Visszatekintés a jeges árvízre

Tiszafüred-Kisköre, 2017. február 14-17.

Egy összefoglalót olvashatnak a Közép-Tiszán levonult jeges árvízről, amely február 14-én érkezett meg a Tisza-tóhoz. A képeket a Tisza-tavi Sporthorgász Kft-től kaptuk. A képeken, illetve a tv-műsorban többször láthatják a legendássá vált tiszacsegei kompot is, amely végül – a KÖTIVIZIG - közreműködésével - február 17-én visszaérkezett állomáshelyére.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzse 2017. február 3-án adott tájékoztatást arról, hogy azokon a helyeken, ahol a vízszintemelkedés meghaladja a két métert - így a Felső-Tiszán is - a vízügyi szakemberek fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el. A KÖTIVIZIG – február 6-án kiadott - tájékoztatójában figyelmeztet arra, hogy a jelentős mennyiségű csapadék hatására a Tisza felső szakaszán intenzív vízszintemelkedések alakultak ki, amelyek felszakították a folyó felszínén kialakult jégpáncélt, s helyenként másfél méteres torlódások is keletkeztek. Ezzel párhuzamosan kisebb árhullámok indultak el, amelyek levonulását a folyókon kialakult jelentős mennyiségű jég lényegesen befolyásolja. Korábban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrajzi osztálya közzé tett egy adatot, mely szerint január 25-én a Tisza-tó egyes részein szabad vízfelületek is megfigyelhetőek, de összességében mintegy 20 millió köbméter jég borítja a tavat.

Érdekességképpen szolgálunk egy kis jeges történelemmel is: 1732 februárjában, majd 1744. március 4-e és 10-e között, valamint 1768-ban voltak rendkívüli jeges árvizek Pest megyében. Ezen árvizek alatt összesen 557 ház összeomlott és 3662 állat veszett el. (Bizonyára voltak jeges árvizek korábban is, de ezeknél már a károk felmérése is megtörtént.) A többi jeges árvízi esemény közül is kiemelkedik az 1838. márciusi, az 1876. és az 1956. évi kimagaslóan magas vízállással levonuló jeges árhullám. A rendkívüli árvizet követő időszakban jelentős fejlesztések kezdődtek. Megerősítették az árvédelmi töltéseket, és elkezdték a jégtörőhajó-flotta fejlesztését, amely 1981-re fejeződött be.

stg1 stg3 stg4 stg5

A Tisza felső szakaszáról érkezett zajló jég február 13-án, délelőtt, Tiszacsege alatt, a folyót teljes szélességében beborító, körülbelül 20-25 centiméter vastag állójégnek ütközött. Ezen a szakaszon mintegy 3 kilométeres torlódás alakult ki. A torlasz éjjel – február 14-én - negyed 2 körül felszakadt és elindult lefelé – ez a jégzajlás sodorta el a tiszacsegei kompot -, Tiszadorogma alatt újra elakadt. Innen a délelőtti órákban, felszakítva a Tiszafüred felett lévő álló jeget, ismét elindult, és 10 óra környékén a Tiszafüredi híd alatt ismét megállt. A Közép-Tiszán ezen a napon III. fokú volt az árvízi készültség. A város lakói közül sokan voltak kíváncsiak a jeges árvízre, akik vagy a nagyhídnál vagy Tiszaörvényen nézelődtek. Nem volt szép, amit láttak. Az érkező jeges ár útközben leborotválta az ártereket, a kikötőket, összeszedte a parton hagyott szemetet. Stégek, csónakok, azok maradványai, fahulladék és –törmelék, horgásztanya érkezett a felső folyószakaszról. Mögöttük-közöttük úszott egy tiszacsegei úszóstég (a Csege Csárda tulajdona) és Örvényen is találkozhattunk a híressé vált tiszacsegei komppal, ami igen megviselt állapotban volt már. A vízügy tájékoztatója szerint a komp február 15-én, a késő délutáni órákban a Sarudi-medencébe sodródott ki. Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatója szerint – február 16-án – az árhullám tetőzése Kisköre térségében volt, és az előírások szerint: a KÖTIVIZIG a jégkár minimalizálása érdekében üzemelteti a duzzasztóművet. Ez azt jelentette, hogy február 16-án, 8 óra 20 perckor a duzzasztást megszüntették. Felemelték a zsilipkapukat, hogy a zajló jég áthaladjon, és ne tegyen kárt az erőműben. A duzzasztást a szakaszmérnökség ugyanezen a napon, 16 órakor – a zsilipek lezárásával - megkezdte.

stg8 stg6 stg7 stg9

Eddig, tehát Kisköréig követhették a jeges ár útját. Adósak vagyunk még a tiszacsegei komp történetével, amit a vízügy örökített meg: „Láthatóan nagyon megviselték az elmúlt napok eseményei, uszadékkal tele lehangoló látványt nyújtott. Az árhullám végül – február 15-én - Dinnyéshát közelébe, a Tisza jobb parti övzátonyra sodorta, ahol sok-sok kilométernyi hányattatás után megpihent. Február 17-én, délután nyílt először alkalom a kiszabadítására, a Jégvirág VIII. – miután a vízlépcsőnél végzett feladatával - a megmentésére sietett, s elvontatta.  Most már pihen a komp. Kikötötték. A kiskörei téli kikötőben.”

A tulajdonos képviselői végigkísérték a vízi járművet a Tisza mentén, pontosan tudták tehát, hogy hol keressék, hol fogják megtalálni. A KÖTIVIZIG jégtörő hajója február 17-én visszavontatta a legendássá vált kompot állomáshelyére, Tiszacsegére, ahol a helyi lakosság szívesen adakozna a komp felújítására.

Az eseményről készült filmet a Főnix Tv február 22-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról