Befejeződött a Vodafone Digitális Iskola első tanéve

Tiszafüred, 2017. március 3. Kálvin Közösségi Ház, Bán Zsigmond Református Általános Iskola

Március 3-án, a Tiszafüredi Református Egyházközség Kálvin Közösségi Házában rendezték meg azt a sajtótájékoztatót, amelyben a Vodafone Digitális Iskola keretében megvalósult egyik program (a gyermekek internetbiztonsági oktatása) értékelésére került sor. Ezt követően az utolsó ilyen tanórát is megtekinthették az érdeklődők a Bán Zsigmond Református Általános Iskolában.

A rendezvény a Kálvin Közösségi Házban kezdődött meg, ahol bemutatták a meghívott előadókat, illetve a református közösség képviselőit. Jelen volt az eseményen - többek között: Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Virág Tibor, Tiszafüred alpolgármestere, Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese, nagytiszteletű Szabó Konrád Sándor, a Tiszafüredi Református Egyházközség elnök-lelkésze, valamint Ozsváth János, a Bán Zsigmond Református Általános Iskola igazgatója.voda11

A tájékoztatót nagytiszteletű Szabó Konrád Sándor nyitotta meg, aki a reformáció 500. évfordulójára utalt. Beszélt Kálvin Jánosról, a protestáns pedagógia egyik megalapozójáról, aki a protestáns oktatást kollégiumokban látta megvalósíthatónak, ahol béke és lelki biztonság veszi körül a tanítványokat. Fontos, hogy a tudománytól kapott lehetőségekkel és a Vodafone-tól kapott eszközökkel biztonságosan tudjunk bánni – mondta. Nagytiszteletű úr bízik abban, hogy a Vodafone-nal kialakult kapcsolat a továbbiakban is megmarad.

Virág Tibor alpolgármester összegezte azt a kapcsolatot, amely a református iskola és a Vodafone között kialakult, s amelynek eredménye volt, hogy a cég 53 táblagépet adományozott az iskolának. Az alpolgármester arról is szólt, hogy informatikai eszközökhöz bárki hozzájuthat, használatukat a fiatalok könnyen elsajátítják, de nem ismerik a benne rejlő veszélyeket. A közlekedéshez hasonlította a digitális eszközök használatát, ahol szintén könnyű elsajátítani az eszközök, a járművek kezelésének módját, de nem vehetünk részt a közlekedésben, ha nem tudjuk a szabályokat. Virág Tibor megköszönte a Vodafone-nak és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársainak a gyermekek képzését.

A következő előadó Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese volt, aki értékelte a Vodafone Digitális Iskola program első tanévét. A 2016 januárjában elindított program elsődleges célja az volt, hogy megteremtsék a digitális esélyegyenlőséget, segíteni tudjanak azoknak, akiknek a családja ezt nem tudja megtenni. A most befejeződött képzésben 6500 általános iskolás gyermeket tanítottak meg arra, hogyan lehet elkerülni a digitális térben leselkedő veszélyeket. A képzésben a pedagógusok is részt vettek. A Vodafone Digitális Iskola a második évfolyamba léphet, ugyanis az első évre kitűzött feladatokat teljesítette. A második évben az a cél, hogy a digitális ismereteket továbbfejlesszék, a tanulók a tanórákon hatékonyabban tudják megszerezni az ismereteket, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek számára egyenlő esélyeket teremtsenek az iskolában, majd később a munkaerőpiacon.

Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos köszönetet mondott mindenkinek: a Vodafone-nak, a kormányzati szereplőknek, civil szervezeteknek, alapítványoknak, a helyi egyházközségnek, az önkormányzatnak, az iskolának, hogy részesei voltak ennek a programnak. Elmondta, hogy a Digitális Jólét Programjának kidolgozásakor tanultak a Vodafone Digitális Iskola programtól. A kormányprogram célja az, hogy Magyarországon ne legyen egyetlen olyan iskola sem, amely nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, és ahol nem állnak rendelkezésre az eszközök és a tartalmak. A digitális írás-tudás a XXI. században nélkülözhetetlen. Deutsch Tamás elmondta azt is, hogy vannak az internetnek veszélyei; ezeket nem kell sem eltagadni, sem túlhangsúlyozni.

Ozsváth János, a Bán Zsigmond Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda igazgatója fotókon is bemutatta, hogyan dolgoznak a tanulók a digitális eszközökkel. Az internet a választás lehetőségét kínálja, de választani a fiatalok akkor tudnak, ha megfelelő ismeretekkel rendelkeznek, például a digitális világ veszélyeiről. Igazgató úr elmondta, hogy szülői értekezleten már téma volt az internetes gyermeknevelés. Megköszönte a Vodafone munkatársainak az eddigi közös munkát.

Voda2 Voda3

A sajtótájékoztatót követően a jelenlévők a református iskola egyik tantermében megtekintették az internetbiztonsági oktatássorozat utolsó tanóráját. Az előadó Matusek Zsuzsa gyermekjogi képviselő, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának oktatója volt. Matusek Zsuzsa először arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy a digitális térben a fiatalok ügyesebbek, mint a szülők vagy a nagyszülők, de a felnőtteknek nagyobb az élettapasztalatuk, tehát meg kell hallgatni őket. A tanóra első részében a vámpír- és kémprogramokról kaptak tájékoztatást a diákok, amelyek a pénzünket, személyes adatainkat akarják megszerezni, vagy feltérképezik anyagi helyzetünket. Az előadó több hasznos tanácsot is adott, hogyan lehet védekezni ezek ellen. Az óra második részében három kisfilmet néztek meg a nyolcadikosok: hogyan veszi el az idődet, az életedet, a pénzedet az internet, milyen veszélyei vannak, ha fotókat töltenek fel a fiatalok a világhálóra, mit jelent a pedofília és a pornográfia az internet világában. Nagyon komoly tanulsága volt ezeknek a filmeknek, amit az oktató többször megismételt: Ne válj áldozattá!

Az eseményről készült összefoglalót és az Ozsváth Jánossal és Deutsch Tamással készült riportot a Főnix Tv március 8-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról