Téli halvédelem a Tisza-tavon - tanácskozás

Tiszafüred, 2017. január 24. Horgászati Központ

A Tisza-tavon képződött vastag jég még nem okoz gondokat, de fel kell készülni arra, hogy a víz oxigéntartalma az optimális alá csökken. Ezért a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. egy tanácskozást hívott össze, a Téli halvédelem a Tisza-tavon címmel.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. széles körben szólította meg azokat a partnereket, akik tapasztalataikat, segítségüket fel tudják ajánlani azért, hogy a tó halállományát – szükség esetén – meg tudják óvni, meg tudják menteni a zord időjárási körülmények között. Jelen volt a tanácskozáson a KÖTIVIZIG több szakembere, a Hortobágyi Nemzeti Park, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a polgárőrség, a vízirendészet, kikötők üzemeltetői, több horgászegyesület képviselője és dr. Harka Ákos, a társaság külső tanácsadója.

Hegedűs Gábor ügyvezető bevezetőjében elmondta, hogy nagyon szép téli idő van, december elejétől jég borítja a tározót, a jég vastagsága meghaladja a 30 centimétert, és feltételezi, hogy ez február végéig nem fog eltűnni. Elemezte az időjárási viszonyokat, amelyek eredményeként a jégre ráesett a hó, s emiatt nem jut elég fény a vízbe. A társaság halőrei január elsejétől végeznek mintavételeket, a víz oxigénszintjét mérik, a tó több részén. Vannak hibátlan eredmények, de jelentős csökkenést állapítottak meg a Csapói-Holt-Tiszán, az Örvényi-morotván és Ó-Halásznál. Kifejezetten veszélyeztetett Ó-Halász, a Szartos, a Szartos-árok, más néven Zortos-foka és a IX-es öblítőcsatorna. A társaság halőrei a hagyományos halőri munkát befejezték, csak a mintavételekkel, illetve lékek vágásával foglalkoznak. Ehhez a munkához rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök, de a személyi feltételeken javítani kell. Az ügyvezető említést tett egy másik lehetséges módszerről, melyet egy halgazdaságban eredményesen alkalmaznak: egy lékből vizet szivattyúznak ki, majd elárasztják a jeget, így megtisztítják a felületet, hogy a vízbe napfény jusson. Terveik szerint a Füredi-Holt-Tiszánál végzik el az elárasztást, kísérletképpen, és mintavétellel ellenőrzik majd, hogyan változott a víz állapota. Jelenleg lékelik Ó-Halász, a Szartos és a Szartos-árok jegét.horgsz-hz450

Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG szakaszmérnöke sorolta, hogy mely években voltak kemény telek, ezt a jelenlegi helyzetet normális állapotnak tekinti. Az ő véleménye is az volt, hogy nem volt baj az átláthatósággal, míg nem jött a hó. Egyetértett azzal, hogy nemcsak méréseket, hanem lékeléseket is végez a kft. A szakaszmérnökség úgy döntött, hogy nyitva hagynak több tiltót (zsilipet), hogy a tó halállománya friss vízhez jusson. Kiskörén igyekeznek stabil vízszintet biztosítani, hogy a jég vízzel legyen alátámasztva. Ha olyan árhullám jön, hogy a tiltókat le kell zárni, akkor súlyosbodhat az oxigénhiányos állapot.

A jelenlévők közül a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetsége, a Tiszanánai Horgászegyesület, a Tiszafüredi Sporthorgász Egyesület, a Tisza-tó Barátai Horgászegyesület képviselői felajánlották, hogy több embert, mentőcsapatot szerveznek, biztosítanak, ha szükséges, láncfűrészt is hoznak a lékek kivágásához.

Dr. Kovács Sándor, a KÖTIVIZIG osztályvezetője is a kialakult helyzet és az időjárás összefüggését elemezte. A jelenlegi állapot kedvez a mezőgazdaságnak – mondta -, és viszonylag kedvező a napos órák száma is.

A vízirendészet jelenlévő képviselője a lékeléssel összefüggésben, az orvhalászat megjelenéséről kérdezett, illetve arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy megfelelően meg kell jelölni a kivágott léket.

A Tiszafüredi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese felajánlotta a szervezet rendelkezésére álló technikai eszközöket, például: nagy teljesítményű szivattyúkat, az elárasztáshoz, egyúttal az azokat kezelő, szakképzett személyzetet.

Dr. Harka Ákos haltani kutató véleménye az volt, hogy nincs vészhelyzet, de veszélyhelyzet van. Időben tanácskoznak erről, hiszen fel kell készülni egy ennél rosszabb helyzetre.

A tanácskozás végén Hegedűs Gábor ügyvezető összefoglalta az elhangzottakat: A jéghelyzet miatt veszélyhelyzet alakulhat ki, ezért megfelelő időben tanácskoztak erről a témáról. A tározó hatalmas területén jókora jégtakaró alakult ki. A társaság folyamatosan végzi a mintavételt, de kéri ehhez a KÖTIVIZIG segítségét is. A lékelést folytatják, és megköszönte az ehhez kapott felajánlásokat. A kft. összehangolja majd a végzendő munkákat, megszervezi, hogy a segítők hol dolgozzanak, és a szükséges munkavédelmi oktatásról is gondoskodik. Ezekről a munkákról folyamatosan tájékoztatják majd a partnereket, az érintetteket. Hegedűs Gábor ezt követően tájékoztatást adott a törpeharcsa és a busa halászatának kibővítéséről, illetve a társaság honlapjáról, amely ingyenes megjelenési lehetőséget ad a térségben működő szolgáltatók, vállalkozások számára.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv január 25-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról