, hogy nem kell komolyan venni a dolgot, majd elmúlik, rendbe jön, az orvostudomány teszi a dolgát, és neki még annyi tennivalója van ezen a földön, holnap máris indul és hozzákezd…Darabos40

Le kellett volna írni azokat a történeteket, amiket út közben elmesélt: az örvényi gyermek- és ifjúkorról, a katonaságról, a termelőszövetkezet idejéből, a vásározó körutakról, ahol a rendszerváltozás után megismerte a környező településeket – a Tiszán innen, a Tiszán túl, a Tisza-tó mindkét partján. Hatalmas életművet hagyott ránk – mondják majd a méltatásokban, és mondjuk mi is - hiszen a Hortobágytól Sarudig, Karcagtól Egyekig mindenütt megfordult, és mint a régi, híres néprajzi gyűjtők, keresgélte, szedegette össze, fotózta, videózta a morzsákat, a múlt még élő és fellelhető tanúit. Amatőr helytörténész volt, aki igyekezett megtanulni a tudomány alapjait, hogy a munka, amit végez, tisztességes és mások számára is felhasználható legyen.

Mi mindent tudott elvégezni, s mi maradt még hátra?

Hozzákezdett a szülőfalu, Tiszaörvény történetének megírásához, összegyűjtéséhez. Örvény szerelmese volt, és így nem munka, hanem szenvedéllyel végzett kötelesség volt ez a számára. Az egykori örvényi elemi iskola, majd óvoda épületének néhány helyiségében néhány évig megtekinthető volt a saját kezével felépített helytörténeti gyűjtemény, amely mára az enyészeté lett. Pedig nemcsak Darabos László munkája volt benne, hanem a falu egészének lelkesedése, hogy megőrizzenek valamit a múltból – a jövendő számára. A részönkormányzat a Tiszaörvényért elismerő díjjal jutalmazta ezért a munkáért. Ugyanilyen lelkesedéssel kutatta és örökítette meg Tiszaigar, Tiszaderzs, Egyek, Sarud, Nagyiván, Abádszalók, Tiszafüred múltjának emlékeit. Zarándokhely volt számára a derzsi templomrom, talán ő értette, hogy mit üzen nekünk a múlt. Az általa készített fotók és filmek még ma is láthatók, valameddig az internet megőrzi ezeket, a jelenkor és a jövő emberei számára.

A másik nagy szerelem Óhalász volt. Egyedül vagy barátaival többször tért vissza oda, hogy egy-egy követ vagy téglát megmutasson azoknak, akik soha nem jutnak el oda. Munkájának, érdeklődésének másik darabja a természetfotózás volt. A cél itt is ugyanaz: megörökíteni és megmutatni a világ értékeit, szépségét. „Lelkem egy darabja mindig ott marad” – írta egy helyen, a Tisza folyó örvényi S-kanyarját ábrázoló felvétel alá.

Nem tudjuk, mikor, hol ejtette rabul a fényképezés. Először volt-e a helytörténeti érdeklődés, és azt követte-e a modern képrögzítő eszközök használata, vagy éppen fordítva. Amikor hét-nyolc évvel ezelőtt a Főnix Televízió munkatársa lett, akkor tapasztaltuk, hogy milyen óriási tudásanyaggal bír, és milyen alapos, precíz a munkában. Ha az esemény előtt fél órával még nem voltunk a helyszínen, már telefonált: „Na, mi van, nem jöttök?” Nagyobb rendezvények után egy órával már két-háromszáz képet tett közzé a világhálón, pedig senki nem kötelezte, kérte, hogy éjszaka is dolgozzon.

Most már számára véget ért a munka, és látjuk, hogy befejezetlen marad az életmű. Darabos László az örvényi temetőben talál majd örök nyugalmat, de az is lehet, hogy elégedetlen, nyughatatlan lelkével találkoznak majd az örvényi S-kanyarban, az Árpád-kori templomdombnál vagy a tiszaderzsi templomrom mellett, mert a vizek és a kövek várják őt vissza.

Darabos László emlékét felidézzük a Főnix Tv január 18-ai műsorában.

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról