Országos képzőművészeti pályázat a református iskolában

Tiszafüred, 2017. március 7. Bán Zsigmond Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda

A Bán Zsigmond Református Általános Iskola – Benedek Elek, a nagy mesemondó születésének 157. évfordulója alkalmából – országos alkotói pályázatot hirdetett diákok számára. A pályázat eredményhirdetésére és az alkotások bemutatására március 7-én került sor az iskola új épületében. Ezen a helyszínen a tanév végéig megtekinthetők lesznek a Benedek Elek meséit bemutató pályamunkák.

„Nagy lelki örömmel hallom, hogy könyvem a családos házak kedves barátja s az iskolai oktatás segítőtársa lett…” – írta a nép mesemondó fia, Benedek Elek, még 1901-ben. Azok a pedagógusok, akik ez év januárjában megkapták és elolvasták a Bán Zsigmond Református Általános Iskola felhívását, biztosan hasonló lelki örömmel fogtak a munkához, hiszen az általános iskola (vagy annak alsó tagozata) valóban segítőtársként, élményt adó, szórakoztató tananyagként használja Benedek Elek meséit. Biztos, hogy a felnőttek sem felejtették még el a gyerekkor szépséges történeteit: a csillagszemű juhászról, a kis gömböcről, az aranyszőrű bárányról, Babszem Jankóról. Benedek Elek meséiben, mondáiban megőrizte a magyar és a székely népi kultúra és történelem jellemzőit, és a mesék örök igazságára tanít még ma is: a jó elnyeri méltó jutalmát. Jó dolog, hogy a tankönyvekben, a könyvtárakban, könyves boltokban ott vannak a nagy mesemondó könyvei, de nagyon hiányoznak a televízióból a filmes feldolgozások. A XXI. század gyermeke a televízió előtt nő fel, és ott alig-alig találkozik a magyar mesék világával.

A református iskola művészeti tagozatának pedagógusai jó érzékkel választották ki témaként Benedek Elek meséinek feldolgozását, az már szinte mellékes is, hogy a tanév elején az író születésének 157. évfordulójára is lehetett emlékezni. A pályázati kiírás általános iskolásoknak szólt, országos diák alkotói pályázat elnevezéssel. A szervezők olyan pályamunkákat vártak, a képzőművészet bármely ágában - festészet, rajz, grafika, szobrászat, kerámia, fém- vagy zománcművészetben -, amelyek Benedek Elek valamelyik meséjének részletét, jelenetét örökítik meg. Az általános iskolásokat négy korcsoportba sorolták. A felhívásra – a rendező iskolával együtt – 11 oktatási intézmény jelentkezett, köztük nagyon sok református iskola. Ceglédtől Kunszentmártonig, Kisvárdától Kunhegyesig dolgozott csaknem kétszáz tanuló azért, hogy részt vehessen a pályázatban. A Bán Zsigmond Református Iskola 38 diákja 50 alkotással nevezett. A szervezők összesen 188 pályamunkát adták át a zsűri tagjainak. A tiszafüredi gyerekek különleges helyzetben voltak, ugyanis kerámia és tűzzománc munkákat csak ők készítettek. A zsűri az alkotásokat együtt értékelte, nem választották külön azokat abból a szempontból, hogy milyen technikával készültek. A bíráló bizottság elnöke Szűcs Imre fazekas, a Népművészet Mestere volt, segítette őt az értékelésben nagytiszteletű Szabóné Varkoly Zsuzsanna és Járdán Mátyás amatőr festő.

ben1 ben2 ben3 ben4

A díjátadó ünnepségre március 7-én, délután került sor. A legtávolabbi iskolák nem érkeztek meg erre az eseményre, de a megérdemelt elismerést és jutalmakat a részükre is el fogják juttatni. A nagy napra már elkészült az iskola új épületének emeleti folyosóján a kiállítás, amely nagyrészt Takácsné Paksi Mária igazgatóhelyettes és Gyarmati Viktória táncpedagógusnak, a művészeti tagozat munkaközösség-vezetőjének munkája volt.

A Tiszafüredi Református Egyházközség, mint fenntartó nevében nagytiszteletű Szabó Konrád Sándor köszöntötte a pályázókat, majd nagytiszteletű Szabóné Varkoly Zsuzsanna, mint a zsűri egyik tagja, Benedek Elekről tartott rövid előadást. Egy másodikos kisdiák, Szalontai Bendegúz mesét mondott a gyerekeknek, ezután a díjak átadása következett. Szűcs Imre röviden értékelte a beérkezett alkotásokat, majd átadta a legszebb pályamunkák készítőinek a jutalmakat. Első helyezést ért el Illés Anita Ceglédről, Szabó Stefánia Karcagról, Apostol Inez Kunhegyesről és Tóth Dóra Netti, aki Kunszentmártonban él. A pályázatot szervező művészeti tagozat tanszakain dolgozó pedagógusok egy-egy különdíjat ajánlottak fel, amelyet rajz kategóriában Kósa Jonatán kisvárdai tanuló, a kerámiát készítők között a helyi iskolai tanulója, Szele Gábor Dániel kapott. A legszebb tűzzománc elkészítőjét, a szintén helybeli Oszlányi Enikőt is különdíjjal jutalmazták. Meglepetést szerzett a három különdíjasnak Szűcs Imre, aki egy-egy ajándékcsomaggal köszönte meg a gyerekek munkáját. Az iskola pedagógusai jól ismerik a gyerekek lelkivilágát, ezért gondoltak arra, hogy senki ne távozzon üres kézzel. Egy-egy emléklappal, tollal és könyvjelzővel gazdagodott mindenki, ezek az apróságok emlékeztetik majd a gyerekeket Benedek Elekre, és arra, hogyan, mennyit dolgoztak a pályamunka elkészítéséért.

A díjátadó után még az alkotásokból készített kiállítás megnyitójára került sor, ezt a feladatot Ozsváth János, az intézmény igazgatója vállalta. Itt is elhangzott, hogy a Bán Zsigmond Református Iskola szeretne hagyományt teremteni ennek a diák alkotói pályázatnak a megrendezésével.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv március 15-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról