Megérkezett a jeges ár Tiszafüredhez

Tisza folyó, Tiszafüred, 2017. február 14.

Február 14-én, kora délelőtt a Tiszán lassan levonuló jégzajlás megérkezett a Tisza-tóhoz.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság február 14-én kiadott tájékoztatója:

A Tiszán lassan levonuló, mintegy 3 kilométeres jégtorlasz lassan halad a Közép-Tisza térsége felé, a KÖTIVIZIG ezért február 13-án, déltől harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza-tó menti védvonalakon, valamint szintén harmadfokú jégvédekezési készültség lépett életbe a Kiskörei Vízlépcsőnél és a Tisza érintett szakaszán. A Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon továbbra is II. fokú a jégvédekezési készültség, szükség esetén a flotta újból bevetésre készen áll.

A jégzajlás vasárnap késő éjszaka haladt át a tiszalöki vízlépcsőn. Hétfőn 10 órakor a 452-455 folyamkilométer között a jég beállt. A TIVIZIG jelentése szerint a jégtorlasz kedd hajnali 01:12 perckor Tiszacsegénél felszakadt. Az elindult jégtömeg ismét megállt Tiszadorogma közelében, de kedd reggel, 9 óra körül megérkezett Tiszafüred határába.

jg5 jg6 jg7 jg2jg3 jg4

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban, amennyiben a zajlás folyamatos marad. A vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a még vízben lévő eszközöket lehetőség szerint a mederből távolítsák el, ha erre nincs mód, a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén módosítsák.

A jégzajlásról - a Tisza 433-431-es folyamkilométere között - készített felvételeket a Főnix Tv február 15-ei műsorában láthatják. Ha Facebook-oldalunkat felkeresik, akkor ott megnézhetnek egy háromperces előzetest a jégzajlásról.


 

 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. A Kossuth Lajos Gimnázium tanévzáró ünnepsége
2. Elbúcsúztak a nyolcadikosok a Kossuth L. Ált. Iskolától
3. Biztonságos közlekedés elektromos mopeddel
4. Folytatódik a Tiszta tó a Tisza-tó c. program
5. Tiszavirág ünnep Tiszaörvényen
6. Programajánló: a júliusi Tisza-tavi fesztiválról
7. Véget ért a tanév a Fekete László Zeneiskolában
8. CAC Nemzeti kutyakiállítás és –verseny
9. Ünnepi szentmise és körmenet Úrnapján
10.A református iskola diákjainak romániai kirándulása

Aktuális (2017. június 21.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról