Könyvbemutató - Hajnal Imre: Morzsák 2.

Tiszaörs, 2017. április 3. Művelődési Ház

Április 3-án, a tiszaörsi művelődési házban mutatták be Hajnal Imre: Morzsák 2. címen megjelent helytörténeti témájú könyvét. Hajnal Imre hosszan mesélte az érdeklődő közönségnek az összegyűjtött adatokat, történeteket, illetve megmutatta azokat a fotókat is, amelyeket a község lakóitól kapott.

Hajnal Imre, tiszaörsi nyugdíjas pedagógus, helytörténeti kutató helytörténeti könyvét (amely a Morzsák címet kapta) ugyanezen a helyszínen, a tiszaörsi művelődési házban mutatták be, 2016. június 30-án. Az a kötet a tanár úr harmadik könyve volt, amelyben hét-nyolc év gyűjtőmunkájának egy részét foglalta össze. Az akkori kutatásokból „megmaradt” témák, dokumentumok, visszaemlékezések kerültek be ebbe a legújabb, háromszáz oldalas kiadványba, amely a Morzsák 2. címet kapta. A két könyv megjelenése között eltelt, mintegy hét-nyolc hónap elegendő volt arra, hogy Hajnal Imre rendszerezze, csokrokba kösse az íróasztal fiókjában meglévő írásokat, csoportosítsa a régi fotókat, majd ennek eredményeként született meg ez az újabb helytörténeti kötet. Hajnal Imre könyve nemcsak egy ajándék a község lakóinak, hanem tisztelgés is Tiszaörs létrejöttének (valójában első, írásos említésének) 725. évfordulója előtt. Az évforduló alkalmából a település egyhetes rendezvénysorozatot szervezett, április 3-a és 9-e között.

A könyvbemutatót dr. Vadász István kandidátus, nyugdíjas múzeumigazgató nyitotta meg, aki egyúttal a könyv lektora is volt. Vadász István egy előadást tartott a jelenlévőknek, amelynek témája: a helytörténeti kutatás és annak jelentősége volt. Vázlatosan ismertette az országos történet és a helytörténet viszonyát, a helytörténeti kutatás jelentőségét és azt a munkát, amit a helytörténész végez. Elemezte a több évtizeddel ezelőtti felfogást, amely csak másodlagosnak tekintette a helytörténetet. Ma már az a vélemény a jellemző, hogy az események helyhez kötötten zajlanak, tehát mindig a helyi eseményekből kell (kellene?) kiindulni. Vadász István elmondta, hogy a globalizáció éppen a helyi eseményekhez való kapcsolódást, ragaszkodást erősíti, hiszen a globális világ már átláthatatlan az emberek számára. Részletes összefoglaló hangzott el a helytörténeti kutatás és írás jelentőségéről, illetve arról, hogy a helytörténészek hogyan dolgoznak. Vadász István kérte a jelenlévőket, illetve a község lakóit, hogy segítsék Hajnal Imrét ebben a munkában, akár anyagi feltételek megteremtésével, akár úgy, hogy olvassák a könyveit.

Az előadás után a Tiszaörsi Dalkör mutatkozott be a közönségnek.

IMG_6632 IMG_6626 IMG_6628 IMG_6625 IMG_6624 IMG_6630

Hajnal Imre tanár úr az aktuális helytörténeti eseményre hívta fel a figyelmet: ezen a héten, április 9-én ünnepli fennállásának 725. évfordulóját Tiszaörs. (A könyvbemutató is ennek a rendezvénysorozatnak a része.) Az évfordulót a váci káptalan 1292. április 9-én kelt levele mutatja, amelyben a települést az Egri Egyházmegyének adományozták. A szerző elmondta, hogy a kötetben 27 tanulmány található, bőséges fényképanyaggal kiegészítve. A tanulmányokat hat nagyobb csokorba fogta össze:

- Tiszaörsről indultak,

- Egyszer volt,

- a község matuzsálemi kort megélt lakói.

- A negyedik fejezet azokról szól, akik a település gyermekeiért dolgoztak.

- Elődeink építették és unokáink is látni fogják címmel a község infrastruktúrájának, intézményeinek, egy-egy épületnek a létrejöttét, fejlődését mutatta be.

- A kiadvány egy hagyományos helytörténeti témával zárul, a címe: Múltidéző, itt a népszokásokat, a cselédek életét, a vásárok, piacok történetét foglalta össze Hajnal Imre.

A szerző itt elhangzott előadásából most csak néhány témát emelünk ki: a tiszaörsi szélmalmok, majd gőzmalom történetéről, az 1902-ben megkezdődött szikvízgyártásról, a szovjet csapatok által felállított nyomdáról és repülőtérről, a gépállomásról, az önkéntes tűzoltó egyletről, az egykori pékségről is mesélt. Bemutatta Tiszaörs három lakóját, akik száz vagy annál is több évet éltek meg, azt a négy pedagógust – köztük Szabó Gyuláné Jónás Etelka óvó nénit – akik a község gyermekeiért dolgoztak. Látványos annak bemutatása, hogyan fejlődött a település közlekedése. Hajnal Imre nem hallgatta el azokat az eseményeket sem, amikor a tiszaörsiek lassan vagy éppen egyáltalán nem mozdultak meg, és ez a szomszédos településeket hozta kedvezőbb helyzetbe. A tiszaörsi óvoda történetéhez rengeteg fotót tudott bemutatni Hajnal Imre, és a jelenlévők vidám megjegyzésekkel egészítették ki a látványt.

A könyvbemutató az ilyenkor szokásos dedikálással és beszélgetéssel fejeződött be. A helybéliek kíváncsian várják, folytatódnak-e a Morzsák, mikor olvashatnak újabb helytörténeti írásokat, kiadványokat Tiszaörsről, Hajnal Imre tollából.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv április 5-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról