Évösszegző tanácskozás a Tisza-tavi Sporthorgász Kft-nél

Tiszafüred-Örvény, 2017. március 10. Hotel Hableány Vigadó

A 2016. évi tevékenységét összegző rendezvényét tartotta a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. – március 10-én – a Hableány Vigadóban. Nagy volt az érdeklődés a téma iránt, ugyanis nagyon sokan fogadták el a társaság meghívását.

A Fekete László Zeneiskola két növendéke (Rőmer Ottó népzene-pedagógus irányításával) köszöntötte először a tanácskozás vendégeit.  A muzsika után bemutatták az illusztris vendégeket: dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, Szele-Király Andrea helyettes államtitkárt, Kovács Sándort, a Jász-Nagy-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökét, valamint több partnerszervezet – a Hortobágyi Nemzeti Park, a Magyar Országos Horgász Szövetség – képviselőjét.  A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezető-igazgatója, Hegedűs Gábor röviden üdvözölte a megjelenteket, egyúttal megnyitotta a rendezvényt.

Az első előadó a társaság ökológusa, Papp Gábor volt, aki a kft. ökológiai szemléletű halgazdálkodását mutatta be. Először a Tisza-tó kárókatona állományát jellemezte; elmondta, hogy a madarak annyi halat fogyasztanak egy évben, mint amennyit a tó horgászai kifognak. Az illetékes hatóság engedélyével 2013-ban 76, ’14-ben 150, 2016-ban 300 egyed kilövésére volt lehetőség, ugyanennyi kárókatona gyérítését végezhetik el ebben az évben is. A tényleges munkát a Tiszafüredi Földtulajdonosi Vadásztársaság végzi majd el. A kft. haltelepítéseinek legfontosabb jellemzője, hogy fokozatosan csökkenti a háromnyaras pontyok darabszámát a kétnyarasok javára. Ennek az az oka, hogy így több darabszámú ponty kerül a vízbe, amelyek - kihasználva a tó kiváló halnevelő képességét - gyorsan fognak növekedni. Ezt megerősítik azok a kft-hez visszaérkezett haljelek, amelyeket a telepítések során helyeztek el a kétnyaras pontyokon. Az ún. szelekciós halászat során – 2016-ban – 5.500 kilogramm busát és 16.000 kilogramm törpeharcsát távolítottak el a tóból. A téli halvédelem során több feladatuk volt: üzembe helyezték a levegőztető berendezéseket, a tó 25 helyszínén mérték az oxigénszintet, több mint 150 léket vágtak ki, majd jelöltek meg a halőrök. Az időben jött felmelegedés is segítette, hogy a Tisza-tavon halpusztulás nem történt. Folyamatosan végezték a sulyomgyérítést, ami 800 hektár sávos kaszálását jelentette. Papp Gábor, majd dr. Ördögh József tervező tájékoztatást adott az Apotára tervezett ívatóhelyről. Elhangzott, hogy a területet mesterséges duzzasztással, a parti területek elöntésével teszik alkalmas ívóhellyé, pontyok számára. A munkálatokhoz a Földművelésügyi Minisztérium százmillió forintos támogatást biztosított. Dr. Ördögh József a műszaki vizsgálatokról, tervekről, a hatásbecslésről adott tájékoztatást, illetve bemutatta az elkészítendő műtárgyakat.

IMG_6229 IMG_6228 IMG_6232 IMG_6234

A kft. halőrzési tevékenységét Zimány Ferenc, halőrzési csoportvezető mutatta be. Elmondta, hogy 12 halászati őr dolgozik a Tisza-tavon, akik megfelelő, korszerű technikai eszközökkel rendelkeznek, és folyamatos továbbképzésben vesznek részt. A múlt évben új munkaszervezési rendszert alakítottak ki, amely hatékonyan működik. A 2016-os évben 79 ezer horgásznapot regisztráltak, a halőrök közel húszezer ellenőrzést végeztek. A 12 fős csapat a halőrzésen kívül más feladatokat is ellát: horgászkiállításokon való részvétel, dolgoznak horgászhelyek kialakításán, ősszel és tavasszal a tó körül hulladékot gyűjtenek, részt vesznek a szelektáló halászat megszervezésében.

Szabó István a társaság marketing tevékenységét mutatta be, amelyben háromfős csoport tevékenykedik. Megtörtént a honlap frissítése, a behúzós horgászat népszerűsítésén dolgoztak, saját rendezvényként szervezték a Tiszai halételek gasztro-fesztiválját, közreműködtek kiadvány megjelentetésében, gondozták a pecasulit, amely már 110 oktatási intézmény 1700 diákját oktatja.

A négy előadás után Hegedűs Gábor mondta el véleményét néhány témakörről: a haltelepítésről, az ellenőrzések eredményéről, a kárókatona-gyérítésről, a sulyomkaszálásról, a szelektív halászatról, a horgászvizsgáról. Már nem először javasolta, hogy a vizsga megszüntetését tartja kívánatosnak, mert ez a horgászok számának növekedését eredményezné. Hegedűs Gábor ismertette a közeljövő három legfontosabb feladatát: a tó kotrását, a mederfelújítást elengedhetetlennek tartja, az Apotán kialakítandó ívóhely ügyében tovább kell dolgozni, illetve keresik a lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a tenyészanyag előállításában.

IMG_6243 IMG_6244 IMG_6259 IMG_6266

Egy kis muzsika után dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter előadása következett, aki gratulált a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. tervszerű és tisztességes munkájához. Megígérte, hogy a minisztérium minden segítséget megad a további működéshez. A miniszter elmondta, hogy 2016-ban 7 millió, 2017-ben 11 millió forintot fordítanak a kárókatona-gyérítésre. Elismerte a pecasuli működtetésében végzett munkát, amelynek célja, hogy növekedjen a horgászok száma.  Fazekas Sándor itt is elmondta, hogy az étkezési célú haltermékeknél és a telepítési célú halnál is javasolta az általános forgalmi adó csökkentését. Tájékoztatást adott a Minőségi Magyar Hal – tanúsító védjegy folyamatban lévő bevezetéséről. A védjeggyel megjelölt termékek karácsonyra már a boltokba kerülhetnek.

 Ezután dr. Szűcs István, a Debreceni Egyetem docense kért szót, aki bejelentette, hogy két korábbi érdekképviseleti szervezet összeolvadása történt meg, amellyel létrejött a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet. A szervezet 2018-ban egy országos halászléfőző versenyt kíván lebonyolítani, amelynek helyszínéül Tiszafüredet választották ki. 

A tanácskozás utolsó részében került sor a 2016-os Tisza-tavi horgászathoz kapcsolódó elismerések átadására. Az év értékesítő partnere a poroszlói Sellő Horgászbolt tulajdonosa, Szepesi Imre lett, illetve a kiskörei Oláh Tamás is jelentős eredményt ért el a területi jegyek értékesítésében. A Tisza-tó legsportszerűbb horgásza címet Fekete Árpád vehette át, majd a Tisza-tavi Horgászokért elismerést – a behúzós horgászat népszerűsítéséért – a Pontycentrum munkatársai kapták.

A tanácskozás végén Hegedűs Gábor ügyvezető megköszönte Fazekas Sándor miniszternek azt a támogatást, amit a társaság működéséhez nyújtott. A résztvevőket ezután ismét a Fekete László Zeneiskola növendékei szórakoztatták, majd egy állófogadásra invitálták a tanácskozás vendégeit.

Az eseményről készült összefoglalót, illetve a dr. Fazekas Sándorral és Hegedűs Gáborral készült riportot a Főnix Tv március 15-ei műsorában láthatják.


 


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról