Végh József fafaragó kiállítása a református óvodában

Tiszafüred, 2017. március 20. Bán Zsigmond Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda

Március 20-án az óvoda – galériaként használt - folyosóján Végh József tiszafüredi fafaragó alkotásaiból nyílt kiállítás.

A kis ünnepség az egyik csoportszobában kezdődött, ahol Fegyvernekiné Varga Erzsébet vezető óvónő elmondta, hogy az óvoda tavaszi kiállításának megnyitója történik meg ezen a délelőttön. A folyosón elkészített tárlaton Végh József fafaragó 18 alkotását nézhetik meg majd a gyerekek és a felnőttek. A tárlat a Tisza-tó csodálatos madárvilága címet kapta.

Erzsike óvó néni egy rövid életrajz segítségével bemutatta Végh Józsefet a gyerekeknek. Elhangzott, hogy Végh József nyugdíjas pedagógus, Tiszafüreden él és dolgozik. Egyenesági leszármazottja a híres erdélyi mesemondónak, Benedek Eleknek. Emberi karaktereket, történelmi témákat, bibliai történeteket, állatokat, a Tisza-tó madárvilágát örökíti meg. Vésővel és fakalapáccsal dolgozik, hárs-, dió- és vadkörtefát használ alapanyagként. Végh Józsefnek nagyon sok kiállítása volt már itt a városban és más településeken is. (Végh József első kiállítása 2009 novemberében volt, itt, Tiszafüreden.)

Az óvodások egy tavaszi műsorral készültek erre az alkalomra, ahol a tavaszról, a megújuló, ébredő növény- és állatvilágról szóltak a versek.

Végh József egy rövid bevezetőben elmondta a gyerekeknek, hogy a madarak olyanok, mint az emberek. Ha nagyobbak lesztek, és a víz mellett vagy a vízen jártok, figyeljétek meg a madarakat.

Vgh2 Vgh1 Vgh4 Vgh3

A gyerekek előadása után került sor a kiállítás megtekintésére. Az óvodások kisebb csoportokban, az óvó nénikkel együtt nézték meg az alkotásokat, amihez Végh József nyújtott tárlatvezetést.  A nézelődő kisgyerekek azt nem tudhatták, hogy Végh József a természet szerelmese, az év nagy részében csónaktúrákat vezet, hogy az érdeklődőkkel, a turistákkal megismertesse a Tisza-tavat, azt a különleges élővilágot, amit a mesterségesen kialakított tó – nagyjából negyven év alatt – létrehozott. Mint vízen járó ember, jól ismeri a mozgó, nyüzsgő, táplálkozó, szaporodó madárvilágot, és így könnyű dolga van, ha meg akarja örökíteni a madarakat. A tárlat 12 alkotása egy-egy madárfajt mutat be a látogatóknak, míg a folyosó másik részén hat olyan faragás van, amely a madarak életének egy-egy szeletét örökítette meg. Végh József nagy türelemmel mesélt a gyerekeknek a madárvilágról: az üstökös gémről, amely szigorúan védett, nem szabad zavarni, a szárcsáról, aki szinte fut a vízen, mert nehezen tud felrepülni, a jégmadárról, amely télen is itt marad és a tó legszebb madara, a legnagyobb madárról, a hattyúról, a furcsa hangú bölömbikáról, az errefelé még ritka fekete hattyúról, a szép nagykócsagról. Az életképeken megmutatta az óvodásoknak, hogyan élnek a madarak: hogyan eteti kicsinyét a jégmadár, hogyan építenek fészket, hogyan táncolnak, veszekszenek a madarak.

A felnőttek még többet is megtudtak Végh József munkáiról. A korábbi faragásokhoz képest a madáralakok már sokkal jobban kiemelkednek a síkból, szinte repülnek a levegőben. Ehhez tudásban és időben sokkal több, aprólékosabb munkára van szükség. Ezúttal színesebbek az alkotások: többféle diópáccal dolgozik Végh József, hogy a madarak és a növények színe hasonlatos legyen az eredetihez. A jégmadár színezéséhez kék festéket használt, hiszen erről ismerni meg ezt a különleges madarat. Az élővilág több alkotóeleme is jelen van a képeken: a nádas, a gyékényes, a tündérrózsa levele, a fák ágai vagy éppen az aprólékosan kialakított fészek, amelyben hamarosan növekszik az új nemzedék, és tovább gyarapszik majd a Tisza-tó gazdag élővilága.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv március 22-ei műsorában láthatják.


 

 


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról