Úton a zene - hangverseny gyerekeknek

Tiszafüred, 2017. március 30. Kovács Pál Művelődési Központ

Úton a zene címmel egy hangversenyen mutatkozott be a Nemzeti Filharmonikus Zenekar négy harsonaművésze, március 30-án, a Kovács Pál Művelődési Központban. A mintegy félórás – kifejezetten gyermekek számára készült – műsorban hallhattunk hangszer-ismertetőt, hangszertörténetet és rövid, vidám zenedarabokat is.

Nem ismeretlen már számunkra az a gyakorlat, amelyben neves, olykor világhírű zeneművészek a délelőtti, kora délutáni órákban kifejezetten gyermekközönségnek tartanak komolyzenei előadásokat. Sok évvel ezelőtt a televízióban is láthatóak voltak Fischer Iván kakaó koncertjei. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hasonló hangversenyeket szervezett már korábban, családi matiné címmel.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarról érdemes azt tudni, hogy 1923-ban alapították, hazánk egyik vezető szimfonikus zenekara. A karmesterek között ott volt Ferencsik János és – 1997-től haláláig, vagyis 2016-ig – Kocsis Zoltán volt a zenekar főzeneigazgatója. Az Úton a zene elnevezésű programot a zenekar 2015-ben indította útjára. A program a filharmonikusok edukációs, ismeretterjesztő projektjének része. A program elindításával céljuk az volt, hogy minél több gyermekkel, fiatallal, felnőttel kedveltessék meg a klasszikus zenét, megtanítsák érteni nyelvezetét, hallgatni, felfedezni a komolyzenét. A koncertek ingyenesek, programjukat az adott közönség számához, életkorához, zenei képzettségéhez, az adott helyszín kínálta lehetőségekhez alakítják. 2015-ben 26, 2016-ban 67 települést kerestek fel, hogy megajándékozzák a gyermekeket az élő zene szépségével. A 2017. évi programok – májusig, vagyis a tanév végéig – 29 településre jutnak majd el.

Harsona_hangverseny

A tiszafüredi előadásra a Nemzeti Filharmonikusok Zenekarának négy harsonaművésze érkezett: Galla Ákos, Kácsik Jenő, Kócziás Ferenc és Stürzenbaum Róbert. A műsorvezető feladatát Kócziás Ferenc harsonaművész vállalta, aki bemutatta társait, majd két rövid zeneszámot adtak elő. Ezután egy kis hangszertörténet, illetve -ismertetés következett, amelyből a nézőtéren ülő gyerekek megtudták, hogy a harsonát hívják pozannak vagy trombonnak is. Jellegzetessége az U alakú, mozgatható csőszakasz, a tolócső, amellyel a hangszer hangmagasságát lehet változtatni. A nézők megszámolhatták, hogy a hangszer tolókáját hét helyzetbe lehet állítani, vagyis a harsona hét hangfekvésben tud megszólalni. A cső egyik végén a fúvóka található, másik vége tölcsérszerűen kiszélesedik. A hangforrás a zenész ajkainak rezgése, amelyet a fúvókához érint.  Kócziás Ferenc elmesélte, hogy a harsona az 1400-as években alakult ki.

A hangverseny első részében barokk zeneműveket, második részében vidámabb darabokat játszottak a zenészek. A rumba, az induló és a polka meghallgatása remek szórakozás volt a gyerekek számára.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv április 5-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ülésezett a képviselő-testület szeptember 13-án
2. Sajtótájékoztató a Nagykun-Hús Kft. telephelyén
3. Könyvek és programok a könyvtárból
4. A vándor Biblia a református gyülekezetben
5. Száz önkéntes vett részt a TeSzedd! akcióban
6. Újabb pályázatot készítenek elő a gimnáziumban
7. Az egykori „kisspálosok” 55 éves osztálytalálkozója
8. XI. Őszi Vigadalom Tiszaigaron
9. Betyártalálkozó a Patkós csárdánál
10.Őszi Folklór Fesztivál Tiszaszentimrén
11.IV.Tiszavégi nap
12.A Cseperedő Óvoda szüreti rendezvénye
13.Szüreti mulatság a református óvodában
14.Megnyílt Gruber József jubileumi kiállítása

Aktuális (2017. szeptember 20.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról