Az Utazási Klubban: Szingapúr

Tiszafüred, 2017. február 20. Városi Könyvtár és Információs Központ

A Városi Könyvtár és Információs Központ február 20-án szervezte meg az Utazási Klub 38. előadását. A vendég ezúttal a Budapestről érkezett Diviánszky Péter volt, aki 10 hónap Szingapúrban címmel mesélte el élményeit.

A jelenlévők érdeklődéssel várták a különleges, nagyon távoli helyszínről szóló előadást. Közben Diviánszky Péterről is megtudtak egyet s mást, bár a fiatalember nem szívesen beszélt magáról. Az utazás előzményéről és körülményeiről annyit elmondott, hogy 2011-ben, egyetemi hallgatóként, a szigorlatokra és a doktori disszertációra készülve, egy londoni székhelyű bank szingapúri fiókjában dolgozott szoftverfejlesztőként. Eredetileg két évre szólt a megbízása, de a kettős feladat – munkavállalóként ott és diákként itthon is helytállni - meghaladta erejét, ezért tíz hónap után hazatért.

Divi3 Divi2

Szingapúr Ázsia legdélibb csücskén található: a név egy országnak, egy szigetnek és egy városnak is a neve. Társadalma – európai szemmel nézve – nagyon érdekes, egy ún. szingapúri modell: politikai stabilitás, gazdasági növekedés (évtizedek óta évi hat százalék) és a legkülönfélébb kultúrák békés egymás mellett élése jellemzi. A politikai stabilitás valójában egy egypártrendszerű diktatúra, gyülekezési- és szólásszabadság nélkül, erős cenzúrával. Szingapúr központi része az üzleti vagy banknegyed, ott dolgozott ő is. A város Budapestnél egy kicsivel nagyobb területen fekszik, és ezen a helyen hatmillió ember él. Emiatt igyekeznek megnehezíteni, hogy az emberek autót vásároljanak: dugódíjjal, különadókkal. Cserébe nagyon jó a tömegközlekedés, busz, a metró, és nagyon olcsó a taxi is. A gazdaságpolitika jellemzője, hogy minél több külföldi céget odacsábítsanak, és számukra biztosítsák a képzett munkaerőt. A dolgozóknak csak 44 százaléka szingapúri, nagyon szeretik az európai munkavállalókat. A városban nagyon sok kultúra van jelen, keverednek a vallások. Négy hivatalos nyelv van, köztük egy „öszvér” a szingapúri és angol keveréke: a szinglis.

szing1

Az életmód egyik meghatározója, hogy mindenért büntetés jár: ha valaki eszik, iszik a metrón vagy szemetel, esetleg megsérti a közlekedési szabályokat. Szigorúak a törvények is: bolti lopásért hét év börtön jár, gyilkosságért és drogcsempészésért halál. A város középső részén toronyházak vannak, körülöttük sokemeletes lakóházak. A város szélén épültek kertes házak is. A város közepén meghagyták az őserdőt, igen érdekes a növényzet, a modern épületek között. Nemrégen egy programot hirdettek meg a zöld felületek növelésére, ezért kisebb-nagyobb parkok jöttek létre az épületek körül. Valamilyen formában minden ház mellett vannak fák, növények. Diviánszky Péter szívesen mesélt a sziget lakosainak étkezési szokásairól. A sokféle kultúra – indiai, kínai, japán, koreai, maláj keveredése miatt – sokféle és olcsó étel kapható. Otthon nem főzött magának, annyira olcsó volt az éttermi étkezés. Az ételek között több kedvence lett: egy levesféle és egy olyan tea, amiben fekete teához tejsűrítményt töltenek.

A jelenlévők bepillanthattak a város építészetébe is. A torony- vagy lakóházak között nagyon sokfélét építenek, formagazdaság jellemzi az építkezést. Folyamatosan – éjjel is – építkeznek, többnyire újabb és újabb bankokra, esetleg lakásokra van igény. Ebből is látszik, hogy a kormánynak a legfontosabbak a vállalkozások, akik számára a legképzettebb munkaerőt keresik meg. Érdekes volt Diviánszky Péter összegzése: „Van, aki szeret ott élni, s van, aki úgy érzi, hogy ez egy börtön”.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv február 22-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ülésezett a képviselő-testület szeptember 13-án
2. Sajtótájékoztató a Nagykun-Hús Kft. telephelyén
3. Könyvek és programok a könyvtárból
4. A vándor Biblia a református gyülekezetben
5. Száz önkéntes vett részt a TeSzedd! akcióban
6. Újabb pályázatot készítenek elő a gimnáziumban
7. Az egykori „kisspálosok” 55 éves osztálytalálkozója
8. XI. Őszi Vigadalom Tiszaigaron
9. Betyártalálkozó a Patkós csárdánál
10.Őszi Folklór Fesztivál Tiszaszentimrén
11.IV.Tiszavégi nap
12.A Cseperedő Óvoda szüreti rendezvénye
13.Szüreti mulatság a református óvodában
14.Megnyílt Gruber József jubileumi kiállítása

Aktuális (2017. szeptember 20.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról