II. Nemzeti Kupa a református óvodában

Tiszafüred, 2017. március 8. Bán Zsigmond Református Általános Iskola tornacsarnoka

A Bán Zsigmond Református Óvoda - március 8-án – Nemzeti Kupa címmel egy játékos sportversenyt rendezett az intézmény tornacsarnokában. A vetélkedőben a négy óvodai csoportot és az első osztályosokat hét csapat képviselte.

Hat évvel ezelőtt, 2011 februárjában rendezte meg először az óvoda azt a sportversenyt, amellyel útjára indították ezt a játékos vetélkedőt. Az akkori, I. Farsangi Kupa elnevezésű sportdélelőttön – a mostanihoz hasonlóan – óvodások és első osztályos kisdiákok vettek részt. Az eltelt években – a megrendezés időpontjától függően – farsangi vagy nemzeti kupa néven szervezték meg a versenyt az óvó nénik.

A vetélkedő előtt Fegyvernekiné Varga Erzsébet vezető óvónő köszöntötte a gyerekeket és a lebonyolításban közreműködő pedagógusokat. Hét csapat sorakozott fel a teremben, köztük négy az óvodai csoportokat képviselte, illetve a két első osztály három csapatot állított ki a nemes versengésre. Akik most nem kerültek be a legügyesebbek közé, azok a padokon ülve nézték a versenyt és buzdították társaikat. Erzsike óvó néni azt is elmondta, hogy ez a verseny a II. Nemzeti Kupa, s ez a délelőtt az egészségről, a mozgásról, a sportról szól majd. Nemzeti ünnepünk, március 15-e előtt, a II. Nemzeti Kupa alkalmából egy ideillő katonadallal, a Klapka-indulóval kezdődött meg az esemény. A pattogó, vidám indulóra végezték el a gyerekek a bemelegítést: törzshajlítás, karkörzés és egy kis ugrabugra volt a feladat.

sor1 sor2 sor3 sor4 sor5 sor6

A tervek szerint: két fordulóban mérték össze ügyességüket, gyorsaságukat a csapatok. Először a négy óvodai, majd a három iskolás csoport teljesítette a sorverseny feladatait. Nagyon jó volt látni ezeket az öt-hat-hétéves gyerekeket. Igazán élvezték a mozgást, a versenyt, óriási lelkesedéssel kezdtek hozzá a feladathoz, vagy éppen buzdították a többieket. Ha a felnőttek komoly, tétre menő versenyeit vagy a múlt évi olimpiát felidézzük, ott azt láttuk, hogy a sportoló elszántan, óriási akarattal, koncentrációval várja és teljesíti a feladatát, esetleg a jó eredmény, az aranyérem átvétele után fejezi ki meghatottságát, vagy könnyekkel a megkönnyebbülést, amit érez. Ezeknek a kicsiknek az arcán csak lelkesedést és örömet láttunk: ügyes voltam, megcsináltam, te is ügyes voltál és beértél a célba. Bár az óriási hangzavarban nem hallottuk, hogy a csapatot irányító óvó nénik mit mondtak, valószínűleg ugyanezt: nagyon ügyesek voltatok. A hangzavar természetesen a szurkolóktól származott, de ezúttal nem csitította senki a kiabálókat. Mostanában kézilabda-mérkőzéseken tapasztalunk ilyen hangerőt, ahol a nézőkkel teli sportcsarnokban fel is erősödik a nézők hangja, amikor csapatukat biztatják.

A sorverseny négy feladatból állt: az első egy könnyű futás, szlalomozás volt a kihelyezett bólyák között. A pókjárás próbára tette a gyerekek fizikai képességeit, hiszen a vékony kis karoknak kellett megtartani az egész testet. A harmadik feladatban hason kúszva kerülték meg a csapatok tagjai a kiállított tornaszekrényt. (Idősebb férfiak számára a katonaidőkből még ismerős lehet a gyakorlat.) Végül a zsákbafutás következett, a régi nyári táborok elmaradhatatlan játéka. Ez valójában zsákban, páros lábbal történő ugrálást jelentett, ami nem okozott nehézséget a gyerekek számára. Az óvodások után a kisiskolások következtek, ugyanezt a négy gyakorlatot hajtották végre, életkorukból következően, gyorsabban teljesítették a feladatokat. Az értékelésnél kiderült, hogy három csapat ugyanazt a pontszámot érte el, vagyis holtverseny alakult ki, ezért három feladatot újra teljesíteniük kellett, hogy a helyezéseket el lehessen dönteni. Ezt követően hirdették ki, hogy a II. Nemzeti Kupát az iskolások kettes számú csapata nyerte meg. A második helyen az óvodások Fecske és Katica csoportja végzett. A szokásoknak megfelelően, most is egyforma jutalomban részesültek a csapatok: gyümölcsöt és dobozos gyümölcslevet vehettek át a verseny végén.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv március 15-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról