Paprikaőrlő üzem Tiszaszentimrén

Tiszafüred, 2017. február 3. Tiszaszentimre, Fő út 25/apaprika0

Tiszaszentimre Község Önkormányzata február 3-án, ünnepélyes körülmények között mutatta be a Fő utca egyik épületében kialakított paprikaőrlő üzemet. A megnyitó ünnepségen jelen volt dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője is.

Tiszaszentimre község polgármestere a rendezvény vendégeit az üzem kapujában fogadta, majd az udvarra kísérte be. Szerencsére, nagyon kellemes, napsütéses idő volt ezen a péntek délutánon, ami lehetővé tette, hogy a rendezvényt a szabadban bonyolítsák le. A köszöntők előtt ismertették a megnyitó programját, majd bemutatták a meghívott vendégeket: dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, a térség országgyűlési képviselőjét, Varga Valéria szakmai főtanácsadót, aki a Belügyminisztérium képviseletében volt jelen, Kovács Sándort, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökét, több megyei tisztségviselőt és a környék településeinek polgármestereit.

Koczúrné Tóth Ibolya, Tiszaszentimre polgármestere adott tájékoztatást a beruházásról, amelynek célja az volt, hogy a közfoglalkoztatásból piaci alapon nyugvó munkahelyre lépjen át az itt foglalkoztatott öt munkavállaló. A településen 2014 óta foglalkoznak fűszerpaprika-termeléssel, jelenleg hat hektáron. Azt tapasztalták, hogy száz kilométeres körzetben nincs őrlőüzem, ezért pályáztak egy paprikaőrlő manufaktúra létrehozására. Céljuk az volt, hogy a saját termés őrlését elvégezzék, bérőrlést vállaljanak és értékesíteni is tudják a termékeket. Az önkormányzat hárommillió forintért vásárolta meg az ingatlant, melynek átalakításában helyi, a közfoglalkoztatásban dolgozó szakemberek is végeztek munkát, négymillió forint értékben. A beruházást a Belügyminisztérium 56 millió forinttal támogatta, ebből az épület átalakítására, felújítására közel 28, a gépek beszerzésére (a manufaktúra kialakítására) több mint 28 millió forintot fordítottak. A teljes költség így 64 millió forint volt. (A helybéliek elmondták, hogy ez az épület volt már gyógyszertár, presszó, varroda is.) A kivitelezést 2016 júniusában kezdte meg a LADÉP Kft. 2016. december 23-án bejelentették a megyei kormányhivatalnak az üzem létrejöttét, és megkezdődött a termelés. Nemcsak a település életében jelentős ez a beruházás – mondta a polgármester asszony, aki reméli, hogy az üzemet bérőrlés céljára is igénybe veszik majd. A helyi közfoglalkoztatásban megtermelt paprikából készült őrlemény színe, illata, zamata különleges. A manufaktúra szociális szövetkezet formájában fog működni. A polgármester név szerint is köszönetet mondott mindazoknak a tisztségviselőknek, szervezeteknek, akik segítették, támogatták a helyi közfoglalkoztatást. A START-program keretében 150 fő jutott munkához Tiszaszentimrén. Koczúrné Tóth Ibolya összefoglalót nyújtott arról, milyen típusú közfoglalkoztatás folyik a településen. Az állattartó telepen sertés, tojótyúk tenyésztése, tojástermelés történik. Az állatállomány takarmányszükségletét - 75 hektáron - saját maguk termelik meg. Hét és fél hektáron császárfa-ültetvényt gondoznak, és közfoglalkoztatottak végzik a közutak, járdák építését, javítását is. Polgármester asszony összeszámolta, hogy az elmúlt öt év alatt több mint egymilliárd forint összegű támogatást kapott a település, amelyből 935 milliót bérjellegű kiadásokra fordítottak. A jó gazdálkodás elismeréseként eddig három évben kaptak jutalmat, összesen 9 millió forint plusz támogatást, amit gépek beszerzésére fordítottak.

paprika1 paprika3 paprika5 paprika7

A Belügyminisztériumot képviselő Varga Valéria vezérőrnagy elmondta, hogy részt vett a beruházást megelőző tárgyalásokon, ahol polgármester asszony igen keményen képviselte a település érdekeit. Gratulált mindenkinek, aki részt vett ebben a munkában.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter komoly, értékteremtő fejlesztésnek nevezte az üzem megvalósítását. A szövetkezet új értéket hoz létre, egy olyan terméket, amely e táj értékeit összegzi. A miniszter véleménye az volt, hogy a magasabb feldolgozottságú termékekben van a jövő. Javasolta, hogy a tiszaszentimrei paprika megismertetését vásárokon, főzőversenyeken, termékbemutatókon is segítsék. Az új márka, a szentimrei fűszerpaprika minőségi, GMO-mentes, magyar mezőgazdasági termék, amelynek mindig lesz piaca. Fazekas Sándor gratulált a megvalósult fejlesztéshez.

A köszöntők után a Fekete László Zeneiskola rézfúvós kamarazenekara szórakoztatta a vendégeket, majd Dr. Fazekas Sándor, Varga Valéria és polgármester asszony átvágta a nemzeti színű szalagot, vagyis ünnepélyesen átadták a manufaktúrát a településnek, a dolgozóknak.

paprika11 paprika8 paprika10 paprika9

A meghívott vendégeket ezután az üzem megtekintésére és disznótoros állófogadásra invitálták. A manufaktúrát kisebb csoportokban mutatta be az érdeklődőknek Kovács László üzemvezető. A manufaktúra működését és berendezéseit a feldolgozás sorrendjében mutatták meg a vendégeknek. A paprika ládákban érkezik az első helyiségbe, ahol a válogatás, a mosás és darabolás történik. A paprika egy kétfázisú mosón halad keresztül, két vízsugár tisztítja meg, majd egy rázóasztalon eltávolítják a vizet és az esetleges szennyeződéseket. Ezt követően tálcákon kerül a szárítószekrénybe. A gázzal működtetett szárítóban 50-55 fokon lassan szárad ki a paprika, a benne lévő nedvességtől függően, 10-11 vagy akár 24 órán keresztül. Innen – zsákokban – a raktárba vagy azonnali feldolgozásra kerül az áru. A feldolgozás utolsó előtti fázisa a malom, ahol egy kalapácsos daráló, majd egy 4,5 mázsás malomkő őrli meg a paprikát. A lehulló paprikaport több szitán át engedik zsákokba, majd a raktárba, illetve a csomagolóba kerülnek. Koczúrné Tóth Ibolya polgármester elmondta, hogy saját, tiszaszentimrei csomagolást kap majd a termék. Van feladatuk még az értékesítés, a piackutatás terén, de biztató tárgyalást folytatnak a Nagykun-Hús Kft-vel; a kunhegyesi cég akár az összes terméket át tudja venni, hogy a húskészítményeit a szentimrei paprikával ízesítse.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv február 8-ai műsorában láthatják.


Kapcsolódó cikkeink

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról